Srbijo, ne zovi me! Ko je sledeći? Mijat, Jevrić, Lazović, Tadić, Matić, Nastasić... Niz se sigurno nastavlja!
Foto: Profimedia/EPA/Martin Divisek/Dado Đilas

To je uvek izvesno u našem fudbalu

Srbijo, ne zovi me! Ko je sledeći? Mijat, Jevrić, Lazović, Tadić, Matić, Nastasić... Niz se sigurno nastavlja!

Sukobi, nezadovoljstvo, međuljudski odnosi, neuklopljenost, uvređenost - sve su to bili razlozi zašto su pojedini igrači odbijali da igraju za reprezentaciju

Objavljeno:
Uroš Marjanović

Matija Nastasić i Luka Milivojević su rekli svoje! Srpski fudbal je dobio još jednu gorku reprezentativnu epizodu serije koja se pojavi na svakih nekoliko godina sa glavnom temom igrača koji ne žele da igraju za nacionalni tim.

Najčešće je to iz razloga svađe i neslaganja sa selektorom i nezadovoljstva statusom koji imaju, a to je nešto što hronično prati naš nacionalni tim, pa da kažemo od kada se za kotrljala lopta na ovim prostorima.

Ne pamtimo da je neki selektor uspeo da provede svoj boravak na klupi srpske selekcije da nije došlo do mimoilaženja i sukoba i na kraju krajeva da se nije suočio sa odbijanjem nekog igrača da igra za nacionalni tim.

Razlozi mogu biti svakojaki, javnost može biti na jednoj ili drugoj strani, kao i sada, ali nekako se čini da je ovo postala sigurna stvar i tradicija u srpskom fudbalu koja nikada neće biti prekinuta.

Zato već sada, takoreći, na početku ovog teksta možemo da se zapitamo ko je sledeći koji će "odjaviti" Srbiju i do kada će se to nastavljati, a hoće, verujte nam.

Matija Nastasić je rekao da neće igrati za Srbiju dok je Krstajić selektor
Matija Nastasić je rekao da neće igrati za Srbiju dok je Krstajić selektor foto: Vladimir Sporčić

Luka Milivojević i Matija Nastasić su samo poslednji primeri. Njih dvojica su u utorak tokom dana jasno i glasno poručili da neće igrati za nacionalni tim dok je selektor Mladen Krstajić.

Defanzivac Šalkea je to decidirano i poručio uz opasku da ne želi da bude deo ove sadašnje ekipe sada.

Sa druge strane, kapiten Kristal Palasa je optužio selektora i njegovog pomoćnika da "lažu i obmanjuju javnost pričama da je zajedno sa menadžerom Faljijem Ramadanijem pokušao da izazove puč u reprezentaciji na Svetskom prvenstvu".

Luka Milivojević se sukobio sa Mladenom Krstajićem
Luka Milivojević se sukobio sa Mladenom Krstajićem foto: Starsport©

Iako nije ništa rekao da li želi ili ne želi da igra za "Orlove", jasno je da je dok je Krstajić selektor ovom svojom izjavom zatvorio vrata nacionalnog tima.

Da se ne uplićemo sada u slučaj sa prethodnim selektorom Slavoljubom Muslinom i Sergejom Milinkovićem Savićem, jer javnost nikada nije saznala šta je razlog zbog koga vezista Lacija nije igrao u kvalifikacijama za Mundijal, a na kraju je ceh tome platio baš tadašnji selektor, idemo odmah na slučaj pre toga.

Dušan Tadić i Nemanja Gudelj su javno odbili da igraju za Srbiju za vreme selektorovanja Radovana Ćurčića kada se nisu pojavili na spisku za jednu reprezentativnu akciju.

Dušan Tadić je rekao da ga je Ćurčić ponizio kada ga nije pozvao u reprezentaciju
Dušan Tadić je rekao da ga je Ćurčić ponizio kada ga nije pozvao u reprezentaciju foto: Starsport©

Sadašnja "desetka" Srbije je tada iz novina praktično saznala da nije među pozvanim igračima i onda jasno poručila da je to ponižavanje i omalovažavanje njega, dok je Gudelj istakao da se oseća kao da ne pripada tu.

