DAN KADA JE UMRLA DUŠA SRPSKE KOŠARKE! Kad pre je prošlo 20 godina?
Radomir Šaper, Foto: KKPartizan.rs

VEČNA MU SLAVA

DAN KADA JE UMRLA DUŠA SRPSKE KOŠARKE! Kad pre je prošlo 20 godina?

Radomir Šaper je uz Boru Stankovića, Nebojšu Popovića i prof Aleksandra Nikolića bio deo ''velike četvorke'' koja je praktično stvorila kult ''jugoslovenske košarkaške škole"

Objavljeno: 16:34h

Na današnji dan, pre tačno dvadeset godina, napustio nas je jedan od očeva srpske, jugoslovenske i evropske košarke, profesor Radomir Šaper.

Legendarni košarkaš, reprezentativac i košarkaški funkcioner, bio je i profesor na tehnološko-metalurškom fakultetu, a njegov doprinos unapređenju košarkaških pravila na međunarodnom nivou, ostaje kao jedno od njegovih najvećih nasleđa. Od 2001. godine, FIBA je uvela nagradu „Radomir Šaper", koja se dodeljuje za dostignuća na polju suđenja i košarkaških pravila. Nakon smrti Radomira Šapera, FIBA mu je posmrtno dodielila najviše priznanje - Orden časti, a 2007. godine, Šaper je primljen je u FIBA košarkašku Kuću slavnih.

Radomir Šaper
Radomir Šaper foto: KKPartizan.rs

Radomir Šaper je uz Boru Stankovića, Nebojšu Popovića i prof Aleksandra Nikolića bio deo ''velike četvorke'' koja je praktično stvorila kult ''jugoslovenske košarkaške škole". U svojoj igračkoj karijeri, Šaper je nastupao za BASK, Crvenu zvezdu i Partizan. Crno-beli su jedini klub za koji je Šaper praktično igrao u državnom prvenstvu Jugoslavije.

Po završetku karijere ostao je u košarci do kraja života, gde je radio na razvoju jugoslavenske škole košarke, košarkaškim pravilima i suđenju. Bio je predsednik tehničke komisije, generalni sekretar i predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije, komesar košarkaške lige Jugoslavije i dugogodišnji predsednik tehničke komisije FIBA (1972-1998).

Šaper je imao možda i ključnu ulogu u tome da košarka u bivšoj Jugoslaviji počne da se igra u dvoranama, a predano je radio i na podizanju reputacije naše košarke na međunarodnom nivou.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.