MANILA PODSEĆA NA ZLATO: Pre 45 godina Jugoslavija je preko NJIH išla do titule, hoće li tako i Karijevi "Orlovi"?
Košarkaši Srbije, Foto: Starsport©

dobar predznak

MANILA PODSEĆA NA ZLATO: Pre 45 godina Jugoslavija je preko NJIH išla do titule, hoće li tako i Karijevi "Orlovi"?

Tog oktobra 1978. Jugoslavija je odigrala nezaboravan turnir i slavila u svih deset utakmica, uključujući epsko finale sa SSSR-om

Objavljeno:

Srbiju je zahvatila euforija nakon što su izabranici Svetislava Pešića ovog utorka u direktnom duelu pokazali da smo i dalje veća zemlja košarke od Litvanije.

"Orlovi" su na fascinantan način izborili polufinale Svetskog prvenstva, priredivši predstavu za uživanje u prelepoj "Mall of Asia" areni u Pasaju, predgrađu Manile. Srbija će u petak u polufinalu igrati protiv boljeg iz meča Kanada - Slovenija, a u istoj dvorani u nedelju je zakazano veliko finale.

Košarkaška reprezentacija Srbije, Košarkaška reprezentacija Litvanije, Mundobasket
foto: Starsport

A upravo je u prestonici Filipina, Manili, legendarna reprezentacija Jugoslavije osvojila svoju drugu zlatnu medalju daleke 1978. godine.

Prvo je osvojeno 1970. pod vođstvom Ranka Žeravice, a osam godina kasnije na klupi je bio Aleksandar Nikolić - dva velikana po kojima dvorane u Beogradu danas nose ime.

Ipak, tog oktobra 1978. favorit za zlato je bila selekcija SSSR-a, aktuelni prvak sveta. Međutim, Jugoslavija je odigrala nezaboravan turnir i slavila u svih deset utakmica - a u preliminarnoj, grupnoj fazi pobeđena je i Kanada - potencijalni protivnik u polufinalu 45 godina kasnije.

U šest duela naredne, tzv. polufinalne faze, Jugoslavija je lako izašla na kraj sa domaćinom Filipinima, demolirala Italiju, dosta teže pali su i SAD, Brazil, Australija, a Sovjetski Savez je savladan sa 105:92.

Međutim, već tad se očekivao novi duel sa SSSR-om, u velikom finalu, gde su išle dve prvoplasirane grupe iz ove faze.

U praktično sve vreme izjednačenom meču, Jugoslavija je slavila posle produžetka 82:81 (42:42, 31:31, 9:8).

Dražen Dalipagić je bio najbolji strealc finala sa 21 poenom, izabran je i za MVP-ja prvenstva, a u idealnu petorku su ušli i Dragan Kićanović i pokojni Krešimir Ćosić.

Da li nas u Manili, 45 godina kasnije, čeka šesto zlato, treće pod imenom Srbija (posle 1998. i 2002. godine)? Danas je dokazano da kad igramo kao tim, sve je moguće. Ali, idemo korak po korak - prvo polufinale...

Bonus video:

00:23

SRBIJA JE U POLUFINALU MUNDOBASKETA! Boriša, ovo je za tebe - maestralni Orlovi PREGAZILI Litvance i najavili JURIŠ NA ZLATO

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.