ZVEZDA NA KORAK OD GRUPNE FAZE: Upoznajte potencijalne protivnike - Midtjiland je nagazna mina, a Brest idealan!
Foto: Wikipedia, UEFA

liga šampiona, kvalifikacije

ZVEZDA NA KORAK OD GRUPNE FAZE: Upoznajte potencijalne protivnike - Midtjiland je nagazna mina, a Brest idealan!

Žreb za 3. kolo kvalifikacija 31. avgusta, dok su mečevi na programu 15 i 16. septembra

Objavljeno: 01:53h
Nikola Husein

Srpski šampion Crvena zvezda saznala je imena potencijalnih rivala u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Možda protivnici ne zvuče dovoljno atraktivno, ali svakako su tvrđi orah od Tirane sa kojom su se crveno-beli u utorak itekako mučili.

Mitjiland, Ferencvaroš, Omonija, Molde i Dinamo Brest su klubovi koji će predstavljati pretposlednju prepreku na putu ka elitnom takmičenju.

foto: Starsport©

Ovo kolo je po mnogima najvažnije u celim kvalifikacijama, pošto će pobednik obezbediti grupnu fazu Lige Evrope, a u četvrto kolo može da uđe rasterećenije jer zna da ga sigurno čeka još minimum šest jakih mečeva i dosta novca. Ipak, zov Lige šampiona je svakako primamljiviji.

Vratimo se mogućim protivnicima...

MIDTJILAND

foto: EPA

Danski šampion Mitjiland je na iznenađenje mnogih uspeo da izbaci "legiju stranaca" pod imenom Ludogorec i to u gostima rezultatom 1:0, a strelac pobedonosnog pogotka bio je Žunior Brumado u 78. minutu meča.

Kada govorimo o nezgodnoj ekipi sa severa Evrope, odmah možemo primetiti da se radi o disciplinovanoj ekipi, što smo videli na primeru omladinaca koji su u februaru ove godine savladali u Beogradu vršnjake u dresu Crvene zvezde sa ubedljivih 3:0.

Mitjiland ima izuzetne mlade igrače koje predvodi brazilski fudbaler sredine terena Evander čija vrednost iznosi ogromnih 7 miliona evra, međutim, on je za sada povređen i povratak mu se predviđa za nekih desetak dana, pa ostaje pitanje koliko će biti spreman za meč trećeg kola.

Ističu se još Frank Onjeka, mladi Nigerijac takođe igrač sredine terena, kao i naturalizovani Australijanac Aver Mabil koji pokriva krilne pozicije.

Interesantno, danski šampion ima uglavnom igrače koji su mladi, pa je to i njihova najveća snaga, ali i mana zbog nedostatka jakih evropskih mečeva. U svakom slučaju, ne bi bilo baš najbolje za ekipu Dejana Stankovića da na žrebu izvuče ovu ekipu, a pogotovo ne da igra u Danskoj.

FERENCVAROŠ

foto: EPA

Zatim je na redu mađarski prvak Ferencvaroš koji je napravio senzaciju u Škotskoj i eliminisao Seltik rezultatom 2:1, nakon sjajnog pogotka Sigena sa distance i ubitačne kontre brzog Nkuena u finišu susreta.

Zanimljivo za ekipu iz Budimpešte nastupa nekadašnji štoper crveno-belih Abraham Frimpong, ali on nije nastupio u Glazgovu.

Napadač Nkuen je bio najefikasniji fudbaler u prethodnoj sezoni, a treba pomenuti i Franka Bolija takođe ofanzivca, dok je izuzetno opasan i strelac prvog gola Siger koji nastupa na sredini terena i ima ulogu plejmejkera ekipe.

Podsetimo, Ferencvaroš je prethodne godine takođe učestvovao u kvalifikacijama za Ligu šampiona, gde je u trećem kolu poražen od Dinama iz Zagreba.

OMONIJA

foto: EPA

Omonija je dobro poznata ovdašnjim ljubiteljima fudbala zbog toga što je Crvena zvezda u ovom veku već dva puta ukrštala koplja sa ovim kiparskim klubom.

Prvi put davne 2001. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a drugi pre osam godina u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Oba puta je prošla dalje, a posebno je bilo zanimljivo u Nikoziji 2012. gde se tek nakon penal serije domogla plej-ofa i meča sa Bordoom.

