AKO NALETIŠ NA SRBE, IGRAĆEŠ FINALE: Zvezda i Partizan - blagoslov evropskog klupskog fudbala!
Zvezda i Partizan - od sada će ih svi želeti u Evrokupovima, Foto: Dado Đilas, Printscreen, Ilustracija/Espreso.co.rs

OVO NISTE ZNALI...

AKO NALETIŠ NA SRBE, IGRAĆEŠ FINALE: Zvezda i Partizan - blagoslov evropskog klupskog fudbala!

Ako je Gutmanova kletva ono što ima Benfika, kako nazvati ovaj fenomen?

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Mala smo zemlja, fudbal nam nije na bogzna kakvom nivou, ali često se dogodi da jedan od naša dva tima zaigra u grupnoj fazi Lige šampiona (svega tri puta, uz onu grupnu fazu poslednjeg Kupa šampiona koju je igrala Zvezde) ili Lige Evrope.

Često se dešavalo da Crvena zvezda ili Partizan otkinu bod nekom od velikana svetskog fudbala, isto kao što se događalo i da budu deklasirani. Međutim, retko ko je svestan toga da doslovno kad god se neki od naša dva najveća tima našao u poziciji da igra sa evropskim gigantima, neki od tih giganata je stizao do same završnice. Ni manje, ni više, nego do finala.

Pa, krenimo redom...

Sampdorija

Crvena zvezda je u sezoni 1991/92 bila branilac titule u Kupu šampiona. Tada se u grupnoj fazi sastala sa Sampdorijom, koja je slavila u oba duela (2:0, 3:1). Kasnije su momci iz Đenove predvođeni Robertom Manćinijem u napadu ušli u finale sa Barselonom, ali su poraženi od Ronalda Kumana i drugara posle velike drame.

Bajer Leverkuzen

U sezoni 2001/02, crveno-beli iz Beograda sastali sa Bajerom iz Leverkuzena u kvalifikacijama za LŠ, od koga su glatko poraženi u revanšu posle dobre partije na Marakani. Momci za koje je tada nastupao legendarni Mihael Balak stigli su do finala Lige šampiona, gde ih je srušio Zinedin Zidan ONIM genijalnim volejem.

Porto i Marsej

U sezoni 2003/04, Partizan se prvi put "obreo" u Ligi šampiona otkako se igra u tom formatu, a u grupnoj fazi susreo se sa Portom, Realom i Marsejem. Sa svima je izvukao po jedan remi, uz po jedan poraz, a dve od tri te ekipe iste sezone igrale su finala evrokupova. Porto je osvojio Ligu šampiona sa Murinjom, Marsej je igrao u samoj završnici drugog po jačini takmičenja.

CSKA Moskva

U sezoni 2004/05, Partizan je postigao najveći uspeh u modernoj klupskoj istoriji dolaskom do osmine finala tadašnjeg UEFA kupa, gde je ispao od moskovskog CSKA. TIm iz glavnog grada bratske nam Rusije stigao je do finala, gde je slavio nad Sportingom sa 3:1 usred Lisabona.

Milan

Sezona 2006/07, Milan ulazi u kvalifikacije za Ligu šampiona, iako je prvobitno trebalo da bude kažnjen zbog afere Kalčopoli. Tamo naleće, ni manje, ni više, nego na Crvenu zvezdu, koju pobeđuje sa 3:1 u ukupnom skoru i dolazi do grupne faze. Ostalo je istorija, jer je te sezone golovima Pipa Inzagija, koji je bio strelac i na Marakani, ekipa Karla Anćelotija osvojila titulu evropskog prvaka pobedom nad Liverpulom od 2:1.

Rendžers

Samo godinu dana kasnije, slična situacija. Zvezda je izbačena u kvalifikacijama za LŠ od Rendžersa onim golom Naća Nova u Glazgovu, da bi tim sa Ajbroksa stigao do samog finala Lige Evrope, u koju je ispao kao treći u grupnoj fazi elitnog takmičenja. Tamo je poražen od Zenita.

Braga

U sezoni 2010/11, Partizan se našao u grupi Lige šampiona sa Bragom, Šahtjorom i Arsenalom, nije se baš proslavio, sve do poslednje utakmice kad je bio bolji od Šahtjora. Međutim, i tada je tim koji se susreo sa Srbima došao do same završnice, pošto je Braga (dve pobede nad crno-belima 2:0 i 1:0) kao trećeplasirana otišla u Ligu Evrope, a onda i do finala, gde je poražena od Porta sa 1:0, u meču na kom je izdominirao Radamel Falkao, strelac odlučujućeg gola.

Liverpul

Najsvežiji slučaj, koji je bio i svojevrstan povod ovog teksta, ostavili smo za kraj, jer se radi o ovoj sezoni. Liverpul, koji se sastao sa Crvenom zvezdom u grupnoj fazi, koju je pobedio sa 4:0 na Enfildu i od koje je poražen na Marakani sa 0:2 golovima Milana Pavkova, posle velikog preokreta pobedio je Barselonu u polufinalu, pa će se u velikom finalu sastati sa Totenhemom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.