BRUTALAN ODGOVOR ČOVIĆA: "Šilobad je tamo ćutao... Za to je Pešić u pravu, zato mi NISMO ZEMLJA KOŠARKE!"
Svetislav Pešić i Nebojša Čović, Foto: Starsport

rat se nastavlja

BRUTALAN ODGOVOR ČOVIĆA: "Šilobad je tamo ćutao... Za to je Pešić u pravu, zato mi NISMO ZEMLJA KOŠARKE!"

Ne igramo Superkup, a mi imamo klub koji ne igra dve sezone domaću ligu, a kazne nema - kaže Nebojša Čović

Objavljeno: 10:25h

Predsednik KK Crvena zvezda, Nebojša Čović, tokom gostovanja u Jutarnjem programu TV Prva, govorio je o ekipi, povredama, ambicijama u novoj sezoni...

Objasnio je zašto Crvena zvezda ne učestvuje na ABA Superkupu u Podgorici.

- Uvek se spekuliše, jer ima ljudi koji pričaju neistine. Među kojima je i Vojinović (direktor ABA lige, prim.aut.), ali razumem njega. Taj menadžent je dozvolio da budemo jedina liga koja nema kalendar takmičenja. Ali neću da se bavim Vojinovićem, jer je on nebitan. Zvezda je bila za Superkup. Doneli smo odluku da igramo, ali da se definiše termin. Do jula nismo znali termin. To je amaterski pristup, Zvezda ne može da čeka, mi imamo pripreme. Gde ste videli da se Superkup igra od ponedeljka od srede? Obično se sastavi petak i vikend. Pritom se sada poklapa sa seminarom Evrolige. Mi smo to rekli - podsetio je Čović da je to već objasnio u avgustu.

Dotakao se zatim teme koju je pokrenuo selektor reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, kada je rekao da je za jaku domaću košarku potrebna jaka nacionalna liga uz izlazak srpskih klubova iz ABA lige.

- Ne igramo Superkup, a mi imamo klub koji ne igra dve sezone domaću ligu, a kazne nema. Zato mi nismo zemlja košarke. Za to je Pešić u pravu. Jedino nije u pravu što se tiče domaće lige. Naš rezultat na SP je sjajan, čestitam i Pešiću i igračima. To nije rezultat sistema nego rada pojedinica. Kao i zlato juniora. Mi nemamo sistem. Ja to kada kažem nije lično, nego činjenično stanje - rekao je prvi čovek Zvezde.

Svetislav Pešić
foto: Starsport©

Kao i kolega iz Partizana, Ostoja Mijailović, Čović nije propustio da se zahvali državi na pomoći.

- Zahvalan sam državi na svemu što nam pomaže. Sport nije nikada imao tolike doprinose od države. Srbija finansira ABA ligu, preko TV prava, Telekoma... Nisam video da iz drugih zemalja učestvuju. Kroz sistem treba da zašitimo igrače. Pešićevemo upozerenje je na mestu, da je sada pravi trenutak da se sada spemimo za OI. Košarka je najtrofejniji sport u ovoj državi i zaslužuje trenanžni centar.

Odgovorio je i na kritike Mlađana Šilobada, izvršnog direktora Partizana.

- Spinovalo se o onome što je bilo na Staroj planini kroz razna saopštenja, Šilobad koji je ćutao tamo. Čak je i rekao da je saglasan sa mnogim stvarima, ali da to nisu pitanja za njega. Onda napadi na FMP. On nikada ne sme da pomene FMP, jer mu je taj klub obezbedio egzistenciju i stan. Ali to nek ide na njegov obraz.

Mlađan Šilobad, Ostoja Mijailović
foto: Starsport©

- Tamo su napravljeni sastanci domaće lige, doneta je odluka da za dve sezone Srbija ima profesionalnu ligu. Mi već dve sezone pokušavamo da podignemo broj klubova iz jedne zemlje. Nas interesuje prohodnost u Evropu. Ako naša liga napravi tu prohodnost, onda treba sesti i racionalno razmilsiti u kom formatu treba da se igra ABA. Sistem znači da postavite strategiju od mlađiih pionira do seniora, a ne da nam decu odvode u Tursku, Italiju ... Profesionalne lige moraju da imaju mlađe selekcije, klubovi moraju da imaju menadžment i igrače prijavljene, da imaju profesionale ugovore, a ne amatereske. Mi sad imamo preko 80 mečeva tokom sezone. Nekad su klubovi u SFRJ imali po 20-30 mečeva. Onda ste imali vremena za sve.

Uveren je da je Zvezda zaslužila licencu za Evroligu.

- Mislim da je Zvezda zaslužila licencu i to je trebalo da se desi prošle godine. Ali smo prošle godine videli tužakanje i napadanje na Zvezdu, najgore stvari - zaključio je Čović.

Bonus video:

00:19

Navijači Zvezde sa košarkašima

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.