PAKAO PIONIRA ČEKA OLIMPIJAKOS: Omićeva noćna mora, tuga Grobara još traje, hoće li Delije navijati protiv Zvezde?
Foto: Beta

nije isključeno

PAKAO PIONIRA ČEKA OLIMPIJAKOS: Omićeva noćna mora, tuga Grobara još traje, hoće li Delije navijati protiv Zvezde?

Sve je na ljudima iz ABA lige...

Objavljeno: 20:02h

Zakuvalo se na Jadranu, a i u grčkom košarkaškom šampionatu.

Sve je više nagoveštaja da bi Olimpijakos mogao da se pridruži ABA ligi.

Ukoliko bi se dogodilo klub iz Pireja zaigra na Jadranu, takmičenje bi bilo izuzetno zanimljivo i daleko kvalitetnije, a postavlja se pitanje mogu li srpski timovi da pariraju takvim budžetima i klubovima tog renomea.

Ranijih godina u Evroligi su Partizan i Crvena zvezda redovno odmeravali snage sa Pirejcima, pa se nekoliko puta u tim susretima dogodilo da naši "Večiti" rivali napuste teren podignutih glava i sa pobedom završe meč.

Košarkaši Olimpijakosa
Košarkaši Olimpijakosa foto: Damir Dervišagić

Pa, da se podsetimo i možda pripremimo za ono što bi nas u nekom slučaju sačekalo već od oktobra i nove sezone ABA lige.

Počnimo od mečeva Olimpijakosa i Crvene zvezde.

Ekipa Dejana Radonjića je posle mnogo godina 2013. zaigrala u Evroligi, a već u drugoj sezoni žreb je spojio sa bratskim klubom njihovih navijača - Olimpijakosom.

U spektakularnom meču u Areni koji je obilovao emocijama navijača oba kluba, tim sa Malog Kalemegdana je dugo imao prednost, ali je na kraju ostao bez trijumfa i morao je da čestita ekipi iz Atine, pošto je utakmica izgubljena sa tesnih 62:57.

Nedugo zatim, odigran je revanš u grčkoj prestonici koji je kao i u Beogradu u svoju korist rešila ekipa iz Pireja rezultatom 64:59.

U narednih šest mečeva, Olimpijakos je čak pet puta slavio, a posebno se izdvaja utakmica iz marta 2017. godine kada je Zvezda jurila trijumf na TOP 8 i imala prednost gotovo tokom cele utakmice, da bi Printezis pogodio šut za produžetak, što je prelomilo meč i nateralo navijače Zvezde da izvižde košarkaše gostiju što se onim najvatrenijim ultrasima nije dopalo.

Posebna utakmica je viđena u januaru 2018. godine kada je svoj debi u dresu Crvene zvezde imao Alen Omić koji neće po lepom pamtiti taj meč, pošto su ga Delije propisno izvređale i od te utakmice stupile u bojkot koji je trajao da početka nove sezone, tačnije dok Omić nije napustio Mali Kalemegdan.

Alen Omić u dresu Crvene zvezde
Alen Omić u dresu Crvene zvezde foto: Dado Đilas

Što se tiče susreta Olimpijakosa i Partizana tu je situacija malo drugačija i crno-beli mogu da se pohvale većim brojem pobeda u odnosu na crveno-bele "komšije".

U eri Duška Vujoševića neretko se događalo da crveno-beli budu poraženi. Partizan je u sezoni 2002/2003 ostvario obe pobede nad Olimpijakosom.

Krajem decembra 2004. godine Hala Pionir je bila svedok velike pobede crno-belih od 87:73, da bi dva meseca kasnije Olimpijakos u dvorani "Mira i prijateljstva" ubedljivo i sa kamatom vratio Partizanu za poraz i slavio sa 100:74.

Naredni mečevi u kojima su se sastali nisu doneli puno sreće Partizanu i izgubili su mečeve u Beogradu i Atini, doduše oba sa tesnom razlikom.

foto: Profimedia

I onda, čuvena sezona 2009/10 - i F4 u Parizu.

U toj čudesnoj godini, crno-beli su u ligaškom delu dva puta odmerili snage sa Olimpijakosom i polovično završili te utakmice. Po jedna pobeda i poraz za oba tima, da bi u tog 7. maja u Bersi dvorani sve išlo po planu i Partizan je bio nadomak finala Evrolige gde bi čekao pobednika meča između CSKA i Barselone.

foto: Profimedia

Ali, na nekoliko sekundi do kraja meča tj. produžetka, promašaj Miloša Teodosića je iskoristio Čildres i poenima doneo pobedu Olimpijakosu i plasman u finale, a Partizan i navijače ostavio u šoku...

Ako je suditi po istoriji međusobnih mečeva Partizana i Zvezde sa Olimpijakosom, ukoliko tim iz Atine stvarno bude zaigrao u ABA ligi, nema sumnje da nas očekuju pakleni mečevi, bez obzira na sastav timova i budžetu, jer to u ovakvim mečevima nema veliku ulogu.

Treba istaći da Olimpijakos ima A licencu za Evroligu i njihova pozicija na tabeli ne može da utiče na mesto koje ABA liga ima za izlaz u najkvalitetnije evropsko takmičenje, pa ni u kom slučaju ne treba zazirati od grčkog tima jer bi ti mečevi itekako koristili svim timovima u ligi da se vidi na čemu su i koliko su daleko/blizu od evropskog krema.

Sve je na ljudima iz ABA lige...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.