ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Znate li kakav je Partizanov istorijat sa engleskim klubovima?
FK Partizan, Foto: Starsport©

NIJE BAŠ DOBRA UVERTIRA

ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA: Znate li kakav je Partizanov istorijat sa engleskim klubovima?

Crno-beli su se sastali sa čak sedam engleskih klubova u istoriji, a evo koliko puta su pobedili, koliko izgubili, a koliko puta remizirali

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

U četvrtak od 18.55 na programu je meč 3. kola Lige Evrope između Partizana i Mančester junajteda u Humskoj 1.

Tim povodom, malo smo gledali kroz istoriju, kako bismo se prisetili svih duela crno-belih sa engleskim klubovima (dakle, ne britanskim, već isključivo engleskim).

Ukupno ih je bilo 17, a beogradski velikan ima poprilično negativan "skor" - svega četiri trijumfa, samo dva remija i čak 11 neuspeha.

Prvi duel sa Englezima Partizan je odigrao one slavne 1966. godine, kada je u dvomeču izbacio moćni Mančester junajted ukupnim rezultatom 2:1.

Samo godinu dana kasnije, crno-beli su se sastali sa Lids junajtedom u Kupu sajamskih gradova, gde su poraženi kod kuće, a remizirali u gostima, pa su ispali iz daljeg takmičenja u ranoj fazi, već u decembru.

Takođe, sa Lidsom su se sastali i 1999. godine u UEFA kupu, gde je engleski predstavnik ostvario oba trijumfa.

Posle tog duela sa Lidsom 1967. godine, Humska je morala da čeka čak 18 godina do novog susreta sa Englezima, a to je onaj sada već legendarni dvomeč sa Kvins Park Rendžersima, gde su crno-beli poraženi sa 2:6 u gostima, da bi kod kuće slavili sa 4:0 i prošli dalje.

Onda je usledila 1998. godina i prvi od dva dvomeča sa Njukaslom, ovaj u Kupu pobednika kupova. Njukasl je slavio sa 2:1 kod kuće, ali je Partizan pobedom od 1:0 na svom stadionu izvojevao prolaz dalje.

Naravno, na naredni duel sa Njukaslom, onaj iz 2003. godine, ne treba puno podsećati. Tada su crno-beli poraženi sa 0:1 u Humskoj, ali su pogotkom Ivice Ilieva nasred Sent Džejms Parka slavili istim rezultatom, pa se onda onim penalima Partizan plasirao u Ligu šampiona, po prvi put od njenog osnivanja.

Na sledeći duel sa Englezima nije se mnogo čekalo, jer su već 2004. crno-beli odmerili snage sa Midlzbroom u grupnoj fazi Lige UEFA. Rezultat je bio 3:0 za momke sa Ostrva.

2010. godine Partizan se opet plasirao u Ligu šampiona, a tamo ga je opet čekao duel sa Englezima i to moćnim Vengerovim Arsenalom. U oba meča bilo je 3:1 za Tobdžije.

Poslednji susret sa Englezima, pre ovog dvomeča koji sledi sa Mančesterom, zbio se pre pet godina, kada su crno-beli takođe u grupnoj fazi Lige Evrope igrali sa Totenhemom. U Beogradu je bilo 0:0, a u Londonu je Partizan nesrećno poražen golom Bendžamina Stambulija u 49. minutu.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.