POLEDICA REAGOVAO NA SAOPŠTENJE ZVEZDE I PARTIZANA: Večiti ne trpe štetu zbog koronavirusa!
Mirko Poledica, Foto: Beta/Miloš Mirkov

oglasio se

POLEDICA REAGOVAO NA SAOPŠTENJE ZVEZDE I PARTIZANA: Večiti ne trpe štetu zbog koronavirusa!

„Najpre, ne radi se o saopštenju, jer ga nismo ni pisali. Posredstvom društvenih mreža upoznajemo članove i javnost sa odlukama i još pre nekoliko dana su napisali kako informacija o navodnim preporukama UEFA i FIFA za smanjenjem plata, ne odgovara istine"

Objavljeno: 22:48h

Pomirljiv ton u glasu Mirka Poledice. Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavinost“ ne želi prepirku, pogotovo ne javnu, sa čelnicima dva najpopularnija srpska kluba, mada ističe da mu nije jasno zašto su žestoko udarili na njega u zajedničkom saopštenju za javnost.

S Topčiderskog brda ističu kako Poledica koristi stanku u sezoni i pandemiju virusa korona da „svađa igrače sa klubovima i ga zanimaju samo lični interesi“. Sve posle najave o smanjenju plata igračima dok traje globalna kriza. Iz Humske i sa Marakane podsećaju da su se svetski giganti opredelili na „kresanje“, dok prvi čovek Sindikata uverava kako bi lako moglo da se desi da beogradske velikane, a možda i druge, manje, klubove uopšte ne okrzne najavljena globalna resecija.

No, najpre o „paušalinim ocenama“ i „ličnim tumačenjima“, kako navode večiti.

„Najpre, ne radi se o saopštenju, jer ga nismo ni pisali. Posredstvom društvenih mreža upoznajemo članove i javnost sa odlukama i još pre nekoliko dana su napisali kako informacija o navodnim preporukama UEFA i FIFA za smanjenjem plata, ne odgovara istine. Jer, ne postoji! To mogu i da dokažem. Postoji samo korespodencija između FIFA i FIFpro, organizacije koja brine o zaštiti prava fudbalera. Samo smo preneli njihovu komunikaciju“, pojašnjava Poledica u razgovoru za MOZZART Sport.

Za petak najavljuje stvarno saopštenje, u kome će detaljno uopoznati javnost o ovoj temi. Dotle...

Zagovaram stav da naši klubovi ne trpe nikakvu štetu zbog pandemije virusa COVID-19. Naročito ne Crvena zvezda i Partizan, koji su jesenas igrali evropske utakmice i naplatili se. Sad, kad za njih nema međunarodnih utakmica kao relevantnog izvora finansijara, ne mogu da trpe gubitke. Hoće li biti u problemu kad počne prelazni rok je relativno pitanje, pandemija čak može da im donese profit“.

Govorio je tome baš na stranicama MOZZART Sporta uticajni agent Ranko Stojić, dok se Poledica nadovezuje:

„Tržište će se promeniti u smislu da više neće postojati transferi vrednih 100.000.000 evra i više. Ako budemo pametni, možemo iz pandemije da izvučemo korist po naš fudbal. Ako su tačne pretpostavke da će ovo potrajati još oko dva meseca, onda će superligaški igrači postati interesantniji klubovima iz velikih liga. Englezi, Nemci, Španci, Francuzi i Italijani neće moći da daju ogroman novac jedni drugima, moraće da se okrenu drugim tržištima, a pošto kod nas uvek ima potencijala, možda možemo da prodamo u te države fudbalere i tako popunjavamo budžet.

Da bi ilustrovao pređašnju tezu, pojasnio je:

„Ispravite me ako grešim, ali koga je to Crvena zvezda prodala letos kad je svaki treći dan igrala utakmice, plasirala se u Ligu šampiona i uveliko počela prvenstvo“, podseća Poledica da su transferi Dejana Joveljića u Ajntraht i Alekse Terzića u Fjorentinu realizovani ranije. „Cena na tržištu je realtivna, ne zavisi od toga da li takmičenje stoji ili je u jeku. Možete nekog da cenite 50.000.000 evra, ali ako za njega nema ponude, vrednot je nula. Čujem da bi prelazni rok na teritoriji Evorpe mogao da traje sve do zime, usled kompleksne situacije, shodno tome mogu naši kubovi da izvuku dobit, samo ukoliko budu pametni“.

Otkrio je Mirko Poledica da je nedavno dvaput razgovarao sa generalnim direktom Crvene zvezde, Zvezdanom Terzićem.

„Pre nekoliko dana savetovao sam ga da ne žuri, niko ne zna dokle će ovo da traje, da nema razloga za ishitrene reakcije. Nije mi jasna konstatacija da će cene igrača padati. Šta ako baš Zvezda na leto proda četiri fudbalera u zbirnoj vrednosti od 50.000.000 evra? Hoćeli i tad da smanjuje primanja? I dalje sam pri stavu da tržište u Srbiji ne zavisi od virusa korona. Pandemija će udariti na zemlje koje ulažu milijarde u fudbal, na čijim se stadionima okuplja svake sedmice po 70.000.000 ljudi, zažaliće Barselona, gubi 1.000.000 evra dnevno samo što joj je zatvoren muzej. Mi nismo u problemu. Bili bismo da je pandemija počela junu ili julu, kad su na programu kvalifikaicje za Ligu šampiona i Ligu Evorpe, a naši klubovi na (s)ceni. Ovako, baš me zanima koju štetu imaju Crvena zvezda i Partizan. Igraju pred 50 gledalaca i ne mogu od prodaje ulaznica za superligaške mečeve da podmire troškove organizacije utakmica, u smisli plaćanje sudija, obezbeđenja, redara...“

Na kraju, ostaje pitanje kako će pred sve očigledni pritisak klubova reagovati igrači.

„Sindikat im nikad nije rekao „nemojte da prihvatite“. Uvek kažemo „dogovorite se, mi ćemo vam pomoći u formalno-pravnom smisliu“. Još nešto, da ne bude zabune, to su mahom sjajni momci, sa velikom dozom empatije, voljni da pomognu, ali ne tako da im se sad uzme 50, a do kraja godine još 30 odsto plate. Nego da se samo odloži plaćanje, pošto će se sezona kad-tad nastaviti, pa ako se odreknu zarada sad da im se nadoknadi kad budu na terenu“, objasnio je Mirko Poledica.

(Espreso.co.rs/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.