Malo umora, ali mnogo zadovoljstva! Odmor pa sledi pohod na nove izazove!
Foto: Kajakaški savez Srbije

SP U kajaku

Malo umora, ali mnogo zadovoljstva! Odmor pa sledi pohod na nove izazove!

Osvojena su tri odličja

Objavljeno:

Najbolji kajakaški reprezentativci Srbije vratili su se sa Svetskog prvenstva u Portugaliji.

Osvojene su tri odličja, srebro i dve bronze, ali je utisak da je moglo i bolje.

- Još jedno prvenstvo je iza nas. Ostalo je zabeleženo da smo osvojili tri medalje na ovom takmičenju. U poslednjih nekoliko godina i sa Evropskih i sa Svetskih prvenstava, kajakaška reprezentacija se vraća sa tri odličja. Ne možemo biti nezadovoljni ovakvim nastupom mada je bilo situacija gde smo mogli da uradimo stvari i bolje - rekao je Bora Sibinkić, selektor srpskih kajakaša.

Ima mnogo razloga zašto je Srbiji falilo još medalja.

- Staza u Portugaliji je specifična, vremenske prilike i mnoge druge stvari su uticale na to, ali ćemo sve to ostaviti za kasniju analizu. Možemo biti zadovoljni sa tri osvojene medalje, a na kraju možemo zakjlučiti, imajući u vidu da smo imali seniorsko Prvenstvo Evrope u Beogradu kao i mlađeseniorska prvenstva i druga takmičenja, da smo godinu završili vrlo uspešno - dodao je.

Znaju svi sportisti da je dobra priprema osnova za rezultat.

- Ova ekipa je na pripremama od 16. oktobra prošle godine. Ritam treninga je bio šest dana u nedelji, od ponedeljka do subote prepodne. Bili su slobodni samo subotom popodne i nedeljom, ponekad i sredom popodne. To je njihov život, ovo je kraj toga, sada imaju mesec dana pauze i onda opet jovo nanovo - zaključio je Bora Sibinkić.

Momci koji su prijatno iznenadili su Stefan Vekić i Vladimir Torubarov koji su osvojili srebro u disciplini dvosed na 500 metara.

- Prošlo je još jedno veliko takmičenje koje se završilo na kraju po nas jako dobro, postali smo vicešampioni sveta. Veslali smo neolimpijsku disciplinu i mislim da je taj rezultat koji smo napravili pokazuje puno koliko mi vredimo u toj disciplini, jer se sledeće godine izbijaju norme za Tokio - rekao je Vladimir Torubarov.

Srpski reprezentativac ne krije oduševljenje organizacijom takmičenja u Portugaliji.

- Organizacija i atmosfera su bili super, vreme nas je poslužilo. Imali smo malo vetra, ali snašli smo se na kraju i trku smo izveslali da kažem savršeno i za dlaku osvojili zlatnu medalju. Prezadovoljni smo sa srebrom, tako da je Svetsko prvenstvo očekivano dobro - dodao je.

O propuštenoj šansi za zlato, ovaj momak nema dilemu.

- Ne ostaje žal za zlatom zato što imamo još vremena za popravni i radićemo da bude još bolje. Ova godina je baš bila naporna, dugo smo na pripremama, ali mislim da nas tek čeka naporna sezona zbog olimpijskih normi. Sada imamo pauzu od mesec dana, nastavljamo dalje da radimo kako bi sledeće godine bilo još bolje - jasan je Vladimir Torubarov.

Uprkos činjenici da su Marko Tomićević i Milenko Zorić branili zlato u dvosedu na 1000 metara, nema razloga za nezadovoljstvo.

- Utisci su jako pozitivni, Marko i ja smo izveslali našu jako dobru trku i osvojili smo bronzanu medalju. Imali smo vetar u grudi koji nam je malo smetao. Neke staze su bile malo zaklonjene od vetra tako da su Španci to iskoristili i došli do srebra. Zadovoljni smo bronzom, jer smo se sjajno nosili sa konkurencijom - sumirao je utiske Milenko Zorić.

U paru sa Markom Tomićevićem, Zorić je sa Igara u Riju doneo srebro u disciplini dvosed na 1000 metara. Kako bi otišli korak dalje, potrebno je nekoliko sitnica, ali i pune baterije.

- Naredne godine glavni cilj nam je da na Svetskom prvenstvu izborimo kvotu za Tokio. Ova godina je bila jako teška, imali smo mnogo takmičenja i sa svakog smo uspeli da donesemo medalju. Biti u takvoj formi tokom cele godine je jako teško, ali sada idemo na zasluženi odmor - zaključio je Milenko Zorić.

Pored srebra u dvosedu na 500 i bronze u dvosedu na 1000 metara, bronzanu medalju je doneo i dvosed na 200 metara u sastavu Nebojša Grujić i Marko Novaković.

Mogla je Srbija još da se raduje. U disciplini jednosed na 500 metara Milica Starović je osvojila osmo mesto, a u paru sa Kristinom Bedeč u dvosedu na istoj distanci bila je deveta.

Mlada Nikolina Mijušković koja ima 19 godina je u svom prvom seniorskom finalu bila osma u disciplini kanu jednoklek na 200 metara.

Najdužu trku na Svetskom šampionatu, jednosed na 5000 metara, Kristina Bedeč je završila na šestom mestu zbog diskvalifikacije novozelandske takmičarke. U jednosedu na 200 metara, Marko Dragosavljević je bio šesti.

BONUS VIDEO:

(Sofija Vrebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.