SRAMOTA SRPSKOG FUDBALA: Partizan i Zvezda ne plaćaju NIŠTA živo!? (FOTO)
Foto: Dado Đilas

KO? KOLIKO? KOME?

SRAMOTA SRPSKOG FUDBALA: Partizan i Zvezda ne plaćaju NIŠTA živo!? (FOTO)

Adekvatna kontrola poslovanja klubova gotovo i da ne postoji
Objavljeno:

Istovremeno, država rešava finansijke probleme Crvene zvezde i Partizana na razne načine – od opraštanja dugova do traženja sponzora.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Situacija je takva godinama unazad, zato što su klubovi svačiji i ničiji. Da su u privatnom vlasništvu morali bi da posluju kao i svaka privatna firma i da budu podložni raznim kontrolama.

REPRIZA POSLE 18 GODINA: Grof je već jednom učestvovao u ludačkom preokretu i to sa dva gola! (VIDEO)

Privatizacija, međutim, nije moguća jer to sprečavaju različite interesne grupe.

Dok se desetine miliona evra u fudbalu provlače kroz legalne ili manje legalne tokove, ovi klubovi praktično preživljavaju jer im svaka vlast obezbeđuje čak da posluju i kada su u blokadi mesecima.

Boris Tadić, 27. maj 2011:

"Dozvolite mi da se zahvalim kompanijama Gasprom, NIS-u, Telekomu i ostalima što sponzorisanjem klubova pomažu sport".

Aleksandar Vučić, 10. avgust 2016:

"Ja prvo ne mislim da Zvezda i Partizan mogu da nađu sponzora, ne mogu da nađu sponzore. Oni ne mogu da nađu sponzore, oni uzimaju od države, a da vam iskreno kažem, mi kao država plaćamo reket. Dajemo pare, ne znam na osnovu čega ih dajemo".

Sve vlasti već decenijama ova dva fudbalska kluba tretiraju kao institucije od nacionalnog značaja. Njima je za razliku od svih građana ove države dozvoljeno da ne plaćaju struju, da ne plaćaju vodu, da pregovaraju o svojim poreskim obavezama koje se mere milionima evra, da krše zakone i posluju tako da nikome ni za šta ne odgovaraju.

Milionski transferi i prodaja igrača, kao i imovinsko stanje članova uprava u potpunoj su nesrazmerni sa finansijskim kolapsom koji je čak i na prvi pogled vidljiv iz njihovih finansijkih izveštaja. U te izveštaje imaju uvid i sve nadležne institucije.

foto: AP

Kada bi dva najveća fudbalska kluba u Srbiji, Crvena zvezda i Partizan, rasprodali svu svoju imovinu – Marakanu i trening centar Teleoptik, bar prema vrednostima koje su prikazali u finansijskim izveštajima – ne bi mogli da vrate dugove koje su napravili nekontolisanim poslovanjem. Dva najveća srpska kluba danas su na ivici bankrota.

Završno sa 31. decembrom 2015. prema finansijskim izveštajima Crvena zvezda i Partizan zajedno imaju dug od čak 82 miliona evra. Istovremeno, te iste godine oba kluba prikazala su dobit.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.