BRONZA NA SP, RUŠTU I PROGNANI TAKSISTA HAKAN ŠUKUR: Sve što treba da znate o Turskoj - rivalu Srbije u Ligi nacija
Fudbalska reprezentacija Turske, Foto: EPA/Tolga Bozoglu

PREDSTAVLJAMO RIVALA SRBIJE

BRONZA NA SP, RUŠTU I PROGNANI TAKSISTA HAKAN ŠUKUR: Sve što treba da znate o Turskoj - rivalu Srbije u Ligi nacija

Naš nacionalni tim pored Rusije i Mađarske, igraće i sa Turcima u grupi B2, 2. divizije Lige nacija

Objavljeno: 19:19h

Veoma interesantan žreb za Srbiju u B diviziji Lige nacija, jer će se u grupi B2 sastati sa Turskom, Mađarskom i Rusijom. Dok sa Rusima i Mađarima naš nacionalni tim ima popriličnu istoriju sastajanja, sa Turcima još nikada nije ukrstio koplja, tako da, iako u drugim sportovima gajimo zdrav rivalitet sa njima, u fudbalu će ovo biti njegovo prvo poglavlje.

Na stranu istorijska povezanost (prisilnu) između Srbije i zemlje sa Male Azije, na stranu momenat u kom se trenutno nalazi srpski reprezentativni fudbal, ali Turci imaju poprilično interesantnu fudbalsku istoriju.

Na Svetskim prvenstvima su igrali samo dva puta, iako su se kvalifikovali i za ono održano 1950 . godine, ali na njega nisu otišli. Igrali su četiri godine kasnije, a onda, posle 48 godina čekanja, 2002. u Japanu i Južnoj Koreji, ostvarili su svoj najveći uspeh. Osvojili su bronzanu medalju predvođeni velikim Ruštuom Rečberom na golu, ali i napadačem Hakanom Šukurom.

Inače, upravo Ruštu, golman koji je uvek stavljao one crne trake na lice kako bi mu pomagale u odbijanju svetlosti sa stadionskih reflektora, čovek je sa najviše nastupa za nacionalni tim - sakupio ih je 120, dok je najbolji strelac u istoriji nacije Hakan Šukur, o kome postoji više nego interesantna i potresna priča.

Naime, pošto je u javnosti istakao neke negativne stavove prema vlasti Tajipa Redžepa Erdogana, on je prognan iz Turske, sva imovina koja se procenjuje na desetine miliona evra mu je konfiskovana, on se nada privremeno, a satanizovan je i u partijski obojenim medijima ove zemlje, u kojoj je praktično postao "persona non grata". Trenutno živi i radi kao taksista, tačnije Uber vozač, u SAD, gde jedva krpi kraj sa krajem, što nije nimalo lako kada ste navikli na milione...

Selektor nacionalnog tima je Šenol Guneš, bivši reprezentativac i legenda fudbala u ovoj naciji, koja se već plasirala na EURO 2020, za razliku od naše reprezentacije koja svoje mesto traži kroz baraž, prvo protiv Norveške, pa onda protiv boljeg iz meča Škotska - Izrael.

Na Evropskim prvenstvima su igrali četiri puta do sada, ovo će im biti peti nastup, a najveći uspeh im je polufinale 2008. godine, kada su u onoj legendarnoj utakmici bili bolji od Hrvata posle penala, ali su onda ispali od Nemaca.

Do 1996. godine, inače, nikada nisu igrali na evropskim smotrama, ali su od tada propustili samo one 2004. i 2012.

Ovo je spisak igrača koji su poslednji dobili pozive da nastupaju za Tursku:

Ekipa Turske
Ekipa Turske foto: Wikipedia

Realno, Turci su baš pravi rival sa kojim možemo da "se merimo", iako je njihova liga svetlosnim godinama iznad naše, što po kvalitetu, što po novčanim ulaganjima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.