MAĐARI UNAKAZILI SRBE I HRVATE TRANSPARENTOM: Prisvojili su nam pola teritorija - fašistički skandal na Poljudu!
Sporna zastava mađarskih navijača, Foto: Printskrin/Index.hr

SVE SE DESILO NA POLJUDU

MAĐARI UNAKAZILI SRBE I HRVATE TRANSPARENTOM: Prisvojili su nam pola teritorija - fašistički skandal na Poljudu!

Situacija koja je duboko zabolela naše zapadne susede

Objavljeno:

Hrvatska je u četvrtak na krcatom Poljudu sa 3:0 pobedila Mađarsku u sklopu kvalifikacija za EURO 2020. Ovom pobedom Hrvatska je napravila veliki korak prema plasmanu na završni turnir i u poslednja dva kola samo mora da potvrdi jedno od prva dva mesta koja vode na takmičenje.

Poljud je sinoć doslovce goreo, atmosfera je bila sjajna, a skoro 35 hiljada ljudi je nosilo Hrvatsku do pobede. Na Poljudu je bilo oko 1500 mađarskih navijača, a jedan deo njih na ogradi Poljuda gde su bili smešteni stavio je zastavu Velike Mađarske kojom svojataju, između ostalog, i veliki deo Srbije i Hrvatske, piše Index.hr.

Policija je vrlo brzo reagovala i sporna je zastava uklonjena, a još fotografija pogledajte OVDE.

Poljud iz vazduha
Poljud iz vazduha foto: Printscreen/Youtube

Velika Mađarska je pojam koji se odnosi na nacionalističku ideologiju mađarskih iredentista koji teže proširenju državnih granica Mađarske i okupljanju mađarske nacionalne zajednice u susednim zemljama unutar jedne države kao i ujedinjenje svih onih teritorija koje su bili pod upravom Ugarske u okviru Austro-Ugarske monarhije do 1918. godine, zaključno s Trijanonskim ugovorom 1920. godine.

Politička težnja za obnovom velike Kraljevine Ugarske bila je prisutna između dva svetska rata kada je zemljom, u ime zbačenog kralja Karla I, upravljao regent Miklos Horti. Godine 1938. Horti je uz pomoć Hitlera dobio delove južne Slovačke, 1939. Zakarpatje, a 1940. godine Bačku, Baranju i Međimurje te Prekumurje 1941. godine. Nakon završetka Drugog svetskog rata 1945. aneksirane teritorije su oduzete Mađarskoj koja je time obnovila svoje trijanonske granice.

Posebno zabrinjava činjenica da je prvi čovek Mađarske Viktor Orban, inače veliki prijatelj hrvatskih i srpskih političkih elita, veliki zagovornik obnavljanja Velike Mađarske.

Mapa Velike Mađarske
Mapa Velike Mađarske foto: About Hungary

Ove godine Mađarska je proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obeležilo potpisivanje Trijanonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palati Trijanon u Versaju, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dve trećine teritorija koje su podeljene između Austrije, Čehoslovačke, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, te Rumunije.

- Trijanonskim ugovorom uništeni su mađarsko društvo, ekonomija i politički sistem - rekao je državni sekretar za nacionalnu politiku Arpad Janos Potapi, koji je ovom rečenicom priznao da se Mađarska nije odrekla područja koja su joj nekad pripadala, a koja uključuju i jedan deo Srbije, ali mnogo veći Hrvatske.

Mapa Velike Mađarske
Mapa Velike Mađarske foto: Printscreen/Instagram/f1

Kao ilustraciju njegovih reči, mađarska Međunarodna kancelarija za informisanje je na svojoj web stranici About Hungary, na kojoj na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija, i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavila “istorijsku” kartu Mađarske. Na toj ilustraciji Mađarsku komada pet ruku i otima joj teritoriju i mađarsko stanovništvo.

Na "istorijskoj" karti Mađarske prikazano je pet ruku kako otimaju - kako pišu - dve trećine teritorija među kojim je i Međimurje. Na severu dve "otimaju" 63.004 kvadratna kilometra na kojima živi 1.084.000 Mađara, na zapadu od matice se ugrabilo 4026 kvadratnih kilometara i 64.000 Mađara, na jugu 63.497 kv. kilometara sa 563.000 stanovnika, a na istoku 102.181 kvadratni kilometar i 1.704.000 Mađara. Ono što je ostalo je Mađarska s 93.030 kvadratnih kilometara i 7,6 miliona stanovnika.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.