HRVATU JE SRBIN MVP: "Embid se SRAMNO reklamirao, a Jokića je baš briga - JE*ITE SE VI I VAŠA NAGRADA!"
Žoel Embid i Nikola Jokić, Foto: Profimedia

provaljeno glasanje

HRVATU JE SRBIN MVP: "Embid se SRAMNO reklamirao, a Jokića je baš briga - JE*ITE SE VI I VAŠA NAGRADA!"

Da li je uradio dovoljno da zasluži ovako premoćnu pobedu, s 35% bodova više od Jokića? Ni u ludilu - naglašava Horvat

Objavljeno: 14:53h

Nije toliko iznenađenje za košarkašku javnost bila vest da je Žoel Embid izabran za novog MVP-ja NBA lige, ali jeste njegova konačna prednost u odnosu na Nikolu Jokića u glasanju novinara SAD-a i Kanade.

Svako od njih stotinu je raspoređivao poen za pet košarkaša po izboru - 10 za najboljeg, 7 za sledećeg, pa 5, 3 i 1.

Centar Filadelfije je na kraju dobio 915 poena, Jokić 674, a Janis Antetokumpo na trećem mestu 606, što je sve iznenadilo jer je poslednji presek predviđao "mrtvu trku" do samog kraja.

Jokića je samo 15 od 100 novinara stavilo na prvo mesto (15x10 poena), 52 na drugo (52x7) i 32 na treće (32x5). Kad se sve izraluna, jasno je da je as Denvera dobio 674 poena od 99 novinara, odnosno da ga jedan nije stavio ni na jedno od pet mesta!

Hrvatski novinar Toni Horvat opširno je komentarisao nepravdu prema srpskom centru.

- Naravno, nije tih pet, sedam ili deset bodova koliko mu je "trebalo" dati presudilo pobednika, ali je svakako najekstremniji primer koji potkrepljuje tezu da mnogi novinari nisu toliko glasali za Embida koliko protiv Jokića. Samo su to činili suptilnije - piše Horvat za hrvatski "Indeks".

- Embid se samoreklamirao, Jokić se gnušao samih pitanja o nagradi. Aktuelni narativ i istorijski kontekst ispostavili su se mnogo važnijim kriterijumima od samog kvalitete igre, učinka i uspešnosti ekipe, a svakako je dodatni teg na Embidovoj strani bila kampanja kojom se besramno reklamirao glasačima.

- Džoker kao da je NBA ligi poručio: 'Je*ite se vi i vaša nagrada'. Njegov fokus nije na osnovnom delu sezone, nego plej-ofu, u kom je proteklih godina bio bez najboljih saigrača. Da ga je bilo briga, sigurno bi se potrudio zadržati tripl-dabl prosek, što bi sigurno otežalo odluku mnogim glasačima opterećenim istorijskom brojkama, ali završio je sa 24,5 poena, 11,8 skokova i 9,8 asistencija - piše Horvat.

Nikola Jokić, Žoel Embid
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Kamerunac je istovremeno popravio statistiku u martu, s kulminacijom u pobedi protiv Bostona, direktnog rivala za drugo mesto na Istoku, kad je postigao 52 poena. - Da li je u poslednjih mesec dana uradio dovoljno da zasluži nagradu za MVP-ja? Možda. Da li je uradio dovoljno da zasluži ovako premoćnu pobedu, s 35% bodova više od Jokića? Ni u ludilu - naglašava hrvatski kolega.

Ovi rezultati jasno pokazuju da su u izuzetno izjednačenoj sezoni glasači tražili razloge da ne stave Jokića na prvo mesto. U rasno podeljenoj, a opet "otvorenoj" Americi deo glasača nakon ispada Kendrika Perkinsa prelomio je na Embidovu stranu - da ne bi ispali rasisti.

Sigurno je još veći deo onih koji su u obzir uzeli istorijski kontekst i činjenicu da su samo trojica igrača triput zaredom bila MVP, a među njima nisu ni ultimativne legende Majkl Džordan i Lebron Džejms, kao ni Kobi Brajant, Medžik Džonson, Karim Abdul-Džabar...

Nikola Jokić
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

- Ako se oni nisu uspeli priključiti izabranom društvu Rasela, Čemberlena i Birda, kako onda u njega uvrstiti centra iz neke tamo Srbije, koji ne skače do svoda dvorane, ne forsira igru jedan na jedan da bi nekom dokazao da je bolji, ne kreće se graciozno, ne veša se po obruču, nego "samo" igra je*eno dobru košarku, saigrače čini boljima i donosi pobede? - pita se Horvat.

- Ipak, ne treba previše dramiti zbog ovog izbora jer je iz istog razloga Jokić pre dve godine dobio prvu titulu, kad je Janis Antetokumpo mogao dobiti treću zaredom. Samo niko nije zamišljao da bi Jokić u sledeće dve sezone mogao biti još bolji i zaslužiti nagradu još više. Zato joj na kraju ni ne treba davati toliku važnost, što je Džoker odavno shvatio.

Zato ga za nju nije briga, zato mu je mnogo važnija nagrada za koju se bori od aprila do juna – šampionski prsten.

- Na kraju, istorija pamti i vrednuje pobednike više nego MVP-jeve - zaključuje Horvat.

Bonus video:

00:06

Nikola Jokić bos napustio rođendan Bogdana Bogdanovića (VIDEO)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.