ANALIZA KRSTAJIĆEVOG SPISKA: Ko je i zašto otpisan? Šta mislimo mi, a šta kažete vi? I šta mislite, koja četvorica otpadaju iz tima za Rusiju? (VIDEO)
Foto: Beta/Branislav Božić

Kako vi vidite celu situaciju?

ANALIZA KRSTAJIĆEVOG SPISKA: Ko je i zašto otpisan? Šta mislimo mi, a šta kažete vi? I šta mislite, koja četvorica otpadaju iz tima za Rusiju? (VIDEO)

Selektor je rekao svoje, mi smo naša neka opažanja izneli u tekstu, a sada reč dajemo sedam miliona selektora u Srbiji

Objavljeno:

Srbija je sa nestrpljenjem dočekala da čuje spisak Mladena Krstajića, koji je doduše prošireni, kada je reč o kandidatima na koje računa za pripreme za Svetsko prvenstvo.

Mladi selektor se odlučio da na pripreme nacionalnog tima u Austriju povede 27 igrača od kojih će nakon toga izabrati 23 fudbalera koji će biti članovi reprezentacije na Mundijalu u Rusiji.

E sada, za deo javnosti je iznenađenje što su neki izostavljeni makar sa ovog šireg spiska, a za neke je iznenađenje što su se pojedini našli na širem spisku, no ovo je prilika da rezimiramo i one koji su pozvani i one koje nisu.

Na golmanskim pozicijama je situacija kristalno jasna, pa čak je takoreći i izvesno koja tri čuvara mreže će biti među putnicima, naravno, u slučaju da ne bude nekih nepredviđenih okolnosti i povreda.

Marko Dmitrović, Vladimir Stojković i Predrag Rajković
Marko Dmitrović, Vladimir Stojković i Predrag Rajković foto: Dado Đilas

Čini se da Stojković, Rajković i Dmitrović imaju veliku prednost u odnosu na Aleksandra Jovanovića iz Arhusa, iako je on bio redovan na spisku kod ranijeg selektora Muslina, pa je i to jedan od razloga što je dobio poziv za pripreme, ali i to što mu je ovo nagrada za izuzetno dobru sezonu koju je imao u Danskoj.

Aleksandar Jovanović je pozvan u reprezentaciju kao četvrti golman
Aleksandar Jovanović je pozvan u reprezentaciju kao četvrti golmanfoto: Zorana Jevtić

Možda su najveća iznenađenja kod Krstajićevog sastava su, čini se, u defanzivnom delu tima, koji je bilo i najteže pogoditi u nagađanjima i pre nego je spisak saopšten.

Ono što je odmah upalo u oči jeste da na njemu nema u kvalifikacijama standardnih članova takoreći prve postave Jagoša Vukovića i Nikole Maksimovića, dok je teška povreda još ranije otpisala Stefana Mitrovića iz konkurencije.

Jagoš Vuković i Stefan Mitrović na treningu reprezentacije Srbije
Jagoš Vuković i Stefan Mitrović na treningu reprezentacije Srbijefoto: Zorana Jevtić

Maksimović je platio cenu izuzetno lošoj klupskoj sezoni i igrama, u Napoliju nije igrao uopšte, a pozajmica Spartaku iz Moskve nije mu donela boljitak, jer je imao nekoliko kikseva koji su kao posledicu imali da maltene direktno taj klub ostane bez titule. A takođe u poslednjoj prijateljskoj utakmici Srbije protiv Maroka bio je glavni krivac za poraz, jer je prvo napravio penal, a potom kiksirao kod drugog gola koji smo primili.

Situacija sa Vukovićem je za nijansu drugačija, jer je on drugi deo sezone na pozajmici u Veroni iz Olimpijakosa odigrao izuzetno dobro (pominje se čak i transfer u Fiorentinu), međutim, izgleda da su u ovom slučaju kod selektora presudili neki drugi kriterijumi - prednost mlađim igračima, ali i onima koji mogu igrati na više pozicija.

