NAJVEĆI USPESI BALKANSKOG FUDBALA U 21. VEKU: Možete li da pogodite koja zemlja je najviše slavila?
Levski Sofija - navijači, Foto: Profimedia, Printscreen

ISTORIJA

NAJVEĆI USPESI BALKANSKOG FUDBALA U 21. VEKU: Možete li da pogodite koja zemlja je najviše slavila?

Znamo da Srbija nije, ali veliko je pitanje da li ste baš prvo na njih pomislili kada smo postavili ovo pitanje...

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Mnogo se ovih dana priča o krahu jednog od najuspešnijih balkanskih fudbalskih klubova - Levskom iz Sofije. Bugarski velikan, koji je osvojio 26 titula u svojoj zemlji, od čega čak pet u ovom veku, nalazi se na ivici bankrota.

Vlasnik kluba Vasil Božkov obavestio je tamošnju javnost da je poklonio sve svoje deonice kluba aktuelnom premijeru Bugarske - Bojku Borisovu. Još uvek zvanični vlasnik popularnog kluba u Bugarskoj nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno u Dubaiju, a gde je navodno pobegao zbog utaje poreza.

Eto, to vam je kratka horor priča trenutnog balkanskog fudbala, što nas je nateralo da se zamislimo i upitamo. Ako je ovo najveći krah jednog velikana, koji su bili najveći uspesi balkanskih klubova u 21. veku?

Čisto da ne bude zabune, računali smo i Rumuniju i Sloveniju u Balkan, jer mu realno politički pripadaju, iako su geografski tačno na gornjoj granici našeg lepog poluostrva.

Pa, počnimo sa nabrajanjem uspeha.

Kada su Bugari u pitanju, najveći uspeh ove zemlje ostvario je upravo Levski, kada je u sezoni 2005/06 uspeo da se plasira u četvrtfinale Lige Evrope, gde je ukupnim skorom 2:4 izbačen od nemačkog Šalkea.

Osim toga, CSKA iz Sofije je tri puta igrao grupnu fazu Lige Evrope, Levski je učestvovao i u grupnoj fazi Lige šampiona tokom sezone 2006/07, a Ludogorec je pored dva učešća u eliti, uspeo da se plasira u 1/8 finala Lige Evrope, gde ga je izbacio Inter.

Kada su u pitanju Hrvati, njihov učinak je i više nego tanak, iako je Dinamo uspevao dosta puta da se nađe u grupnim fazama Lige šampiona. Čak pet puta u ovoj deceniji. Međutim, jedini pravi uspeh doživeo je prošle sezone, kada je ispao u osmini finala Lige Evrope od Benfike.

Selimo se do Rumunije, zemlje u kojoj je fudbal u krizi poslednjih nekoliko sezona, ali koja ima daleko razvijeniju infrastrukturu od Srbije, Bugarske, Hrvatske...

Iz te zemlje nam stiže i balkanski tim koji je u ovom veku dogurao najdalje u nekom "evrokupu". Steaua je u sezoni 2005/06 uspela da se dokopa polufinala Lige Evrope i to pobedom nad ljutim gradskim rivalom Rapidom u dvomeču četvrtfinala.

Upravo to četvrtfinale je Rapidov najveći uspeh, a pored njih Kluž je igrao 1/16 finala Lige Evrope ove sezone, grupnu fazu Lige šampiona tokom sezona 2010/11 i 2012/13, Astra Đurđu je pre tri godine takođe uspela da prezimi u Evropi i ispadne u prvom kolu plej-ofa LE, što je za rukom pošlo i Dinamo Bukureštu 2007. godine.

A, onda stižemo do najuspešnije nacije, od koje se, s obzirom na ekonomsku moć veću u odnosu na ostatak Balkana, možda očekivalo i više.

Panatinaikos je heroj grčkog fudbala, pošto je u sezoni 2001/02 uspeo da se dokopa čak četvrtfinala Lige šampiona. Tada je ga je u dvomeču pobedila Barselona.

Godinu dana kasnije, PAO je "pao" u četvrtfinalu UEFA kupa, pandanu današnje Lige Evrope, a tamo je od njega bolji bio Porto, kasniji osvajač titule.

Primat je posle toga preuzeo Olimpijakos, pa je tako ispao u osmini finala Lige šampiona u sezoni 2007/08 od Čelsija ukupnim skorom 0:3.

Isto mu je pošlo za rukom u sezoni 2009/10, kada je ispao od Bordoa, kao i u onoj 2013/14, kada je od njega bolji bio Mančester junajted.

Kada su u pitanju srpski klubovi, to verovatno svi već znate, pa se nećemo previše zadržavati. Partizan je dva puta igrao grupnu fazu Lige šampiona (2003/04, 2010/11), Zvezda takođe dva puta (2018/19, 2019/20). Najveći uspeh je Partizanov plasman u osminu finala Lige Evrope tokom sezone 2004/05, kada je ispao od kasnijeg osvajača moskovskog CSKA.

Sećamo se, naravno, i sezone 2017/18, tokom koje se prvi put u istoriji našeg fudbala desilo da i Zvezda i Partizan prezime u Evropi. Crveno-bele je tad izbacio upravo CSKA, dok su crno-beli poraženi od plzenjske Viktorije.

Kada su Slovenci u pitanju, Maribor je jedini pravi njihov predstavnik. U sezonama 2014/15 i 2017/18, klub podno Pohorja pod vođstvom Zlatka Zahovića igrao je grupne faze Lige šampiona. Oba puta završio je kao poslednji u grupi sa po tri osvojena boda, bez ijedne pobede, uz šest remija.

Vardar i Skenderbeg, klubovi iz Severne Makedonije, odnosno Albanije, nastupali su u grupnoj fazi Lige Evrope u sezoni 2017/18.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora su jedine dve republike iz bivše Jugoslavije, ali i celog Balkana, koje nijednom u 21. veku nisu imale klub u grupnoj fazi nekog od dva najveća evrotakmičenja...

Bonus video:

(Aleksa Radosavljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.