ODAKLE JE ZVEZDA U POSLEDNJIH 10 GODINA DOVODILA POJAČANJA: Jedan klub se umalo ugasio, a drugi je u trećoj ligi...
FK Crvena zvezda, Foto: Starsport©

zimski prelazni rok

ODAKLE JE ZVEZDA U POSLEDNJIH 10 GODINA DOVODILA POJAČANJA: Jedan klub se umalo ugasio, a drugi je u trećoj ligi...

Zanimljivi podaci se mogu naći na specijalizovanom sajtu za transfere "Transfermarkt", a tamo se može videti u kom klubu crveno-beli najviše vole da kupuju igrače

Objavljeno: 14:09h

Ova 2019. godina se polako bliži kraju, a pred nama je još jedan vrlo interesantan prelazni rok u domaćem šampionatu.

Aktuelni šampion Crvena zvezda će i ovu polusezonu završiti kao prva na tabeli i to ubedljivo, ali i njoj će trebati rekonstrukcija postojećeg igračkog kadra.

Zanimljivi podaci se mogu naći na specijalizovanom sajtu za transfere "Transfermarkt", a tamo se može videti u kom klubu crveno-beli najviše vole da kupuju igrače.

U poslednjih 10 godina, najveći broj fudbalera je na Marakanu stiglo iz Napretka iz Kruševca - čak 8, a među njima su Aleksa Vukanović, Miloš Vulić, Nenad Gavrić, Vladan Binić, Nikola Mikić, Marko Gobeljić, Abraham Frimpong i Miloš Cvetković.

Abraham Frimpong
Abraham Frimpong foto: Starsport©

Ukupan iznos ovih transfera iznosio je 1.160.000 evra.

Isti broj igrača došlo je iz Subotice: Srđan Plavšić, Stefan Milošević, Stefan Hajdin, Marko Mirić, Aleksandar Kovačević, Stefan Ilić, Nemanja Nikolić i Nemanja Milić.

Crveno-beli su ukupno za ove igrače dali 1.130.000 evropskih novčanica.

Zatim, na red dolazi Rad sa Banjice koji je Zvezdi "ustupio" sedam fudbalera, a najpoznatije ime je svakako Luka Milivojević koji je stigao na Marakanu za čak 800.000 evra.

Luka Milivojević
Luka Milivojević foto: Starsport©

Andrija Kaluđerović, Aleksandar Pantić, Miloš Dimitrijević, Nikola Antić, Filip Bainović - svi oni su sa većim ili manjim uspehom nosili dres Crvene zvezde, a najviše se istakao Kaluđerović koji je ostavio i najbolji utisak tokom svog mandata u taboru srpskog šampiona.

Borac iz Čačka koji se sada nalazi u trećoj ligi je timu sa Marakane "dao" Darka Lazovića, Filipa Mladenovića, Srđana Vujakliju, Marka Mugošu i Stefana Fićovića.

Lazović je ostavio ubedljivo najviše traga od svih superligaških pojačanja. Ostao je u klubu čak 6 godina i postao istinska legenda tima iz Ljutice Bogdana.

Darko Lazović
Darko Lazović foto: Starsport©

Mladenović je takođe bio važan šraf crveno-bele odbrane u svom mandatu, dok su epizodisti poput Mugoše i Vujaklije vrlo brzo zaboravljeni. Valja pomenuti da je Mugoša dobio dres sa brojem "10" kada je potpisivao za ekipu koju je tada sa klupe vodio Vladimir Petrović Pižon.

Marko Mugoša
Marko Mugoša foto: Starsport©

Interesantno, ruska Mordovija koja umalo da se ugasi u jednom trenutku, je 2015. godine imala povezanost sa ekipom sa Marakane, pošto su upravo iz tog kluba tog leta stigla čak trojica fudbalera. Mičel Donald, Damijan Le Talek i Tomas Fibel.

Donald i Le Talek su i dalje među navijačima najbolji stranci u istoriji kluba i svojim partijama su to zaista i potvrdili, dok je Fibel vrlo brzo napustio Marakanu i nije ostavio dublji trag iako se najavljivao kao vrhunsko pojačanje.

Le Talek i Donald
Le Talek i Donald foto: Starsport©

Olimpijakos je u poslednjih 10 godina bio zanimljiv crveno-beloj strani Topčiderskog brda. Mirnes Šišić, Aleksandar Katai i Marko Marin su uskočili u "bratske boje", a velika prašina se digla upravo oko Šišićevog transfera 2009. godine.

Delije su zbog njegove veroispovesti pretile da će bojkotovati utakmice, ali to se nekako na kraju nije dogodilo. I Šišić i Delije su tih par meseci bili na istoj strani, a veliko pojačanje u vidu tada slovenačkog reprezentativca se na kraju ispostavilo kao veliki promašaj.

Mirnes Šišić
Mirnes Šišić foto: Starsport©

Što se tiče ostalih klubova odakle je srpski šampion kupovao svoje igrače, treba pomenuti i Jagodinu, Zetu, Javor, OFK Beograd i Zemun, odakle su ove decenije po četiri fudbalera stizala u crveno-beli tabor.

Mnogo igrača je proteklih 10 godina došlo i prošlo kroz Marakanu, a malo njih je ostavilo dobar utisak. Mogu se na prste prebrojati fudbaleri koji su za ovaj izuzetno dug period odigrali više od 50 mečeva za crveno-bele, što baš i nije za pohvalu.

Miloš Bajalica
Miloš Bajalica foto: Starsport©

Novi prelazni rok nas čeka već vrlo brzo, pa samim tim i nova pojačanja. Da li će se snaći i izboriti svoje mesto u timu ili će biti u "tranzitu", ostaje nam da vidimo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.