TERZIĆEVA IZJAVA ZAVRŠILA NA VRATIMA PARTIZANOVE SVLAČIONICE: Vrela uvertira  za 163. Večti derbi!
Zvezdan Terzić, Foto: Starsport©

biće napeto

TERZIĆEVA IZJAVA ZAVRŠILA NA VRATIMA PARTIZANOVE SVLAČIONICE: Vrela uvertira za 163. Večti derbi!

Tekst posvećen crveno-belima na zvaničnom sajtu Partizana

Objavljeno: 14:02h

Fudbalski klub Partizan odgovorio je Zvezdanu Terziću na njegovu konstataciju da su crno-beli u rangu niškog Radničkog. Parni valjak je na svom zvnaičnom sajtu objavio podugački tekst kao najavu za 163. Večiti derbi.

"Eto nama dodatne motivacije", glasi naslov pomenutog teksta, a u njemu ima prilično svašta.

- Nadmena izjava generalnog direktora večitog rivala pred 163. derbi će ove sedmice sigurno zauzeti svoje mesto na vratima svlačionice fudbalera Partizana. Kao neka vrsta odgovora na temu kvalitetnog rangiranja, prezentujemo obilje interesantnih činjenica iz novijeg istorijata srpskog derbija, ali i iz ranijih fudbalskih šampionata - navodi se na sajtu Partizana i podsećaju na prošlost Terzića u OFK Beogradu, klubu "čija tužna sudbina boli sve one koji znaju kakve je sve igrače taj klub u prošlosti podario jugoslovenskom klupskom, ali i reprezentativnom fudbalu.

Tekst počinje podsećanjem na 144. Večiti derbi, u kojem je Partizan pobedio i tako došao do 25. šampionske titule.

- Već u narednoj sezoni 2013/14 smo videli šta znači kada Partizan zapreti da prestigne komšijski klub po broju osvojenih titula. To je sezona sa prolećnim 146. derbijem na našem stadionu, u kojem Crvenoj zvezdi ni dva dosuđena penala nisu bila dovoljna da izbegne poraz. Sledeća sezona je donela prolećni derbi u komšiluku. Ta utakmica je završena bez golova, nakon što Partizanu nije sviran klasičan jedanaesterac ("svlačenje" Balažica sa obe ruke u petercu protivnika, u stopostotnoj šansi za gol), ali je i takav jedan remi predstavljao u tom trenutku veliku pobedu za Partizan – osvojena je nova titula šampiona, a time je ponovo izjednačen skor u broju osvajanja šampionskih znamenja u duelu protiv Crvene zvezde – 26:26 - pišu crno-beli, koji su se nakon toga osvrnuli na Večiti derbi iz sezone 2016/17.

* Odmah nakon trećeg izjednačavanja skora (u samo četiri godine) u osvojenim titulama od strane 'drskog li Partizana', već u leto 2017. smo bili svedoci početka sramne kampanje o priznavanju nekakve 'šampionske titule 1946'. Crvenoj zvezdi – za igranje turnira sa jednocifrenim brojem utakmica i to samo u središnjem regionu tadašnje Narodne Republike Srbije, bez pokrajina Vojvodine i Kosova, pri čemu u to doba uveliko imamo novu, zvaničnu i međunarodno priznatu državu koja se zvala Federativna Narodna Republika Jugoslavija!?! Šta je sledeće? Da je Crvena zvezda naslednik predratne SK Jugoslavije, pa su i te titule njene? Zvezdan Terzić ionako ima dara za istorijske falsifikate, pa on je i titule predratnog BSK-a, bez trunke sramote, predstavio kao titule OFK Beograda dok je bio na njegovom čelu.

Partizan je analizirao i međusobne duele sa Crvenom zvezdom, u kojima su crveno-beli uspešniji, ali Parni valjak ističe sledeće:

"Naš klub (je) em uspešniji kao domaćin derbija (u 80 domaćinstava Partizana je odnos u pobedama 31:24 za crno-bele, uz 25 remija i uz gol razliku 106:99 u korist Partizana), em je ta prednost rezultat generalno veće uspešnosti Partizana u derbijima u poslednjih desetak godina".

Crno-beli su potkaćili Zvezdu, tako što su uporedili komšije sa Dinamom iz Berlina.

Istovremeno, od tog leta 2017. godine Crvena zvezda kreće, poput nekakvog „srpskog Dinama iz Berlina“, da pravi tih „100 bodova prednosti“ koje gospodin Terzić ponosno pominje u svojoj izjavi. U periodu leto 2017 – septembar 2020, odigrano je ukupno 114 prvenstvenih kola u „srpskom linglongu“ (sezone 2017/18, 2018/19, 2019/20 i prvih deset kola u sezoni 2020/21), a naš večiti rival je u njima zabeležio, sad dobro pazite, „okruglo“ 100 pobeda, što procentualno čini čak 87,7%! Na taj način nekadašnji istočnonemački „večiti šampion“ Dinamo iz Berlina (klub sa 10 uzastopnih titula u periodu 1978-1988, pod direktnim patronatom istočnonemačkih bezbedonosnih struktura, a sve o „slavnoj“ istoriji tog kluba možete pročitati u engleskoj verziji stranice „Wikipedia“, na linku: https://en.wikipedia.org/wiki/Berliner_FC_Dynamo postaje „amater“, jer je on u svojih 10 šampionskih sezona odigrao ukupno 260 prvenstvenih utakmica protiv domaće konkurencije i u njima je slavio tačno 179 pobeda, što procentualno čini tek 68,8%. U tih deset sezona, najveći procenat pobeda u šampionatu je Dinamo Berlin imao prve sezone 1978/79 kada je zabeležio 80,8% pobeda (21 pobeda u 26 kola), a najmanji procenat u šampionskoj sezoni 1985/86 kada je zabeležio tek 46,2% pobeda (15 pobeda u 26 kola). Smejurija u odnosu na današnju Crvenu zvezdu - piše Partizan na svom zvaničnom sajtu.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.