VELIKI SKANDAL DRMA NAJJAČU LIGU SVETA: Namešteni mečevi u NBA ligi! Sudija dobijao enormnu sumu po utakmici!
Ilustracija, Foto: AP/Julio Cortez

SRAMOTA

VELIKI SKANDAL DRMA NAJJAČU LIGU SVETA: Namešteni mečevi u NBA ligi! Sudija dobijao enormnu sumu po utakmici!

Najjača liga sveta nije imuna na varanje i klađenje

Objavljeno:

Često se čuju glasovi kako je neki fudbalski meč namešten, ali retko se tako nešto dešava u košarci posebno u NBA ligi.

Najjača liga sveta nije imuna na varanje i klađenje pa je tako sudija Tim Donahi završio u zatvoru zbog učestvovanja u nameštanju mečeva. On se izjasnio krivim i odslužio kaznu od 15 meseci zatvora zbog zavere o prevari i prenošenju informacija o utakmicama.

Iako nikada nije dokazano da je namestio neki meč koji je sudio, osuđen je zbog klađenja na one koje je vodio. "ESPN" je uradio detaljnu analizu tog problema počevši od pitanja kako košarkaški sudija može da namesti meč. Najlakše je da to uradi dosuđivanjem velikog broja prekršaja kako bi na taj način omogućio igračima da postižu lake poene sa slobodnih bacanja. Sumnjalo se da je Donahi to radio u sezoni 2006/07, nikada nije dokazano da je namerno svirao faulove bez osnova već da je bukvalno primenjivao pravila igre. Zato su supervizori njegove odluke videli kao trend, a ne kao nešto sumnjivo pa zato ništa nisu ni pisali u zvaničnim izveštajima o tome.

Kako izvori "ESPN" tvrde, sudija Donahi je imao drugačiji sistem. U ranoj fazi meča, on bi svirao prekršaje timu protiv koga je igrao kako bi imali problema u defanzivi. U svojim memoarima je priznao da je znao da uvali u nevolje faulovima velike igrače timova protiv kojih se kladio kako bi ih isključio iz utakmice i tako otvarao ekipi na koju se kladio put ka pobedi. U analizi "ESPN", navedeno je 40 duela koje je Donahi sudio u sezoni 2006/07 tokom koje je navodno dobijao 2.000 dolara ukoliko ekipa za koju on tvrdi da će pobediti to i učini. "ESPN" je došao i do izjave jednog anonimnog kockara koji je potvrdio da je Donahi više faulova svirao timu protiv koga se kladio.

Po svemu sudeći, Donahijevo klađenje nije bilo tajna, ali niko nije želeo da ga prijavi ko je bio upućen u to, jer se kladio na nameštene mečeve i dobijao.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.