PLJUVALI DIVCA, A RAĐA GA BRANIO UŽIVO NA TV: Da je meni neko to uradio, postupio bih potpuno isto!
Foto: AP

mnogi hoće da brišu istoriju

PLJUVALI DIVCA, A RAĐA GA BRANIO UŽIVO NA TV: Da je meni neko to uradio, postupio bih potpuno isto!

Član kuće slavnih se takođe pokajao za slizak sa postolja u Atini 1995.

Objavljeno: 17:37h

Bivši hrvatski košarkaš i član američke kuće slavnih Dino Rađa gostovao je u emisiji "Nedeljom u 2" Aleksandra Stankovića, a kada je upitan da li je Vlade Divac nacionalista, pošto ga javnost u Hrvatskoj tako doživljava odrično je odgovorio.

- Ne. Da je meni u ono vreme neko došao sa srpskom zastavom, ja bih isto uradio. Mnogi bi hteli izbrisati istoriju, ali to se ne može tek tako gumicom izbrisati. Neke stvari su zapisane u knjigama i to ne treba brisati. Ja sam neke najveće uspehe ostvario u toj državi - rekao je Rađa.

Inače, taj detalj dogodio se 1990. godine kada je na Svetskom prvenstvu u Argentini u finalnoj utakmici Jugoslavija savladala SSSR rezultatom 92:75, a Divac je tokom proslave titule jednom navijaču oteo zastavu Hrvatske.

Prokomentarisao je i gest košarkaša Hrvatske kada su otišli sa postolja u Atini 1995. godine.

- Vremena su bila takva i razumljiv je bio taj potez. Danas kada na to gledam, to nije bio pravi potez, ali bila su takva vremena.

Upitan je bio i da prokomentariše dizanje zastave sa Tuđmanom u Kninu, koje mu je i Kukoč zamerio, kada je posle zajedničke večere odjednom otišao, a Kukoč ga je video na TV-u kako diže zastavu s Vrankovićem i Tuđmanom

- Bilo je i drugih priča koje kruže u narodu, priča o jagnjetini je poznata, ali ajmo mi o ovome... Dolazi poziv i kaže mi glas s druge strane slušalice, glasnogovornik ili ne znam ko već: u pet popodne nacrtaj se na aerodromu. Ko sam ja da pozivam bilo koga, kako god se on zvao, da pozivam nekoga u predsednički avion. Smatram da ja nisam imao pravo pozivati bilo koga na svoju ruku. Toni i ja nismo pričali o tome, ali on i ja smo u dobrim odnosima. Svako leto se vidimo, uključen je u reprezentaciju i nikad mi nije dao do znanja da se ljuti na mene - rekao je Rađa.

Dino Rađa i Vlade Divac
Dino Rađa i Vlade Divac foto: EPA/Saša Stanković

Ovoga leta je prvi put bio na grobu Tita.

- Nisam nikad bio na Titovom grobu do ovog leta. Ljudi donose svoje zaključke. Medutim, mene strašno fascinira istorija. Hteo sam da budem profesor istorije i to me zanima. Bio sam na Ovčari, bio sam u bolnici u Vukovaru, u Dahauu, bio sam na Poljima smrti u Kambodži... pa ti diktatori, Idi Amin, Sadam Husein, Hitler... Pročitao sam i 'Majn kampf'. Tako me ujedno zanimao i taj lik kome sam ja mahao sa šest godina. Moja stara pokojna je govorila - kad je Tito bio živ, bog je hodao po zemlji. E sad, bilo je svakavih s*anja, ali istoriju pišu pobednici. Majka me naučila da ljude delim na dobre i loše, a ne koje su boje kože ili nešto slično - rekao je Rada.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.