- Pogodilio me je to. Igram u najjačoj ligi na svetu i mislim da imam najbolji učinak od svih igrača (sedam golova i sedam asistencija). Već drugu godinu sam među pet najkreativnijih igrača u Premijer ligi Engleske. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nije u tome najveći problem. Na svakom spisku reprezentacije sam pet godina, odazivam se na svaki poziv i sada, praktično iz novina, saznajem da nisam među reprezentativcima. I još da saznam da nisam dovoljno dobar. Mislim da sam zaslužio da me neko pozove i kaže o čemu se radi. Jer, verujte, nema boljeg osećaja nego igrati za reprezentaciju. Ovaj način na koji se selektor Radovan Ćurčić ophodi prema meni je omalovažavanje i ponižavanje - govorio je tada Tadić.

Nemanja Gudelj nije hteo da igra zbog odnosa selektora Ćurčića prema njemu
Nemanja Gudelj nije hteo da igra zbog odnosa selektora Ćurčića prema njemu foto: Dado Đilas

- Nisam osoba koja cvili, uvek sam se povinovao odlukama selektora, ali osećam da ne pripadam više ovde. Igraju neki igrači koji su rezerve u svojim klubovima ili sede na tribinama. Kako je to moguće? Zadržaću mišljenje za sebe. Sa druge strane, uvek sam davao 300 posto, a neki su dolazili da bi se zabavljali. Izgleda da Ćurčiću nije važno kako se trenira - bile su reči Nemanje Gudelja.

Pre njih dvojice je Radovana Ćurčića "oladio" i Filip Đorđević koji nije mogao da podnese to što je rezerva, jer je smatrao da zaslužuje da bude prvi napadač s obzirom na to da u Laciju igra u tandemu sa Kloseom.

Filip Đorđević je odbio da igra za Srbiju nezadovoljan što je rezerva
Filip Đorđević je odbio da igra za Srbiju nezadovoljan što je rezerva foto: Dado Đilas

Sve se to dogodilo tokom i posle prijateljske utakmice sa Grčkom kada na aerodromu nije hteo ni da se pozdravi ni sa kim od igrača ili iz stručnog štaba, a svoju odluku je saopštio putem društvenih mreža i to samo svojim prijateljima.

Mandat Siniše Mihajlovića na klupi Srbije je takođe bio obeležen sukobima sa igračima počevši još od onog proterivanja Adema Ljajića posle prve prijateljske utakmice zato što nije želeo da peva himnu, ali to je bio tek početak.

Adem Ljajić je proteran iz reprezentacije od strane selektora Mihajlovića
Adem Ljajić je proteran iz reprezentacije od strane selektora Mihajlovića foto: Starsport©

Vrlo brzo je selektoru Mihajloviću i Nemanja Matić rekao da neće da igra za reprezentaciju, jer nije zadovoljan svojom ulogom i statusom rezerve igračima od kojih je kvalitetniji, a u to vreme sećamo se da je bio jedan od najboljih igrača Benfike.

Nemanja Matić je bio odbio da igra za reprezentaciju Siniše Mihajlovića
Nemanja Matić je bio odbio da igra za reprezentaciju Siniše Mihajlovića foto: Starsport©

U nacionalni tim se vratio tek za kvalifikacionu utakmicu protiv Hrvatske u Beogradu nakon što je došlo do pomirenja njega i Mihajlovića pod pritiskom javnosti.

Neven Subotić se oprostio od reprezentacije posle meča sa Hrvatskom
Neven Subotić se oprostio od reprezentacije posle meča sa Hrvatskom foto: Dado Đilas

A baš tada, kada se Matić vratio, Neven Subotić je izašao u javnost i poručio da više neće igrati za reprezentaciju. Iako nije rekao da je to njegov oproštaj, već da samo u određenom periodu selektor (ko god bio) ne računa na njega jer želi da se posveti klubu. Ispostavilo se na kraju da je njegova reprezentativna karijera od tog momenta završena.

Danko Lazović i Aleksandar Luković, u tom momentu vedete Zenita, posle debakla Srbije protiv Estonije u Beogradu pod selektorom Vladimirom Petrovićem Pižonom, poručili su da se na njih dvojicu ne računa više do kraja kvalifikacija.

