DALEKO JE SUNCE: Partizanovo proleće miriše na jesen!
Tim Partizana na poslednjoj pripremnoj uitakmici, Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

VREME JE ZA SUPERLIGU

DALEKO JE SUNCE: Partizanovo proleće miriše na jesen!

Crno-beli će poteru za Crvenom zvezdom i Radničkim iz Niša započeti u Bačkoj Palanci, pa ih posle meča sa Proleterom iz Novog Sada očekuje Večiti derbi na Marakani

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Vreme je za nove "igrarije" na terenima širom Srbije. Počinje drugi deo sezone u Superligi, na koji smo čekali dva meseca.

Iako ni igrači, ni uprava, a ni navijači Partizana nisu navikli na ovakvu situaciju, klub iz Humske 1 nalazi se na trećem mestu na tabeli, na čak 15 bodova iza Crvene zvezde i šest iza niškog Radničkog, koji igra najbolju sezonu u ovom milenijumu.

U poteru za njima, crno-beli će krenuti u subotu od 13 časova iz Bačke Palanke, gde će gostovati Bačkoj, ekipi protiv koje je rezultat pre dve i po godine bio jedan od alarma za promenu stručnog štaba na čelu sa Ivanom Tomićem i dolazak Marka Nikolića, koji je kasnije te sezone uspeo da osvoji i "duplu krunu" (bilo je to posle Zaglebja, a Tomić je otpušten posle poraza od Napretka i Voše u drugom i trećem kolu).

Izabranici Zorana Mirkovića pre nekoliko dana vratili su se sa priprema u turskom letovalištu Belek, gde su odigrali pet kontrolnih utakmica.

Sve je počelo porazima minimalnim rezultatom od Slovana iz Libereca i Krakovije.

Da se atmosfera u ekipi malo preokrene, zaslužan je bio trijumf protiv moćnog ukrajinskog Šahtjora rezultatom 2:0, a na tom meču blistao je često osporavani Nemanja Nikolić sa golom i asistencijom, ali i trudom koji je uložio prilikom borbe za svaku loptu na sredini terena.

Do kraja su odigrani još mečevi protiv Krila Sovjetova, koji sa klupe predvodi Miodrag Grof Božović (0:0) i bosanske Mladosti Doboj iz okoline Kaknja, protiv koje je ostvarena, svi su se složili, srećna pobeda od 2:0.

Gorak ukus u ustima stručnog štaba crno-belih ostao je ponajviše zahvaljujući pet crvenih kartona na pet pripremnih utakmica (Radivoj Bosić, Zlatan Šehović, Miroslav Vulićević, Nemanja Nikolić i Rikardo Gomeš), pa disciplina ostaje nešto na čemu će do kraja sezone morati ozbiljno da se poradi.

- Igrač Partizana mora da zna kako da se ponaša. On i na terenu i van terena predstavlja, ne samo sebe, nego i klub. Na tu temu ćemo razgovarati - istakao je Mirković po završetku meča sa Dobojem na pitanje novinara zašto je viđeno toliko crvenih kartona.

Iako je delovalo da se tokom priprema iskristalisao tim koji će započeti pohod na nove trofeje, šef stručnog štaba nije bio zadovoljan zalaganjem pojedinih igrača na toj generalnoj probi, što je ostavilo dosta prostora za spekulacije oko startnih 11.

- Moramo mnogo bolje. Kada sumiram ovih 14 dana u Beleku, mislim da smo na nekim utakmicama pokazali model kako bi trebalo da igramo, a ovo danas je bilo kako ne treba - rekao je tada ljutiti Mirković, kome su ovo bile prve pripreme sa crno-belima, jer je letnje odradio kasnije otpušteni Miroslav Đukić.

Na toj utakmici Partizan je igrao u sledećem sastavu:

Stojković - N. R. Miletić, Marković, Valijente, N. G. Miletić (od 51. Šehović) - Zdjelar, Kosović (od 68. Georgijević), Zakarić, Stevanović (od 59. Šćekić) - Nikolić (od 40. Đerlek), Rikardo.

