MENJA SE PRIMENA VAR SISTEMA: Više ništa neće biti isto!
VAR, Foto: Printscreen/Youtube

KONAČNO SU SE SETILI

MENJA SE PRIMENA VAR SISTEMA: Više ništa neće biti isto!

Ljubiteljima fudbala nije se svidelo "forenzičko" istraživanje koje traje nekoliko minuta

Objavljeno:

Međunarodni odbor fudbalskih saveza se konačno oglasio povodom nekih diskutabilnih VAR odluka, ponajviše posle ofsajda od nekoliko milimetara koji su viđeni minulog vikenda u Premijer ligi.

Ljubiteljima fudbala nije se svidelo "forenzičko" istraživanje koje traje nekoliko minuta, a koje za cilj ima da odredi da li je igrač bio u nedozvoljenoj poziciji za milimetar, dva...

- Ne treba da se pretvaramo u forenzičare analizirajući ofsajd. Treba razjasniti šta je kristalno jasno i očigledno u svakoj situaciji - poručuju iz IFAB-a, što se naročito odnosi na nekoliko golova u Seriji A, Premijer ligi i Ligi šampiona.

Pojedini golovi poništeni su zbog milimetarskog ofsajda, u kojima su se igrači nalazili čak i ramenom (ono jeste deo tela kojim može da se igra). Zato će se u februaru održati novi sastanak, na kome će se razmatrati nova promena u primenjivanju VAR pravila.

- Ako provodite minute i minute pokušavajući da utvrdite da li je ofsajd, onda nije ni jasno da li prvobitna odluka treba da ostane na snazi. Teoretski, 1 milimetar ofsajda je ofsajd, ali ako je prvobitna odluka da ga nema, a vama treba VAR uz pet, šest, sedam ili 12 kamera, kako biste nešto utvrdili, onda prvobitna odluka treba da ostane na snazi - poručuje gensek IFAB-a Lukas Brad.

- Ponašamo se kao forenzičari. Ako video pokazuje jasno da je ofsajd, sviraj ofsajd. Ako nije jasno, odluka ne bi smela da se menja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.