Umro Marijan Beneš, jedan od najvećih bokserskih šampiona koje smo ikada imali!
Foto: Zorana Jevtić

IN MEmoriam

Umro Marijan Beneš, jedan od najvećih bokserskih šampiona koje smo ikada imali!

Tužne vesti stižu ovoga podneva iz Banja Luke

Objavljeno: 13:06h

Velika tuga za svet sporta na prostorima bivše Jugoslavije! Nekadašnji bokserski šampion Marijan Beneš preminuo je u 67. godini.

Posle duge i teške bolesti sa kojom se borio proteklih godina jedan od najvećih sportista bivše SFRJ izgubio je bitku.

Beneš je godinama bolovao od Alchajmerove bolesti zbog čega se veoma teško kretao i nije mogao da priča. Njegov organizam je bio u veoma teškom stanju, čak 90% krvnih sudova mu je bilo zakrčeno, ali se uprkos svim nedaćama borio kao lav, baš onako kako se borio nekada u ringu.

Vest o njegovoj smrti je za "Avaz.ba" potvrdila njegova ćerka.

Tokom svoje amaterske karijere, Beneš je osvojio devet titula prvaka Bosne i Hercegovine, četiri titule prvaka Jugoslavije i nebrojen broj revijalnih pehara.

Na Evropskom amaterskom prvenstvu u boksu održanom 1973. godine u Beogradu osvojio je titulu šampiona Evrope u lakoj-velter kategoriji. Te godine je proglašen za sportistu godine u izboru dnevnog sportskog lista „Sport“.

U profesionalce je prešao 1977. godine i veoma brzo stigao u sam vrh evropskog profesionalnog boksa. U svom gradu Banja Luci je 17. marta 1979. godine osvojio titulu profesionalnog Evropskog šampiona u EBU verziji, nokautiravši svog protivnika, boksera iz Francuske, Žiberta Koena, u četvrtoj rundi.

Titulu profesionalnog prvaka je uspešno odbranio četiri puta i na kraju ju je izgubio na poene 1980. godine od VBA šampiona Ajub Kalule u meču koji je održan u Danskoj.

Teška povreda oka je uspela ono što žutica nije mogla, okončala je Benešovu boksersku karijeru. Ne zna se tačno iz kog meča je ova povreda proizašla, po nekima 1983. godine u meču protiv Luisa Minčila, po drugima Beneš je ovu povredu vukao još od 1979. godine, od borbe protiv Sandija Toresa u Zenici.

Tokom svoje karijere, Beneš je imao nebrojeno puno povreda neke od njih za koje se zna su dvadeset šest puta slomljene kosti na različitim mestima.

Povrede glasnih žica koje su uzrokovale da njegov govor postane tih i spor.

Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 pobedio (21 meč nokautom) a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao nerešeno. Ukupno je odboksovao 233 profesionalne runde.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.