AMERI ANALIZIRALI JOKIĆA: U toj močvari se rodilo srpsko ČUDOVIŠTE, niko ko je kročio u NBA nije kao on!
Nikola Jokić, Foto: Profimedia

jedinstven

AMERI ANALIZIRALI JOKIĆA: U toj močvari se rodilo srpsko ČUDOVIŠTE, niko ko je kročio u NBA nije kao on!

Američki magazin "Rolling Stone" objavio je opširan tekst o srpskom reprezentativcu i pokušao da analizira razloge Jokićeve dominacije

Objavljeno: 11:30h

Nikola Jokić je i dalje enigma za Amerikance s obzirom na partije koje pruža sa svojom građom, a većina njih nije verovala da će opet biti u konkurenciji za MVP nagradu kad ih je već dvaput šokirao i osvojio ovu nagradu, ali on i ove sezone igra konstantno na vrhunskom nivou.

Poznati američki magazin "Rolling Stone" objavio je opširan tekst o srpskom reprezentativcu i pokušao da analizira razloge Jokićeve dominacije.

On je na Božić ubacio 41 poen uz po 15 uhvaćenih skokova i podeljenih asistencija i bio heroj Denvera u pobedi nad Finiksom posle produžetka, ali i postao igrač sa najviše poena u tripl-dablu na popularnom "Christmas Day" meču.

- Vidimo velikog čoveka koji ne liči na atletu, a uhvatio je sve skokove i postavio blokove koji lome kosti uz nekoliko zakucavanja preko nižih, manjih igrača. Spusti se dole i dominiraj, zaplakao je narod sa svojih kauča i zahtevao potpunu dominaciju srpskog centra. Kada ugledate tu munju sa njegovih zglobova i eksploziju sa ruku kako radi stvari za koje nismo bili svesni da je moguće, shvatate da vaša ideja o centru nimalo ne liči na ono što vidite na parketu, a to je puno suptilnosti, trikova i intelekta - piše američki magazin i nastavlja:

Nikola Jokić, Tori Krejg, Mikel Bridžis, Kris Pol
foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

- Bil Volton, Arvidas Sabonis i Mark Gasol su bili sjajni dodavači sa pozicije centra, ali ovo što radi Jokić je neverovatno. Setimo se samo kako su Šeka udvajali, a on rešavao sa niskog posta, pogledajmo Bema Adebaja kako čita rupe u odbrani. Bil Rasel je bio inovator šezdesetih godina, Vilt Čejmbrlen je bio čudo i otac današnjih centara...

- U poslednjoj deceniji smo videli mnogo promena u košarci, gde se centri ponašaju kao bekovi, gde se napada obruč, šutira sa velike udaljenosti i traži način da se pik-en-rolom rešava protivnička odbrana i nekako se zaboravilo na one stare načine uživanja, na izolaciju, šut sa polu distance kada ostanete sami... U toj močvari se rodilo srpsko čudovište.

Nikola Jokić, Stiven Adams
foto: Jamie Schwaberow / Getty images / Profimedia

- On je visok, on je krupan, ali nije mišićav, ne može da skoči mnogo, ali uvek vidi sve oko sebe, ima magične ruke kojima asistira, dribla i zapali akciju pronalaženjem slobodnog saigrača ma gde on bio na terenu. Jokić je naslednik Sabonisa, Voltona i svih ostalih centara koji su koristili glavu kako bi igrali košarku, a inteligentnim dodavanjima pravili probleme svima. Jokić je poslednje dve sezone dominantno igrao i osvojio dve MVP titule, pa Denver Nagetsi s punim pravom svaki posed igraju kroz njega.

- Nijedan drugi košarkaš koji je kročio na NBA terene nije kao on. Sada sve one priče o njemu deluju istinito. Da dugo nije trenirao košarku već igrao napolju sa decom, da je spavao u Srbiji dok je bio draftovan, da su pustili reklamu za takose dok je biran... 'Najki Hup Samit' 2014. godine je zaslužan za sve ovo, kada su ga skauti i definitivno videli na delu i zapisali da talenat ne promakne. Godinama smo čekali nekoga ko će zakucati na naša vrata i to je bio on. Istakao se kao najbolji centar u NBA ligi, kao neko ko će vam pomutiti mozak - stoji u navedenom tekstu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.