SINDIKAT UZVRAĆA UDARAC ZVEZDI I PARTIZANU: To što loše poslujete i dugujete igračima nema veze s vanrednim stanjem
Sindikat fudbalera je odgovorio na zajedničko saopštenje Zvezde i Partizana, Foto: Emilija Jovanović

medijski rat

SINDIKAT UZVRAĆA UDARAC ZVEZDI I PARTIZANU: To što loše poslujete i dugujete igračima nema veze s vanrednim stanjem

odgovor na zajednično saopštenje večitih

Objavljeno: 04.04.2020. 11:29h
  • 25

Ne može u srpskom fudbalu ni u ovim vremenima bez otvorenih javnih sukoba i "ratova saopštenjima", ali za razliku od ranijih godina, ovog puta ujedinjeno istupaju Crvena zvezda i Partizan protiv Sindikata fudbalera.

Sve je počelo od poruke iz Sindikata nezavisnost, odnosno prvog čoveka Sindikata fudbalera, Mirka Poledice, o tome da čelnici dva najveća kluba nisu u pravu kada kažu da su UEFA i FIFA preporučile smanjivanje plata igračima za 50% u doba prekida takmičenja zbog pandemije.

Ubrzo je stiglo zajedničko saopštenje Partizana i Zvezde, a sada je usledio i odgovor iz Sindikata profesionalnih fudbalera, u kome se između ostalog navodi da su ti klubovi sami krivi za svoje loše finansijsko poslovanje i dugovanja prema igračima.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost
Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnostfoto: Starsport©

- Ovom prilikom želimo da se obratimo javnosti u vezi sa zajedničkim saopštenjem FK Crvena zvezda i FK Partizan od 02.04.2020. godine u cilju razjašnjenja činjenica koje su tom prilikom potpuno pogrešno predstavljene i čijim saopštenjem se veoma grubo, i bez ikakvog činjeničnog i pravnog osnova, narušava ugled i rad reprezentativnog Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN), kao i ugled Mirka Poledice, predsednika SPFN.

- Pre svega, SPFN nije davao nikakva zvanična saopštenja u vezi sa trenutnim stanjem u srpskom fudbalu i prekidom takmičenja zbog pandemije korona virusa. SPFN kao predstavnik igrača u Srbiji i punopravni član Svetske organizacije profesionalnih fudbalera (FIFPro) putem društvenih mreža svakodnevno obaveštava svoje članstvo o trenutnom stanju u svetu i Srbiji povodom pandemije korona virusa, kao i razgovorima koje se vode na najvišem nivou između svih zainteresovanih strana.

Zvezda i Partizan su zajednički napali Poledicu
Zvezda i Partizan su zajednički napali Poledicufoto: Starsport©

- Činjenica je da je ostvarivanje prava igrača vrlo često u koliziji sa interesima klubova, što je prirodno i razumljivo u odnosima svih zaposlenih i poslodavaca bilo gde u svetu. Međutim, naša obaveza da zaštitimo članove se nikada ne može dovoditi u pitanje, niti će ovakva „zajednička saopštenja“ uticati na SPFN da zanemari brigu o fudbalerima u Srbiji. Zapravo, ovakva saopštenja su dokaz nama, sportskoj i široj javnosti u Srbiji, kao i FIFPro kao našoj krovnoj organizaciji, da posao obavljamo zakonito, profesionalno i pošteno, u isključivom interesu igrača.

- U svakom slučaju, bez obzira na formu našeg izjašnjenja, ostajemo pri jasno izrečenom stavu da srpski klubovi u ovom trenutku ne trpe nikakvu štetu. Trenutno je nemoguće proceniti u kom pravcu će se dalje razvijati fudbalska industrija, najava FIFA da je spremna da pomogne klubove sa 2,7 milijardi evra jasno ukazuje da naši klubovi ne bi trebalo da brinu nakon okončanja pandemije.

- Takođe, navodi u vezi sa poremećajem na tržištu transfera igrača su u ovom trenutku neosnovani zbog činjenice da bi u normalnim okolnostima transfer period počeo tek 20. juna 2020. godine. UEFA je obavestila sve svoje članice da bi odluka o prekidu prvenstava bila preuranjena i neopravdana kao i da očekuju da se prvenstva igraju tokom letnjih meseci a transfer periodi će biti produženi.

Sindikat optužuje Večite za loše poslovanje i dugovanja prema igračima
Sindikat optužuje Večite za loše poslovanje i dugovanja prema igračimafoto: Starsport©

- Naš zadatak je da pre svega štitimo interese igrača i da za njih ishodujemo najveću pravnu zaštitu. Zbog toga već duže vreme imamo jasnu sliku da poslovanje naša dva najuspešnija kluba, u delu izmirenja obaveza prema igračima, i pored učešća u evropskim takmičenjima i milionskim prihodima, nije bilo dobro i pre vanrednog stanja.

- Sledom navedenog, jasno je da se na vrlo uvredljiv i krajnje nepristojan način novonastala situacija koristi za ucenjivanje, drastično smanjenje zarada igrača (u mnogo većim iznosima nego što je javnosti predočeno) i vređanje SPFN i njenog čelnika. Ponavljamo, loše poslovanje klubova i veliko kašnjenje u izmirenju odavno dospelih obaveza nema veze sa vanrednim stanjem u Srbiji koje traje tek 20-ak dana.

- Na kraju, skrećemo pažnju da SPFN nikada nije direktno učestvovao u pregovorima između igrača i klubova o umanjenju zarada i sve odluke koju donesu igrači i klubovi kao rezultat njihovog medjusobnog dogovora, bez prinude, ucene i pretnji, biće u potpunosti poštovani od strane SPFN i FIFPro - stoji u saopštenju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media