TOMPSON OTEO AUTOBUS PUN FUDBALERA: Balkan gori zbog teksta napisanog u Hrvatskoj, a koji će oduševiti i najokorelije srpske nacionaliste! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/Youtube/Index.hr Portal

SVAKA ČAST

TOMPSON OTEO AUTOBUS PUN FUDBALERA: Balkan gori zbog teksta napisanog u Hrvatskoj, a koji će oduševiti i najokorelije srpske nacionaliste! (FOTO) (VIDEO)

Gospodin Hrvoje Marjanović nas je upravo oduševio!

Objavljeno:

Fantastičan tekst objavljen je na hrvatskom portalu 24sata.hr, a napisao ga je novinar Hrvoje Marjanović.

Tekst prenosimo u celosti, "prepevan" na ekavicu.

- Povratak hrvatskih fudbalera očito se emitovao u dve verzije, jer kako drukčije opisati reakcije dela hrvatske javnosti.

Naime, u jednoj smo verziji gledali sporokotrljajući autobus prepun vrhunskih sportista čiji je uspeh na Svetskom prvenstvu razoružao čak i najveće cinike i rezultirao dočekom koji ćemo još dugo pamtiti.

U drugoj smo videli sve to, ali prenos je začinjen s malo akcije. Tačnije, činom otmice starog drumskog razbojnika Marka Perkovića Tompsona koji je u jednom trenutku uleteo u autobus i naterao gomilu odraslih fudbalera da se ponašaju onako kako nikada ne bi.

Šta on tamo radi? Ko ga je pozvao? Je li to primereno?

Rakitić i Tompson
Rakitić i Tompson foto: Instagram/Ivan Rakitić

Fašističko smeće će mi dan pokvariti... Vapšuvarivari

Ta, a i mnoga druga pitanja pronaći ćete u statusima hiljada zgroženih i šokiranih građana.

I bila bi to sasvim legitimna pitanja da u nedeljama koji su prethodili ovoj "otmici", isti ti fudbaleri nakon svake pobede nisu pevali iste te pesme istog tog pevača i s istim se tim pevačem slikali kao da je upravo on najveća zvezda ovog dočeka ili pak uzvikivali njegovo ime jednom kad su stigli na Trg na kojem je isti taj pevač otpevao istu tu pesmu koja ih je pratila u pobedi.

Međutim, ljudi su zgroženi, ljuti i nadrkani na Tompsona u tolikoj meri da je Krešo Beljak u svom statusu napisao: "Mora mi smeće fašističko dan pokvarit... ali neće, nabijem i njega i sve fašiste!!! Ignore!! Danas samo Hrvatska!!!!".

Tompson i Modrić
Tompson i Modrić foto: Printscreen/HRT

Gle, čuj, pazi... Mislim... Tompson. Kužiš me?

Problem tog i sličnih statusa nije to što su autori iz ovog ili onog razloga ljuti na Tompsona. Imaju to pravo. To znamo i čak se možemo i složiti s time da je sve ovo moglo proći bez čoveka uz kojeg vežemo problematične tekstove, ali gle - nije.

Problem je to što su takvi komentari tako dosadno očekivani, populistički, beskorisni i izazivaju suprotnu reakciju od željene. Uzeli ste, realno gledajući, najbenigniju moguću "tompsonastu" situaciju, politizovali ono što je bez ikakvih problema moglo proći bez komunista i fašista i nakratko nas i nepotrebno podsetili da je ovo ispod svega samo još jedan ponedeljak u Hrvatskoj.

Tompson je u ovom neviđenom spektaklu u najgorem slučaju bio zvuk udaraljki u "(Don't Fear) The Reaper", nešto što ne bismo ni doživeli da nam neko na to nije ukazao.

Ovo nije hrabra kritika problematične pojave u društvu, ovo je mlaćenje prazne slame. Naime, ako se deklarišete kao levičar, liberal ili antifašista, sasvim je očekivano da ćete se obrecnuti na Tompsona jer to je linija manjeg otpora.

Kritika Thompsona je "a tak' ti je to", isprazna poštapalica koju izgovarate kada nemate ništa pametnije.

Tom i sličnim statusima nedostaju muda jer Tompson se tamo nije materijalizovao nakon što se neko prekrstio i tri puta zaredom ponovio "za dom".

Pozvali su ga igrači koji su njegove pesme pjevali. Stoga, kad kažeš da ti "fašističko smeće" i "svi fašisti" kvare dan, to nije samo Tompson nego i oni koji su ga pozvali jer ponavljanje stihova fašista i opčinjenost likom i delom fašista bi po nekoj logici bilo promicanje fašizma. Recimo, kao u slučaju jednog Rakitića kojem je Thompson "kralj".

No, status u kojem eksplicitno prozivaš reprezentativce ne bi bio posebno lajkabilan u jeku masovne histerije pa je sigurnije ući bezubo i nastaviti s jahanjem te stare izmučene rage.

Domoljubi amateri

Muzički ukus fudbalera nikada nije bio ono zbog čega smo ih voleli jer ako nisu cajke, Tompson je i niko normalan nije očekivao da će ih izloženost srebru odjednom pretvoriti u poštovatelje tog visokog C u Alegrijevoj "Miserere".

Njihov muzički ukus takav je kakav je oduvek bio, Hrvatska danas je ista ona Hrvatska od pre Svetskog prvenstva, a ta Hrvatska očito nema većih problema s Tompsonovim pesmama.

Očekivali ste da će "domoljubni ushit" ovakvih razmera proći bez "domoljubnih opštih mesta"? Teško.

Čini se kao da su neki od nas tek ove godine prvi put osetili taj domoljubni naboj koji te tera da u kockastom dresu i sa zastavom kao šalom uletiš u ovaj "film" urlajući "Ajmo Hrvatska", ali taj "film" traje duže od ovog prvenstva i trebalo bi da znate da je Thompson neizostavni deo "soundtracka".

Ne možeš se pojaviti niotkuda i samo tako menjati kanon žanra. Treba vremena - piše u tekstu Hrvoja Marjanovića na 24sata.hr.

Zaista, svaka čast za ovaj tekst, sigurni smo da je proizveo mnogo negativnih komentara u Hrvatskoj.

BONUS VIDEO: Evo šta su mlade košarkašice Srbije rekle posle osvajanja evropskog srebra

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.