PRŠTE OPTUŽBE: Utakmica Lige šampiona je nameštena!
Pehar Lige šampiona/Ilustracija, Foto: AP

ŽESTOKO

PRŠTE OPTUŽBE: Utakmica Lige šampiona je nameštena!

Početkom devedesetih, elitno evropsko takmičenje je igrano u drugačijem sistemu

Objavljeno:

Bivšeg predsednika Olimpika iz Marseja Bernara Tapija ne mogu da zaobiđu skandali.

Već godinama je u centru raznih mutnih radnji, čak je bio i u zatvoru, a sada je stigla nova optužba. Nekadašnji rumunski fudbaler, trener i funkcioner Kornel Dinu tvrdi da je Tapi lažirao meč Lige šampiona 1993. godine u kome su se sastali Briž i francuski tim.

Početkom devedesetih, elitno evropsko takmičenje je igrano u drugačijem sistemu. Posle eliminacione faze, osam ekipa je bilo podeljeno u dve grupe i samo su pobednici išli u finale. U poslednjem kolu, Olimpiku je bila potrebna pobeda protiv Briža kako bi bio prvi ispred Glazgov Rendžersa. Taj meč je sudio Rumun Jon Kračijunesku. Tadašnji selektor Rumunije Dinu tvrdi kako mu je Tapi otkrio da je platio fudbalerima Briža da se ne trude previše.

- Potrebna mi je tvoja pomoć oko sudije. Ne sme da pokaže žuti karton Boliju, jer bi onda bio suspendovan i ne bi mogao da zaigra u finalu. Za to ću da platim 20.000 dolara – preneo je Dinu deo razgovora sa Tapijem.

Olimpik je dobio utakmicu u Brižu sa 1:0 i plasirao se u finale koje je igrano u Minhenu. Istim rezultatom pobeđen je Milan i francuski klub je osvojio prvu i jedinu evropsku titulu, a strelac je bio Bazil Boli.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.