Danko Lazović i Aleksandar Luković su istovremeno rekli Pižonu da ih ne zove u reprezentaciju
Danko Lazović i Aleksandar Luković su istovremeno rekli Pižonu da ih ne zove u reprezentaciju foto: Starsport©

Luković se kasnije vratio u nacionalni tim kada je selektor postao Mihajlović, dok se Lazović vratio kada je ekipu kratko vodio Dik Advokat.

I možda najuspešniji srpski selektor u 21. veku, ili makar onaj koga je javnost najviše volela, Radomir Antić, nije da nije imao problema sa igračima, bez obzira na to što je imao odlične rezultate i odveo nas na Svetsko prvenstvo.

Vladimir Dišljenković se pred Mundijal 2010. odrekao srpskog državljanstva
Vladimir Dišljenković se pred Mundijal 2010. odrekao srpskog državljanstva foto: Profimedia

Njemu je samo nekoliko meseci pre Mundijala, Vladimir Dišljenković, tadašnji drugi golman poručio da ni on, a ni Srbija ubuduće ne računaju na njega, ali to nije sve. On se odrekao srpskog državljanstva i uzeo ukrajinsko. Javno nije progovorio o svojim razlozima, a razlog je verovatno i razočarenje što je bio večita rezerva Vladimiru Stojkoviću.

Eh kakav je život, ali recimo Vladimir Stojković je došao glave i Dragoslavu Jevriću u reprezentaciji Srbije, naravno svojim radom i kvalitetom, ne na neki drugi način.

Dragoslav Jevrić nije ni debitovao za Srbiju, jer mu je Klemente rekao da neće biti prvi golman
Dragoslav Jevrić nije ni debitovao za Srbiju, jer mu je Klemente rekao da neće biti prvi golman foto: Profimedia

Mnogi su zaboravili na tu epizodu kada je Srbija postala samostalna 2006. godine i kada je kao prvi selektor izabran Havijer Klemente. "Mali Napoleon" je tada na spisak za prvu utakmicu protiv Češke stavio Jevrića, prvog golmana sa Mundijala, i Stojkovića, koji je bio treći golman i čuvar mreže koji je predstavljao budućnost.

Međutim, nekoliko sati pred meč, Jevrić je spakovao stvari i otišao, a razlog za to jeste što mu je saopšteno da će utakmicu početi Stojković, a ne on.

Nešto posle Jevrića i Ivan Ergić je odlučio da se povuče iz reprezentacije, ali je njegov razlog bio taj što nije mogao da se uklopi sa saigračima. On nije voleo izlaske i sve ostalo što većina srpskih fudbalera voli, njega su interesovale druge stvari, na okupljanjima je često bio sam i izdvojen od ostalih i onda je jednostavno rešio da digne ruke, a kako je priznao smučio mu se i odnos FSS-a prema njemu.

Ivan Ergić je odustao od reprezentacije jer se nije uklopio sa saigračima
Ivan Ergić je odustao od reprezentacije jer se nije uklopio sa saigračima foto: Starsport©

Isto to je svojevremeno uradio i Predrag Mijatović Milovanu Đoriću pred utakmicu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Rusije u Beogradu.

Samo par sati pred meč, kada je Đorić saopštio startnu postavu u svlačionici, a u kojoj nije bilo mesta za Mijatovića (prednost dobili Kežman i Drulić), prekaljeni napadač se tada uvredio i napustio ekipu i stadion odmah.

Predrag Mijatović je odbio da igra za reprezentaciju pod selektorom Đorićem
Predrag Mijatović je odbio da igra za reprezentaciju pod selektorom Đorićem foto: Profimedia

Da se ne vraćamo dalje u prošlost, a takvih primera je bilo još mnogo, a možda smo i neke propustili, ali nadamo se da vam je jasno na šta želimo da aludiramo.

I opet ponavljamo, da više nije bitno ko je na čijoj strani, ko je u pravu, ali sve to što se dešava i dalje nikome ne donosi dobro, a naročito ne srpskom fudbalu, srpskoj reprezentaciji, a zbog toga na kraju ispaštamo najviše mi navijači.

Mi koji toliko želimo pobede, nadamo se uspesima i kao i uvek, iako unapred znamo šta će se dogoditi, opet biramo da verujemo u njih.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.