Uroš Spajić je dobio prednost u reprezentaciji u odnosu na Vukovića, Savića, Maksimovića...
Uroš Spajić je dobio prednost u reprezentaciji u odnosu na Vukovića, Savića, Maksimovića...foto: Dado Đilas

Zato se na spisku našao ispred njega Uroš Spajić koji je posle vrlo dobre sezone u Anderlehtu za 6 miliona evra prešao u Krasnodar, a razmišljanje o budućnosti nacionalnog tima je Krstajiću preporučilo zlatnog Orlića Veljkovića iz Verdera, ali i Nikolu Milenkovića iz Fiorentine koji može da se iskoristi i na poziciji desnog beka kao alternativa Rukavini i Ivanoviću.

Nikola Milenković je zbog toga što može igrati i štopera i desnog beka dobio prednost u odnosu na Bastu
Nikola Milenković je zbog toga što može igrati i štopera i desnog beka dobio prednost u odnosu na Bastufoto: Saša Pavlić Koky

Verovatno zbog Blekijeve polivalentnosti i mladosti na konačni spisak nije upao ni iskusni Dušan Basta, iako je igrao na prijateljskim mečevima protiv Maroka i Nigerije. Iako bi to bila kruna njegove karijere, jednostavno njegove 33 godine i ne toliko blistava sezona iza njega kao neke prethodne nisu mu obezbedile ni mesto među kandidatima.

Dušan Basta se nije našao na spisku igrača za Svetsko prvenstvo
Dušan Basta se nije našao na spisku igrača za Svetsko prvenstvofoto: Reuters

Takođe, i neizvesna situacija sa Matijom Nastasićem koji će tek 26. maja posle detaljnih pregleda znati da li je povreda dovoljno sanirana da ne ugrožava njegov nastup na Mundijalu, je sigurno dosta doprinela Blekijevom uvršatavanju na spisak.

Milan Rodić je odigrao sezonu karijere i zbog toga je na spisku nacionalnog tima Srbije
Milan Rodić je odigrao sezonu karijere i zbog toga je na spisku nacionalnog tima Srbijefoto: Dado Đilas

Malo iznenađenje na spisku je možda Milan Rodić koji je preporodio svoju karijeru povratkom iz inostranstva u Crvenu zvezdu i bio jedan od najboljih igrača u istorijskoj sezoni za crveno-bele, pa je zato dobio i prednost u odnosu na Ivana Obradovića, kao alternativa kapitenu Aleksandru Kolarovu.

Igrač Anderlehta jeste bio redovan na okupljanjima nacionalne selekcije, ali je u upravo završenoj sezoni igrao veoma malo i retko.

Ivan Obradović usled slabe sezone se nije našao na širem spisku Mladena Krstajića
Ivan Obradović usled slabe sezone se nije našao na širem spisku Mladena Krstajićafoto: Dado Đilas

Vujadin Savić bez obzira na najbolju sezonu u karijeri iza sebe, nije uspeo da se dovoljno nametne selektoru kao alternativa za štopersku poziciju pored iskusnih Ivanovića i Tošića i rovitog Nastasića, te mladih lavova Veljkovića, Milenkovića, i Spajića.

Vujadin Savić nije prošao prvi filter Mladena Krstajića i stručnog štaba Srbije
Vujadin Savić nije prošao prvi filter Mladena Krstajića i stručnog štaba Srbijefoto: Dado Đilas

Bila je gužva i na sredini terena, pogotovo na pozicijama defanzivnog i centralnog veznog igrača, a najviše su se lomila koplja oko alternativa za neprikosnovene i dokazane Luku Milivojevića i Nemanju Matića.

Ljubomir Fejsa je otpao još i sa onog spiska od 35 imena i nije ni razmatran takoreći, za šta je verovatno presudila njegova sklonost ka čestim povredama koje su ga pratile i ove sezone.

Nemanja Gudelj je možda i bio najočekivaniji na spisku od svih ostalih koji su precrtani
Nemanja Gudelj je možda i bio najočekivaniji na spisku od svih ostalih koji su precrtanifoto: Dado Đilas

Ali su kandidati tu bili osim pozvanih Grujića, Maksimovića, pa u nekim opcijama i SMS-a i Živkovića, još i Nemanja Gudelj koji je bio redovan u kvalifikacijama na spisku, te igrač Selte Nemanja Radoja, zatim Saša Lukić i Danilo Pantić.

