Evo šta će biti sa SRPSKOM košarkom nakon ulaska Dubaija u ABA ligu!
ABA liga, Foto: Wikipedia/Basketball_net.

Sve je jasno

Evo šta će biti sa SRPSKOM košarkom nakon ulaska Dubaija u ABA ligu!

Novi format takmičenja

Objavljeno:

Košarkaški klub Dubai u utorak je i zvanično postao član ABA lige, odlučeno je na sednici regionalne lige.

Uz novu ponudu, većina klubova bila je za predlog da se klub sa Bliskog istoka uvrsti na mapu, što im dalje otvara put ka mestu u Evroligi. To navodno neće uticati na ambicije Crvene zvezde i Partizan da kao šampioni ABA lige ostvare plasman u Evroligu, a u opticaju su i pozivnice, kao i eventualna "A" licenca.

ABA liga
ABA ligafoto: Starsport©

Liga će biti proširena na 16 timova, što će reći da će prema ranijim najavama samo poslednjeplasirani tim biti ugrožen ove sezone (to je trenutno Krka iz Novog Mesta), jer će ona zaigrati baraž protiv poraženog u finalu ABA 2 lige.

Prema najavama ukida se i nacionalni ključ, odnosno još jedan dodatni tim iz Srbije će moći da nastupa u prvom rangu, što je sjajna vest za srpske klubove koji trenutno zauzimaju prva tri mesta u ABA 2 ligi.

To su Vojvodina iz Novog Sada, Spartak iz Subotice i Zlatibor iz Čajetine. Oni trenutno, zajedno sa Širokim, slove za glavne favorite za plasman u ABA ligu.

Direktno mesto u ABA ligi ostvariće pobednik ABA 2 lige, dok će poraženi igrati baraž sa, najverovatnije, Krkom. Ukoliko jedan od srpskih klubova ostvari plasman u ABA ligu, to bi direktno uticalo i na Košarkašku ligu Srbije za narednu sezonu.

ABA liga okršaj Večitih
ABA liga okršaj Večitihfoto: Starsport

Pošto se sva tri tima svakako nalaze na prva tri mesta Košarkaške lige Srbije u ovom momentu, oni koji bi ušli naravno ne bi bili deo ABA 2 lige naredne sezone, nego ABA lige, a to otvara mesto svima koji se nalaze ispod njih na tabeli.

Samim tim bi glavni kandidati za mesto u ABA 2 ligi naredne sezone uz najslabije od tri pomenuta tima (Zlatibor, Vojvodinu ili Spartak) bi bili Vršac, Sloboda iz Užica, Radnički iz Kragujevca, Čačak 94 Kvantoks ili Džoker iz Sombora, koji se nalaze na mestima ispod.

To bi naravno naknadno donelo i do pomeranja iz Druge muške lige u KLS i tako dalje, tako da će biti zanimljivo videti kakav će sistem biti osmišljen.

Bonus video:

01:51

KUZMANOVIĆ O JOKIĆU

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.