ZVEZDA U SUPERLIGI EVROPE: Iskoristiće pandemiju da naprave takmičenje za najbogatije klubove Evrope!
I Crvena zvezda je potencijalni učesnik evropske Superlige, Foto: Starsport©

takmičenje zatvorenog tipa

ZVEZDA U SUPERLIGI EVROPE: Iskoristiće pandemiju da naprave takmičenje za najbogatije klubove Evrope!

Ponovo će uslediti pokušaj da se napravi takmičenje koje će biti pandan Ligi šampiona

Objavljeno: 12:18h

Pandemija koronavirusa dala je priliku najbogatijim evropskim klubovima, ali i biznismenima i ljudima koji znaju koliki novac se vrti u fudbalu da ponovo pokrenu temu osnivanja ekskluzivne Superlige Evrope koja bi bila odvojena od FIFA i UEFA.

Ova tema je prisutna u fudbalu poslednjih nekoliko godina, međutim, sada je finansijski udarac koji će fudbal svakako pretrpeti zbog pandemije, šansa za te ljude, koji britanski tabloid "San" naziva "lešinari", da opet krenu u akciju.

Najbogatiji klubovi Evrope su kroz svoje udruženje EKA pokušali prošle godine da osnuju sopstveno takmičenje, ali su na kraju ipak ostali pod okriljem UEFA pod boljim finansijskim uslovima, ali sada je situacija daleko drugačija zbog toga jer će finansijski oporavak biti dug posle pandemije.

I Crvena zvezda bi mogla da bude među odabranih dvadesetak klubova
I Crvena zvezda bi mogla da bude među odabranih dvadesetak klubovafoto: Starsport©

Zato "San" navodi pod oznakom "ekskluzivno" da će neki pokušati da kroz kapital određenih firmi koje do sada nisu ulagale u fudbal, da najbogatije klubove Evrope primame sa milijardama evra i tako ih ubediti da napuste Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Navodno ideja je da se napravi Superliga koja bi bila zatvorena i iz koje ne bi moglo da se ispada, a ono što je nama posebno interesantno jeste da u tom projektu kao jednog od učesnika vide i Crvenu zvezdu.

Dakle, oni ne razmatraju da to bude samo takmičenje za najbogatije klubove već i za one sa velikom navijačkom bazom poput Zvezde, Fenerbahčea, Seltika, Ajaksa... Učešće tih timova bi bilo od velikog značaja i zbog prodaje TV prava i mnogih drugih aspekata.

Liga šampiona bi mogla da ostane bez najbogatijih klubova
Liga šampiona bi mogla da ostane bez najbogatijih klubovafoto: Profimedia

Za sada postoje dve ideje kako bi ta liga izgledala: Prva je da takmičenje bude zatvoreno, bez ispadanja, sa 20 ili 22 kluba, a druga je da ipak postoje dva ranga takmičenja sa po 16 klubova.

Na taj način bi timovi mogli da ispadaju u niži rang ili da se plasiraju u viši što bi donelo dodatni takmičarski motiv uz već pobrojane novčane motive.

E sada je pitanje kako će na sve to reagovati FIFA i UEFA koje sigurno neće želeti da im se dogodi ono što se dogodilo FIBA sa Evroligom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.