Da se Svetsko prvenstvo igralo prošlog leta, Radoja bi skoro sigurno bio deo tima, ali je ove godine igrao pa možda i za 30% slabije u Primeri nego što je to bilo prošle sezone, a u međuvremenu mu je konkurencija na tom mestu buknula jer su redovno počeli da igraju i Grujić i Živković na poziciji centralnog veznog u Benfiki, a da ne govorimo o Milinkoviću Saviću.

Marko Grujić i Andrija Živković bi trebalo da budu alternativa Luki Milivojeviću i Nemanji Matiću
Marko Grujić i Andrija Živković bi trebalo da budu alternativa Luki Milivojeviću i Nemanji Matićufoto: Beta/Branislav Božić

Iz istih razloga i davanja prednosti zlatnoj generaciji sa Novog Zelanda, mesta verovatno nije bilo ni za igrača Gvangžu Evergrandea razornog udarca, mada je on možda od svih koji su otpisani bio najočekivaniji na spisku.

Lukić je tek u Levanteu u drugom delu sezone počeo da igra redovno i beleži dobre partije, ali nedovoljno da ubedi Krstajića, dok je Danilo Pantić neko od koga se tek u budućnosti očekuje da bude nosilac u nacionalnom timu.

Aleksandar Pešić je bio najbolji igrač i strelac Superlige, ali nije na spisku nacionalnog tima
Aleksandar Pešić je bio najbolji igrač i strelac Superlige, ali nije na spisku nacionalnog timafoto: Filip Plavčić

I dođosmo do ofanzive, gde je maltene tu sve ono što Srbija najbolje ima u ovom trenutku, osim što nema najboljeg strelca i igrača Superlige Srbije, Aleksandra Pešića.

Zaista smo i mi očekivali napadača Zvezde makar na širem spisku, jer je ove godine tresao mreže kao od šale, rušio rekorde i na kraju krajeva pokupio dve najvažnije nagrade u srpskom fudbalu, pa makar je mogao biti nagrađen za to pozivanjem na spisak od 27 igrača.

- Naravno da nije degradacija domaće lige. Za Prijovića je argument da je prvi strelac Grčke lige. Mitrović je naš najbolji napadač, mnogi tvrde da je najbolji u Čempionšipu, a Luka Jović je najbolji iz mlade reprezentacije - reči kojima je selektor obrazložio izostanak Pešića i mi dalje ne bismo ulazili u raspravu.

Luka Jović je posle odlične sezone u Ajntrahtu dobio prednost u odnosu na Pešića
Luka Jović je posle odlične sezone u Ajntrahtu dobio prednost u odnosu na Pešićafoto: Profimedia

Za Andriju Pavlovića koji je kod selektora Muslina bio redovan i odigrao nekoliko mečeva u kvalifikacijama, sada jednostavno nije bilo mesta.

Podsetimo se još jednom Krstajićevog spiska, a vi nam u komentarima recite šta mislite da li je nekoga od pomenutih izostavljenih igrača ipak trebalo da pozove, ali i koju četvoricu igrača sa ovog spiska biste vi precrtali i ne biste ih vodili na Mundijal u Rusiju.

Golmani: Vladimir Stojković, Predrag Rajković, Marko Dmitrović, Aleksandar Jovanović.

Odbrana: Branislav Ivanović, Duško Tošić, Aleksandar Kolarov, Matija Nastasić, Antonio Rukavina, Milan Rodić, Uroš Spajić, Miloš Veljković, Nikola Milenković.

Sredina terena: Nemanja Matić, Luka Milivojević, Andrija Živković, Dušan Tadić, Filip Kostić, Adem Ljajić, Marko Grujić, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović, Nemanja Radonjić, Sergej Milinković Savić.

Napad: Aleksandar Mitrović, Aleksandar Prijović, Luka Jović.

BONUS VIDEO: NOVAK DOŽIVEO OVACIJE: Ovako je Rim pozdravio Đokovića posle pobede nad Basilašvilijem (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.