Ali, vratimo se u sadašnjost. Omonija je napravila podvig u Varšavi i u produžetku izbacila Legiju rezultatom 2:0. Gomez sa bele tačke i Santos su bili junaci trijumfa, a Omonija je na terenu sve samo ne kiparski tim.

Zašto to kažemo? Zato što je na utakmici protiv Legije u prvoj postavi imala svega dva igrača iz pomenute zemlje. Dakle, u pitanju je prava "legija stranaca".

Đordi Gomez, španski veteran od 35 leta prevodi napad kiparskog šampiona, a dve godine mlađi Tijago Santos je izuzetna pretnja protivničkim golmanima. Mađarski štoper Adam Lang je najskuplji igrač ekipe i njegova vrednost iznosi 800.000 evra, a zanimljivo da tim uglavnom čine veoma iskusni, da ne kažemo "matori"igrači iz svih krajeva Starog kontinenta.

Podsetimo, tvorac ove Zvezde, gospodin Vladan Milojević je jedno vreme svoje karijere bio trener upravo Omonije.

DINAMO BREST

foto: EPA

Šta reći za Dinamo iz Bresta? Beloruskog šampiona, ali i ekipe koja je trenutno na poražavajućem 10. mestu tamošnjeg prvenstva.

Takođe je ekipa sastavljena od iskusnih igrača uglavnom iz bivše SSSR, a svakako najzvučnije ime je Artjom Milevski, nekadašnji reprezentativac Ukrajine, bivši napadač Hajduka iz Splita i čovek koji se u par navrata povezivao sa mogućim dolaskom u Crvenu zvezdu.

Oleksandar Nojok i Pavel Savicki prema specijalizovanom sajtu Transfermarkt slove za najskuplje fudbalere Dinama, a Denis Laptev i Mihail Gordečuk zadaju najviše problema protivničkim golmanima, međutim, njihov učinak je itekako skroman.

Posebno treba obratiti pažnju na dvostrukog strelca u pobedi nad Sarajevom - Abdulaja Diala, koji je na pozajmici u timu iz Bresta.

Ljubiteljima fudbala svakako je poznat podatak da je Dijego Maradona jedno kratko vreme bio sportski direktor ove ekipe, ali to se nije slavno završilo. Naravno, ništa neobično kada je El Pibe u pitanju.

Ipak, da se navijači srpskog šampiona pitaju, svakako bi bez razmišljanja prihvatili da igraju sa ovom čudnom ekipom iz Belorusije, koja baš i nema uspeha u evropskim duelima.

MOLDE

foto: EPA

Došli smo do poslednjeg protivnika, ne i najmanje bitnog. Naprotiv, Molde je prilično poznat srpskoj javnosti, zbog toga što je pre tačno godinu dana vojevao bitke sa Partizanom oko ulaska u grupnu fazu Lige Evrope.

Crno-beli su bili uspešniji i nakon gola Nemanje Miletića u Norveškoj izborili plasman u željeno takmičenje.

Ipak, meč protiv Celja je pokazao da je Molde u treće kolo prošao samo zbog neverovatne količine sreće. Naime, norveški tim je gubio na poluvremenu, međutim, izjednačio je tako što je golman slovenačkog šampiona pri jednom laganom udarcu, uspeo da verovali ili ne, ispusti loptu koja je bukvalno išla "2 na sat" i ušla u gol.

U nastavku je indisponirana ekipa Celja pala i dozvolila Moldeu da preko Džejmsa stigne do potpunog preokreta i plasira se u naredno kolo.

Pomenuti Džejms je potencijalno najveća opasnost za odbranu srpskog šampiona, pošto je na 20 mečeva ove sezone postigao 11 pogodaka. Uz njega vrebaju Husain i Omoijuanfo koji su pogađali po 7 puta, a Eikrem ima čak 13 asistencija i 5 pogodaka što dovoljno govori o tome ko je "mozak" ekipe, ujedno kapiten i najskuplji igrač tima u vrednosti od milion evropskih novčanica.

Žreb za 3. kolo kvalifikacija 31. avgusta, dok su mečevi na programu 15 i 16. septembra

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.