ZNA SE KO JE SVE IZREŽIRAO! Legende Zvezde pričale Hrvatima o čuvenom meču na Maksimiru!
Foto: Stefan Kojić

sećanje

ZNA SE KO JE SVE IZREŽIRAO! Legende Zvezde pričale Hrvatima o čuvenom meču na Maksimiru!

Godišnjica od najveće huliganske tuče na ovim prostorima

Objavljeno:

13. maj 1990. bez sumnje je jedan od važnijih datuma u procesu raspada Jugoslavije, a tadašnji prvotimci Zvezde Stevan Stojanović i Refik Šabanadžović u razgovoru za Index prisetili su se događaja od pre 30 godina. Njihova poruka je da igrači tada nisu znali kakav će biti razvoj događaja te da su zvezdaši i dinamovci i danas prijatelji.

- Trebao sam čuvati Bobana, ali nažalost do utakmice nije došlo. Uvek sam voleo da dođem na Maksimir, obožavao sam igrati tamo. Utakmice protiv Dinama ili Hajduka su bili pravi derbiji, dani za koje smo živeli. Tako je bilo i tog dana. Puni iščekivanja, uzbuđeni, došli smo u Zagreb, ali dogodilo se to što se dogodilo - priča Refik Šabanadžović, legenda Zvezde, za hrvatski Index.

- Što sam ja znao o politici? Kao klinac sam iz Željezničara došao u Zvezdu, a tamo su tada bili igrači iz cele Jugoslavije. Prosinečki i Jurić Hrvati, Najdoski i Pančev iz Makedonije, Rumunj Belodedić, Crnogorac Savićević… Svi smo se družili i nije nas bilo briga za politiku u to doba. Kad sam vidio to što se događa na tribinama, doživeo sam šok", priseća se Šabanadžović, koji se vrlo brzo nakon nereda morao vratiti u Zagreb.

- Bio sam član reprezentacije koja se pripremala za SP u Italiji. Mislim da smo bili smešteni u Laguni. Užasno mi je žao što je došlo do tih nereda, ali verujte mi, igrači su bili najmanje krivi. Kad su počeli neredi, kad je bilo jasno da od fudbala neće biti ništa, otišli smo u svlačionicu, a onda u avion odveo u Beograd. Igrači Zvezda i Dinama i danas su prijatelji. Baš sam nedavno u Sarajevu bio sa Zvonom Bobanom. Sve što se dogodilo og dana nije moglo narušiti činjenicu da smo bili i ostali jako bliski.

- Najradije bih sve to zaboravio. Zovite me opet da pričamo o lepim stvarima. Evo, kod vas u Dinamu igraju naši Hajrović i Gojak, sjajni igrači. Kad Gojak napravi veliki transfer u Real ili Barcelonu, o tome ćemo pričati.

Stevan Dika Stojanović, legendarni vratar Crvene zvezde, godinu dana nakon maksimirskih nereda kao kapetan beogradskog kluba u Bariju je podigao pehar pobednika Kupa prvaka. Stojanović o 13. maju govori s ljutnjom, tvrdi kako su Dinamo i Zvezda igrali svetske derbije, dok je politika njima manipulirala.

- Izašli smo taj dan na zagrevanje, nismo ni slutili da se nešto onako može dogoditi. Užasno mi je krivo bilo jer su naše utakmice u to vreme bili derbiji na svetskom nivou. Politika je u tome imala svoje prste, umešala se, iskoristila je masu za svoje ciljeve. Šteta, jer tada smo imali niz klubova koji su mogli imati zapaženu ulogu u Evropi i siguran sam, da se Jugoslavija nije raspala, da bi naša liga, koja je tada bila među par najjačih u Evropi, uznedrila još neke sjajne generacije i imala super rezultate. Nisam siguran da će više iko s ovih prostora moći napraviti rezultate koje su tada ostvarivali Zvezda, Dinamo, Hajduk ili Partizan. Ovo je danas bez veze", govori Dika i dodaje kako je šteta da se sve to na takav način rasturilo.

- U najjačim svetskim klubovima igraju i Hrvati i Srbi i Bosanci i Slovenci i svi su oni velike zvdezde Šteta da se to sve rasturilo, ali nas sportiste niko nije pitao za mišljenje, nažalost'', tvrdi Stojanović.

Dinamovi igrači do kraja su bili uz zvezdaše

- Straha kod nas nije bilo jer, ponavljam, nismo očekivali da će se to dogoditi. Više smo bili šokirani. Kad je kamenje počelo padati na teren, otišli smo u svlačionicu i većinu događaja videli tek kasnije na televiziji. Igrači Dinama su pričekali da se situacija malo smiri i zajedno smo napustili stadion. Svi smo mi bili veliki prijatelji, sportisti i do danas smo u odličnim odnosima. Koliko nismo bili svesn što se događa, toliko smo bili svesni da nam to ne treba. Nikad ni pre ni poslije nisam neku neugodnost doživio u Zagrebu. Imam osećaj da se dugo vremena jedan balon punio i da se tog dana toliko napunio da je morao eksplodirati. Teško mi je kao sportisti dati odgovor zašto se to dogodilo baš toga dana, jer liga se igrala i sledeće godine, a onakvih nereda nije bilo. Danas, nakon 30 godina, mislim da neću pogrešili ako kažem da se zna ko je to sve izrežirao i kome su neredi bili u interesu. Politici da, a nama sportistima ne - tvrdi Stojanović.

Što je Arkan radio toga dana na Maksimiru?

- Iskreno, nemam pojma što je bila njegova uloga. Znam da je osnivač naše navijačke grupe i da je bio veliki prijatelj sa Šekijem, a sve ostalo ne znam. Taj dan ga nisam ni video i ne znam je li bio na Maksimiru. To je sve što mogu reći o njemu - zaključio je Stevanović.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.