"MOJI SU DRUGOVI BISERI RASUTI...": Zvezda i Partizan dali 13 igrača reprezentacijama, kako će im se ovo vratiti?
Jago, Doužer i Kaboklo, Foto: Starsport©

VREME JE ZA REPREZENTATIVNU KOŠARKU

"MOJI SU DRUGOVI BISERI RASUTI...": Zvezda i Partizan dali 13 igrača reprezentacijama, kako će im se ovo vratiti?

Zavidan broj reprezentativaca igra u redovima beogradskih rivala

Objavljeno: 13:41h

Evropsko prvenstvo u košarci, odigraće se 2025. godine, a košarkaši Srbije će morati kroz kvalifikacije da se izbore za plasman na takmičenje koje se organizuje na svake četiri godine.

Selektor Srbije, Svetislav Pešić, napravio je spisak igrača na koje računa u predstojećim kavlifikacijama, među kojima su se našli čak njih šestorica, koji trenutno nastupaju za Zvezdu i Partizan.

Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Nikola Đurišić, Ognjen Dobrić, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Filip Petrušev.

Kada su u pitanju strani igrači iz redova "večitih", u kvalfikacijama za evropsku smotru, kao i Amerika kup će za svoje reprezentacije nastupati Jago Mateus i Bruno Kaboklo za Brazil, Rokas Gedraitis za Litvaniju, dok će Mateuš Ponitka nastupati za reprezentaciju Poljske, čiji je selektor Igor Miličić.

Srpski trener je u intervjuu za Sportal, rekao da smatra da će Ponitka pružiti bolje partije u Partizanu, ali i da je bitan šraf reprezentacije i da će biti od pomoći.

Mateuš Ponitka
Mateuš Ponitkafoto: FOTO: Igokea/Marija Vuruna

- Naravno u kontaktu sam sa Mateušom. Imao je jednu nezgodnu povredu na početku sezone, ona je poremetila pripreme i ceo ulazak u sezonu. Veoma je bitno kako se na početku stvari slože i kod trenera i u ekipi. Kasnije je teško hvatati ritam, pogotovo u ovom haosu gde se igraju utakmice, četvrtak, petak, nedelja, to je jako, jako teško. Mislim da će Ponitka naći svoj put da pokaže svoj kvalitet u Partizanu. Ja se ne bojim njegovih igračkih sposobnosti što se tiče za reprezentaciju, jer postaje automatski jedan od lidera i njegova igra za nacionalni tim je mnogo sigurnija nego u klubu. Tako da nemam sumnje da će isplivati u klubu, a nama biti od pomoći u reprezentaciji - rekao je Igor.

Takođe, Džejlen Smit koji se nije naigrao od dolaska u Partizan će obući dres Hrvatske, dok Majk Tobi zabeležiti nove nastupe za selekciju Slovenije.

Iskusni as Adam Hanga će ponovo braniti boje Mađarske, a mnoge je iznenadilo što na spisku Pešića nema Nemanje Nedovića.

Hanga i Tobi
Hanga i Tobifoto: Starsport

Takođe je zanimljivo da među Pešićevih 12 odabranih ima 5 igrača koji igraju u nižem rangu takmičenja od Evrolige, to su: Uskoković, Beslać, Radanov, Ristić i Đurišić.

U odnosu na Svetsko prvenstvo u Manili nedostaju najveća imena, ali to je sasvim očekivano.

Nažalost, ni u ovom prozoru nećemo gledati Vladimir Lučića koji se tek vratio posle teške povrede, a ni iskusni Stefan Jović neće moći da pomogne "orlovima".

Bonus video:

05:26

Svetislav Pešić pred polufinale Svetskog prvenstva

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.