5 NOVIH PRAVILA LIGE ŠAMPIONA: Nema više mečeva u 20.45, 4 izmene... Ništa više neće biti isto!
Foto: AP

Ovo je veoma značajno

5 NOVIH PRAVILA LIGE ŠAMPIONA: Nema više mečeva u 20.45, 4 izmene... Ništa više neće biti isto!

UEFA je obelodanila šta se to menja u najelitnijem fudbalskom takmičenju od sledeće sezone

Objavljeno:

Velike i veoma značajne promene uvedene su u takmičenje Lige šampiona od naredne sezone.

UEFA je odlučila da posle brojnih analiza, sastanaka, polemika i svega da donese odluke u vezi sa pojedinim pravilima, ali i da uvede neka nova, koja su sada putem zvaničnog sajta predstavljena javnosti.

Od svega toga pet novih pravila od najveće važnosti se moraju istaći.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA

Crvena zvezda će predstavljati Srbiju u kvalifikacijama za Ligu šampiona
Crvena zvezda će predstavljati Srbiju u kvalifikacijama za Ligu šampionafoto: crvenazvezdafk.com

Još ranije se znalo da će od ove godine sistem kvalifikacija za ulazak u grupnu fazu Lige šampiona biti značajno izmenjen, te da će klubovim iz takozvanih "malih" fudbalskih zemalja biti još teže nego što je bilo do sada da se plasiraju u takmičenje po grupama.

Prvo je to što umesto dosadašnjih 10 ekipa koji su stizali kroz kvalifikacije u grupnu fazu sada može da se izbori samo 6. Ko bude ispao u nokaut fazi ide direktno u Ligu Evrope.

Mesto u grupnoj fazi je rezervisano za 26 ekipa računajući i osvajača Lige Evrope, a to su: Real, Atletiko, Barselona, Valensija, Bajern, Šalke, Hofenhajm, Borusija Dortmund, Mančester siti, Mančester junajted, Totenhem, Liverpul, Juventus, Napoli, Roma, Inter, PSŽ, Monako, Lion, Lokomotiva i CSKA Moskva, Porto, Šahtjor, Briž, Galatasaraj, Viktorija Plzenj.

A konkurencija za preostalih šest biće paklena.

REGISTRACIJA POJAČANJA

Felipe Kutinjo nije mogao ove sezone da igra za Barselonu u Ligi šampiona jer je u grupnoj fazi nastupao za Liverpul
Felipe Kutinjo nije mogao ove sezone da igra za Barselonu u Ligi šampiona jer je u grupnoj fazi nastupao za Liverpulfoto: Reuters

Do sada je bilo pravilo da igrači koji su nastupali za jedan tim tokom grupne faze ne mogu da igraju za drugu ekipu u nokaut fazi nakon što promene klub u zimskom prelaznom roku (imamo primer Kutinja od ove godine), međutim, to je sada promenjeno.

Od sada će biti dozvoljeno da klub registruje tri nova igrača bez ikakvih ograničenja, što omogućava klubovima da ne moraju da obraćaju pažnju na to da li je igrač igrao ili nije za drugi klub u grušnoj fazi, kada budu tražili pojačanja.

ČETVRTA IZMENA

Od sada će biti dozvoljeno da treneri izvrše i četvrtu izmenu, ali samo u produžetku
Od sada će biti dozvoljeno da treneri izvrše i četvrtu izmenu, ali samo u produžetkufoto: Reuters

Pravilo od četiri moguće izmene u toku meča se ponovo vraća na snagu, ali samo u produžetku utakmice nokaut faze.

NOVI TERMINI IGRANJA

Godinama smo navikli da se utakmice igraju od 20.45 sa pojedinim izuzecima da budu poneki mečevi igrani od 18 časova, međutim, sada stižu nova dva termina.

Po dve utakmice i utorkom i sredom igraće se od 18.55, dok će se svi ostali mečevi igrati od 21 čas. Osim naravno kada je na rasporedu poslednje kolo grupne faze i tada svi mečevi moraju da se igraju u istom terminu.

ŠIRA KLUPA

Od sada će biti dozvoljeno da u protokolu za utakmice bude čk 23 igrača, što znači da će treneri imati pravo da stave na klupu za rezerve čak 12 fudbalera i skladno situaciji biraju koga će uvesti u igru. Doduše, ovo pravilo ne važi u finalu, kada na snazi ostaje da u protokolu može biti samo 18 fudbalera.

BONUS VIDEO: Ognjen Dobrić u bolovima posle povrede

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.