DA LI JE ĐILAS FAVORIZOVAO ZVEZDU? Bivši predsednik KSS bez dlake na jeziku pretresao mnoge teme! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

BIVŠI PREDSEDNIK KSS O SVEMU!

DA LI JE ĐILAS FAVORIZOVAO ZVEZDU? Bivši predsednik KSS bez dlake na jeziku pretresao mnoge teme! (FOTO) (VIDEO)

U opširnom intervjuu za srpski Vice, nekadašnji gradonačelnik Beograda pričao je o raznim stvarima koje zanimaju ljubitelje košarke, pa i o tome zbog čega Dejan Bodiroga nije njegov naslednik
Objavljeno:
foto: Dragana Udovičić

Sukob FIBA - Evroliga, odneo je mnogo žrtava. Jedna od njih je i KK Partizan. Navijači Partizana imaju konsenzus oko toga ko je kriv za to - zvezdaški lobi na čelu sa Draganom Đilasom, piše Vice.

- Nije tajna da sam ja navijač Zvezde, sa 17 godina sam gledao sve Zvezdine utakmice u Beogradu, u fudbalu, košarci, rukometu i hokeju na ledu... Kad ja pričam o igraču Slavku Bubniću (hokej) ni moja generacija ne zna o čemu pričam, a kamoli ovi današnji klinci. Ja jesam i dan danas Zvezdaš, ali koji nema isti odnos sa 49 godina kao sa 15. U košarci me nikad nije zanimao klupski interes. Ako se neki od nacionalnih saveza bunio protiv toga što je radila FIBA to je bio srpski Savez. Njima se sigurno dizala kosa na glavi od broja dopisa koje su dobili iz Srbije. I u FIBI i u Evroligi. Ja smatram da je FIBA pogrešila time što je ušla u rat oko Evrolige ako već nije imala finansijska sredstva da parira. Ako Evroliga ima tih 100 miliona, kojih nema naravno, ali dobro zvuči, a ti nemaš sredstva, što si krenuo u rat? Šta je ideja? Ja svakako ne podržavam ideju da se Eurobasket igra svake četiri godine. To je najbolji proizvod FIBA Evropa. Mislim da klupska košarka treba da bude pod FIBOM, ali da klubovi naravno koji prave igrače i novac moraju da učestvuju u donošenju najvažnijih odluka - ističe Đilas.

Nastavio je da priča o problemima koji more posrnulog evropskog giganta.

- Pošto FIBA nije imala snagu da iznese priču do kraja, završilo se sve onom besmislenom odlukom da se kazne Savezi čiji klubovi nastupaju u Evrokupu. U toj situaciji jedino što smo mi kao Savez mogli da uradimo je bilo da sačekamo da se završi ligaški deo takmičenja i da usmerimo klub koji je prihvatio da igra Evrokup. Leto je bilo takvo kakvo je bilo, moja strategija je bila da sačekamo jesen, da vidimo šta će biti po celoj Evropi jer ta odluka FIBA, kao što vidimo danas i ne može da se sprovede. Ja sam bio vrlo oštar na sastancima FIBE i Saveza.

Poslednji put u Minhenu, gde sam direktno pitao ljude kako Španija igra na Olimpijskim igrama ako klubovi nisu izbačeni pa su svi nešto tražili pod stolom dok ja pričam... Tad sam se posvađao sa nemačkim Savezom, i rekao sam da je problem FIBA-e i u tome što se nemački Savez pita o evropskoj košarci isto koliko i srpski, španski, grčki, francuski i ruski. Ja sam im tad rekao da smo mi to imali u Srbiji i zvalo se samoupravljanje. Verujte mi, nije bilo baš prijatno. Dan danas mislim da je FIBA napravila grešku, a sa druge strane imamo Evroligu koja opet pravi grešku sa istih 16 klubova koji igraju svako sa svakim. Za mene je to potpuno besmisleno. Gubi se ona draž stalnog ispadanja, i tako dalje. Videćemo koliko će godina opstati ta vrhunska košarka. Pobednik Evrolige dobija milion evra, toliko dobije klub koji igra fudbalsku Ligu šampiona kada prođe drugo kolo kvalifikacija - dodao je.

Ostatak veoma interesantnog intervjua možete da pročitate na Vice-u. A, verujte nam, rekao je još mnogo interesantnih stvari.

(Espreso.co.rs/Vice)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.