POZNAT RAZLOG ZAŠTO PEŠIĆ NE MOŽE DA POZOVE ZAMENU ZA SIMANIĆA: FIBA ovom odlukom žestoko "osakatila" Srbiju!
Foto: Starsport©

PROBLEMI

POZNAT RAZLOG ZAŠTO PEŠIĆ NE MOŽE DA POZOVE ZAMENU ZA SIMANIĆA: FIBA ovom odlukom žestoko "osakatila" Srbiju!

Razjašnjeno zašto nije dozvoljeno naknadno pozvati igrača u toku Svetskog prvenstva

Objavljeno: 16:24h

O težini povrede Boriše Simanića nismo bili upoznati sve do kasnih večernjih časova kada je košarkaš podvrgnut operaciji.

On je dobio jak udarac u predelu bubrega, a nakon detaljnih pregeda utvrđeno je da Simanić neće biti u mogućnosti da pomogne ekipi u nastavku takmičenja.

To znači da je naša selekcija ostala sa 11 igrača na prvenstvu, a navijači su se odmah zapitali zašto Pešić ne pozove drugog igrača koji bi popunio rupu u ekipi, ali pravila su nešto drugačija.

Prvobitno, pri selekciji nacionalnog tima koji nastupa na Svetskom prvenstvu sa preliminarnog spiska od 24 imena koji se prosleđuje u sedište FIBA može se izabrati minimum od 10, a maksimum od 12 igrača koji će nastupati na takmičenju.

Konačni spisak se zaključuje dan pred početak prve zvanične utakmice na prvenstvu i on se smatra nepromenljivom kategorijom. Samim tim, iako su se neki igrači našli na preliminarnom spisku, a u međuvremenu su precrtani, to ne znači da mogu ponovo da se vrate i dođu u Manilu.

Košarkaška reprezentacija Srbije, Svetislav Pešić, Mundobasket, Svetsko prvenstvo u košarci
foto: Starsport©

U nekim ranijim edicijama Svetskog prvenstva, imali smo priliku da vidimo da se na konačnom spisku selektora nalazi 14 košarkaša. To je, međutim, promenjeno u međuvremenu i svi su morali da se povinuju činjenici da će igrači morati da se dodatno "čuvaju" na Mundobasketu.

Brojka je promenjena sa 14 na 12, nezvanično, zbog većih finansijskih troškova koje snosi sama ekipa, odnosno zbog puta, smeštaja, obezbeđivanja uslova za trening i slično. Samim tim, smanjeni su i trošlovi.

Deluje da je FIBA ovim napravila problem mnogim selekcija, jer su bez igrača ostali i Grčka, Letonija i Slovenija.

Jasno je da će Pešić morati da se osloni na 11 igrača sa kojim raspolaže, jer novo lice u dresu Srbije nećemo videti na ovom Svetskom prvenstvu.

Bonus video:

00:38

NOVI PROBLEM ZA PEŠIĆA, ALI TU SU I LEPE VESTI! Jaramaz otpao sa spiska za Mundobasket, ali su se ovi momci priključili Orlovima!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.