Zoran Tošić
Zoran Tošić foto: Starsport©

Glavna promena u odnosu na ovih startnih 11 trebalo bi da bude Zoran Bambi Tošić, koji se na pravi način oporavio od teške povrede iz prvog dela sezone, kada je propustio gotovo sve mečeve.

- Dosta sam zadovoljan. Tošić se sve bolje oseća, i sigurno će to biti veliko pojačanje za nas - rezimirao je Mirković posle te mlake generalne probe, na kojoj Tošić nije nastupao.

Dakle, ekipa koju bi trebalo očekivati protiv Bačke, s obzirom na izostanak Danila Pantića (Ahilova tetiva), Đorđa Ivanovića (Ahilova tetiva) i Muse Ndžaja (nespremnost) je sledeća:

Stojković - N.R. Miletić, Marković, Valijente, Šehović (N.G. Miletić) - Zdjelar, Kosović (Šćekić) - Zakarić, Tošić (Stevanović) - Nikolić, Rikardo.

Nemanja Nikolić
Nemanja Nikolić foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Ostaje samo pitanje da li će Nemanja Nikolić biti neigranjem kažnjen za neverovatno nesmotren crveni karton koji je dobio na generalci, kada je isključen zbog potpuno nepotrebnog laktanja, što bi otvorilo prostor i za Filipa Stevanovića i Zorana Tošića, ali i promenu formacije iz verovatnih 4-4-2 u 4-2-3-1.

Naravno, najveći problem crno-belih, zbog neuspelog transfera Tokmaka Nguena (završio u Ferencvarošu) je odlazak Marka Jankovića, momka koji je jednim potezom mogao da probije "bunkere" superligaških ekipa, koje se već po pravilu zatvaraju kada igraju protiv oba večita rivala.

- Rešenje ćemo tražiti u igračima koji su ovde. Malo ćemo modifikovati neke stvari. Marka nema i neće ga ni biti - rekao je Mirković dok je sa novinarima rezimirao pripreme.

Upravo je u kreativnosti i ležao glavni problem, kako u prvoj polusezoni, tako i tokom pripremnih mečeva. Samo protiv Šahtjora je delovalo da crno-beli imaju kakvu-takvu ideju u završnici.

- Protiv jačih se otvara više prostora, tu smo opasniji. Kada je gušći prostor, pogotovo odlaskom Marka Jankovića i neigranjem Danila Pantića, imamo problem sa kreativnošću. Tu nailazimo na najveće probleme - deli Mirković mišljenje sedme sile po tom pitanju.

Akcenat u drugom delu sezone, takođe, biće stavljen i na igrače iz Partizanove škole, ali i na klinca koji je na polovini priprema u crno-beli tabor prešao iz Crvene zvezde - Radivoja Bosića. Već standardni Svetozar Marković, ali i Filip Stevanović i Strahinja Pavlović igrali su popriličan broj minuta tokom boravka u Beleku, te stoga treba da očekujemo i da ćemo ih sve češće gledati u zvaničnim mečevima.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

A, te utakmice (izuzimajući plej-of, čiji učesnici i dalje nisu poznati) igraće se sledećim redom:

22. kolo Bačka - Partizan 23. kolo Partizan - Proleter 24. kolo Crvena zvezda - Partizan 25. kolo Partizan - Radnički 26. kolo Voždovac - Partizan Četvrtfinale Kupa Srbije Napredak - Partizan 27. kolo Partizan - Spartak 28. kolo Napredak - Partizan 29. kolo Partizan - Čukarički 30. kolo Vojvodina - Partizan

Datume odigravanja namerno nismo stavili na spisak, jer je već odložen Večiti derbi koji je trebalo da se igra 27. februara, a sigurni smo da će biti još tumbanja.

Dakle, ono što za početak treba da zanima sve Grobare je činjenica da njihovi ljubimci na teren u Bačkoj Palanci istrčavaju u subotu od 13 časova...

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.