Trenirali pod bombama, udisali uranijum, uši im parale sirene i detonacije, od reči NATO hvata ih jeza - ONI SU SRPSKI DIVOVI! (FOTO)
Foto: Pinrtscreen, AP, Reuters

Sportisti - deca nato agresije

Trenirali pod bombama, udisali uranijum, uši im parale sirene i detonacije, od reči NATO hvata ih jeza - ONI SU SRPSKI DIVOVI! (FOTO)

Ko zna, možda je u tom osiromašenom uranijumu bilo nečega što je prijalo tim tada nejakim plućima i doprinelo napretku, rastu, jačanju i još višem razvitku prirodnog talenta za sport sa kojim je, pa gotovo, svako drugo dete na ovom podneblju rođeno
Objavljeno:

NOVAK ĐOKOVIĆ

foto: Profimedia

Za većinu stanovništva najbolji srpski sportista svih vremena, teško da će ikada neko u individualnom sportu nadmašiti njegove uspehe, šampion sva 4 Gren slema, bivši broj 1, rekorder i Srbin koji je to uvek sa ponosom isticao, a nebrojeno je puta pričao o bombardovanju.

Dobro znamo i mi, i oni koji su nas bombardovali i svi drugi njegove priče o treninzima u praznom bazenu.

- 22. Maja 1999. godine sam slavio 12. rođendan. Ne volim da se sećam ovoga, ali je to jedno od mojih najačih sećanja. U teniskom klubu “Partizan” svi su mi pevali rođendansku pesmicu dok su iznad Beograda nadletali avioni i bacali bombe.

- Kada je NATO uništavao moju zemlju bez pravnog osnova 1999. godine bio sam dete. Zarekao sam se da ću taj isti svet pobediti na naš način. I evo me danas. To uništavanje me nije uništilo, niti moj narod. Nije nam slomljen duh. I dalje smo radosni uprkos problemima. To je pobeda.

ANA IVANOVIĆ

foto: Profimedia

Najuspešnija srpska teniserka je poslednjih dana 2016. godine završila svoju karijeru. Novakova vršnjakinja, kao i on trenirala kako je mogla i snalazila se u tim danima 1999. godine. Bila je šampionka Rolan Garosa i najbolja svetska teniserka.

- Kada je trajalo bombardovanje, o čemu su nas uglavnom između podneva, pa sve do šest ujutru obaveštavale sirene, trenirala sam od sedam od devet pre podne, onda sam išla kući gde sam provodila većinu dana. Ali posle nekoliko meseci, ponašali smo se kao da je sve normalno... Išli smo na turnire, iako su bombe i dalje padale. Ipak, postojala su neka 'pravila' – ako se sirene oglase meč se prekida. Kada se sada setim toga... Ludo mi je sve to, najviše zbog toga jer smo svi bili deca i trebalo nam je sve to objasniti, ali to je bio naš način 'preživljavanja'. Da, preživljavanje, tenis je to značio za nas. On je bio sve što smo želeli.

NIKOLA JOKIĆ

foto: Reuters

Novi superstar NBA lige, "Srpski fenomen" i "Džoker" kako ga nazivaju američki mediji iz večeri u veče dominira parketima u SAD, o njegovim kreacijama na terenu se pišu ode, njegova neposrednost izaziva divljenje, a njegov talenat? Pa on je neograničen! Rekordi se ređaju, a svi se pitaju pa i mi, da li će taj punački Somborac uspeti da prevaziđe slavu i uspege Divca, Stojakovića, ali i svih drugih košarkaša sa prostora Balkana.

- Pamtim sirene, skloništa, nestanke struje... Takoreći, živeli smo u mraku, jer u devet sati uveče svetla su se gasila. Mnogi se i ne sećaju rata... Među nama nema mržnje. Verujem da ni među ljudima u našim državama nema mržnje, jer to je rat, nema veze s običnim ljudima.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.