KORONA ĆE UPROPASTITI FUDBAL: Ovo su podaci posle kojih više neće biti isto - najjače lige Evrope su na udaru!
Foto: Profimedia

brojke i procenti

KORONA ĆE UPROPASTITI FUDBAL: Ovo su podaci posle kojih više neće biti isto - najjače lige Evrope su na udaru!

Za izračun ovoga uzeti su faktori kao što su godine igrača, njihovi učinak u poslednjim utakmicama, dugotrajnost transfera

Objavljeno:

Kao što utiče na celi svet, pandemija koronavirusa negativno utiče i na zbivanja fudbalskoj industriji. Posledice svega videće se u budućnosti.

Koliki je taj negativni uticaj?

U CIES-u su se potrudili to dokazati predstavljanjem procenjenih vrednosti igrača u eventualnim transferima pod pretpostavkom da neće biti utakmica te da se ugovori koji prestaju važiti krajem juna neće produživati.

Vrednosti igrača u mogućim transferima pet najjačih evropskih liga pali bi u toj računici sa 32,7 na 23,4 milijarde evra, odnosno za 28 posto.

Za izračun ovoga uzeti su faktori kao što su godine igrača, njihovi učinak u poslednjim utakmicama, dugotrajnost transfera - pri čemu se zaključuje da bi sve najviše mogli da osete nešto stariji igrači s kratkotrajnim ugovorima koji su u aktuelnoj sezoni nastupali manje nego u prethodnoj.

Za primer se potom navodi Pol Pogba kojem se procenjena vrijednost na tržištu smanjuje sa 65 na 35 miliona eura, no, jasno je, ovdje valja imati na umu da će francuski vezni igrač Mančestera, uostalom kao i svi drugi, u slučaju eventualnog transfera vrediti onoliko koliko će potencijalni kupac biti spreman da ponudi novca.

foto: AP

Što se samih liga tiče, financijski je najveći potencijalni gubitak u italijanskoj Seriji A, a iznosi 2,9 milijardi evra. Gledano po procentu, sve nadmašuje nemačka Bundesliga s potencijalnim padom od 30,5 posto.

Uzmu li se u obzir klubovi, najviše bi sve mogao osetiti tim Olimpik Marseja čiji potencijalni pad postotka iznosi 38 posto. U krugu pet s vrha liste slede tri italijanska kluba, Inter (-35,7), Verona (-34,3) i SPAL (-34,2), a nakon njih i engleski Šefild Junajted (-33,2).

Bajern (-33), Betis (-33), Lazio (-32,8), Leganes (-32), Verder (-32) i Hetafe (-31,9) u poretku su ispred Real Madrida (-31,8) iza kojeg je niz klubova među kojima i PSŽ (-31,4), Barselona (-31,3), Mančester siti (-30,3).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Telesport.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.