STIĆI ĆE IH RUKA PRAVDE: Posle 30 godina, počelo suđenje odgovornima za tragediju na "Hilsborou"!
Sećanje na poginule na stadionu "Hilsborou" 1989. godine, Foto: EPA/Peter Powell

KONAČNO

STIĆI ĆE IH RUKA PRAVDE: Posle 30 godina, počelo suđenje odgovornima za tragediju na "Hilsborou"!

Izveštaj iz 1990. godine pokazao je da je uzrok tragedije loša kontrola policije, ali nije bilo dovoljno dokaza da se pokrene istraga

Objavljeno:

Pravda je spora, ali dostižna, glasi poznata izreka.

Bio je 15. april 1989. godine kada je na utakmici polufinala FA kupa između Notingem Foresta i Liverpula na stadionu "Hilsborou" poginulo 96 osoba, a povređeno 766. To je jedna od najvećih svetskih sportskih tragedija.

Tada je na meču bilo 50 hiljada ljudi, a kapacitet stadiona je bio 39 hiljada. Za nesreću je optužena policija, jer je dozvolila da na tribine uđe previše ljudi. Optužnica za ubistvo iz nehata je podignuta protiv tadašnjeg šefa policije Dejvida Dakenfilda.

Tadašnji inspektor Norman Betison je optužen za povredu dužnosti, sekretar Šefild Vednesdeja i službenik za bezbednost Grejam Mekrel optužen je za kršenje bezbednosnih pravila i odbijanje pomoći povređenima, a na optuženičkoj klupi naći će se i tri policajca koji su pokušali da sakriju šta se desilo na stadionu. Svih šest optuženih poriče optužnice.

Odmah posle nesreće, Vlada Velike Britanije formirala je komisiju sa zadatkom da se slučaj ispita, a izveštaj iz 1990. godine pokazao je da je uzrok tragedije loša kontrola policije. Međutim, tada je odlučeno da nema dovoljno dokaza kako bi se pokrenula istraga protiv nadležnih.

Porodice poginulih su se godinama borile kako bi istraga ponovo bila pokrenuta. Vlast je dve decenije skrivala dokumentaciju, a nezavisna istraga je pokazala da je policija pokušala da zataška ceo slučaj. Suđenje na sudu u Prestonu bi trebalo da traje do maja, a 30 godina od tragedije biće obeleženo 15. aprila kada se očekuje da suđenej bude privremeno prekinuto.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.