NIJE JOHANSON KRIV, POLITIČARI SU: Šveđanin hteo da Jugoslavija igra EURO 1992, ali su ga moćnici pobedili!
Lenart Johanson, Foto: EPA/Salvatore di Nolfi

MALO POZNATA PRIČA

NIJE JOHANSON KRIV, POLITIČARI SU: Šveđanin hteo da Jugoslavija igra EURO 1992, ali su ga moćnici pobedili!

Sve je svojevremeno otkrio Dan Tana

Objavljeno: 05.06.2019. 11:52h
  • 39

Bivši predsednik UEFA Šveđanin Lenart Johanson umro je u 90. godini, o čemu smo već pisali. On je bio na čelu evropske fudbalske federacije od 1990. godine do 2007. godine, a pre toga je radio u švedskom klubu AIK.

Johanson je bio poznat kao nezvanični “otac Lige šampiona”, pošto je ovo takmičenje osnovano za vreme njegovog mandata, i bio je ponosan na to što je postalo. Bio je je i potpredsednik FIFA, ali je 1998. izgubio kontroverzne izbore od Sepa Blatera.

Lenart Johanson
Lenart Johanson foto: AP

Iako u Srbiji mnogi misle da je Johanson bio krivac što je fudbalska reprezentacija već okrnjene Jugoslavije izbačena sa Evropskog prvenstva 1992. – koje će kasnije osvojiti naša “zamena”, Danska – legendarni Dan Tana je svojevremeno u velikom intervjuu Nedeljniku posvedočio drugačije.

- Deset puta mi je rekao da mu je najteža odluka u životu bila kad je morao Jugoslaviju da izbaci sa Evropskog prvenstva 1992. To nije bila fudbalska odluka, nego odluka Ujedinjenih nacija, politička, i vlada mu je naložila da to uradi. Zvao me je da mi to javi pre nego što je iko drugi saznao. Istu noć sam zvao Miljana i Batu da im kažem da smo izbačeni. Onda je Miljan reprezentaciju poveo u Švedsku nedelju dana ranije, pre svih - ispričao je Dan Tana.

- Pored Lenarta, protiv toga su bili i Egidijus Braun koji je bio predsednik Fudbalskog saveza Nemačke, Berd Miličip koji je bio predsednik FS Engleske, i Šenez koji je bio predsednik FS Turske, i svi potpredsednici UEFA. Svi oni su imali najveći respekt za jugoslovenski fudbal. Sve su uradili da nam pomognu u tim najtežim danima, ali nisu mogli jer su to bile političke odluke.

BONUS VIDEO: 

(Espreso.rs/Nedeljnik/Blic)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media