SRAMOTA SRPSKOG FUDBALA: Partizan i Zvezda ne plaćaju NIŠTA živo!? (FOTO)
Foto: Dado Đilas

KO? KOLIKO? KOME?

SRAMOTA SRPSKOG FUDBALA: Partizan i Zvezda ne plaćaju NIŠTA živo!? (FOTO)

Adekvatna kontrola poslovanja klubova gotovo i da ne postoji
Objavljeno:

Zvezda je prikazala da je ostvarila dobit od 121 milion dinara ili 995 hilada evra. Partizan je 2015. prikazao je dobit od 72,8 miliona dinara ili oko 600 hiljada evra.

Ovo, međutim, ne znači da klubovi i pored iskazane dobiti za tu godinu, nisu na ivici bankrota.

Ovako iskazana dobit u finansijski izveštajima zapravo znači da klubovi nisu veći deo sredstava usmerili na vraćanje raznih dugova koje imaju već godinama.

Tatijana Rakas, bivša finansijska direktorka Partizana: Pa pođite od svog domaćinstva. Ako na kraju ove godine dugujete meni million dinara i zarađujete 500 hiljada i sledeće godine zarađujete 10 miliona i opet mi dugujete te iste pare, pa gde ste vi?

Prema finansijskom izveštaju iz 2015. godine kada je prikazana i dobit, Zvezda i njena zavisna preduzeća duguju 64,7 miliona evra, a Partizan i njegova zavisna preduzeća 17, 3 miliona evra državi, javnim preduzećima, bankama... Do ovih iznosa se dolazi kada se saberu dugoročne, kratkoročne i odložene poreske obaveze koje su klubovi prikazali u finansijskom izveštaju.

Mirko Poledica, predstavnik FIFPro: Svuda u svetu fudbal je profitabilan i donosi profit jedino u Srbiji i još u nekim zemljama Istocne Evrope fudbal je samo trošak, ono što je najbolnije za sve nas je činjenica da je to trošak građana, poreskih obveznika.

foto: Stock

Kako klubovi posluju u toku jedne godine može se videti na osnovu njihovih finansijskih izveštaja. Ove izveštaje proveravaju i nezavisne revizorske kuće. Reviziju finansijskih izveštaja Partizana radi revozorska kuća Dilojt, dok finansijsku situaciju većine ostalih klubova, pa i Crvene Zvezde radi revizorska kuca BDO. Revizija izveštaja dostavlja se FSS.

Goran Milanović, potpredsednik FSS: Uglavnom zbog nasleđenog načina funkcionisanja klubovi u veoma teškoj situaciji posluju. Nonstop su u nekim blokadama, nonstop su u nekim gubicima i nonstop, mnogo firmi u Srbiji beleži gubitak na kraju po završnom računu, jer je realno takva situacija.Što se tiče fudbalskih klubova ne postoje osnovni elementi za pravljenje para.

Dugovi dva najveća kluba iz godine u godinu se uvećavaju, a mogućnost da se stanje popravi, po svemu sudeći, nije realna. Nakon godina u kojima nisu postignuti uspesi u evropskim klupskim takmičenjima, dugove bi jedino mogli da vrate prodajom stadiona, ali ni to ne bi bilo dovoljno.

Finansijska direktorka Partizana od sredine 2015. do februara 2016. bila je Tatijana Rakas. U klub je došla kada je Uprava koja je počela sa radom 2015. pozvala kako bi im pomogla da refinansiraju dugove i srede finansijske knjige, ali je otkaz dobila uz obrazloženje da je njeno radno mesto ukinuto, da Partizanu ne treba finansijski direktor. Ona kaže da je u klubu zatekla tešku finansijsku situaciju.

Tatijana Rakas: Ja vam kažem da finansijska politika kluba katastrofalna. Katastrofalna. Ona i ne postoji. Ona ne postoji u klubu. I zabrinjavajuće je da ljudi koji rukovode klubom misle i da ne treba da postoji. Nemamo novca, pa onda nešto krpimo, dovijamo se.

To su najstrašnije kuknjave u ovim državnim firmama da nam oproste, da nam zaborave, da nam reprogramiraju. To je sve bespotrebno i sve je to ponižavajuće za klub jer se stvari popravljaju od početka.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.