Murinjo i ekipa su samo njegove blede kopije! Ovo je priča o Brajanu Klafu, najluđoj glavi u istoriji fudbala! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

TAKAV SE NE RAĐA DVAPUT!

Murinjo i ekipa su samo njegove blede kopije! Ovo je priča o Brajanu Klafu, najluđoj glavi u istoriji fudbala! (FOTO) (VIDEO)

Zamislite da u Srbiji ili Engleskoj 2018. godine neki trener izađe u javnost veče pred revanš u Ligi šampiona i otvoreno, bez dlake na jeziku, izanalizira protivnika, svoju taktiku, isproziva nekolicinu ljudi iz fudbala i ceo sistem, a onda dan kasnije izađe na teren i pobedi šampiona Evrope, a nekoliko meseci kasnije "ušati pehar" donese u svoje vitrine...

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Oko 14 godina je prošlo otkad nas je napustio jedan od najvećih fudbalskih mozgova 20. veka. 30 godina konstantnog alkoholisanja uzelo je danka kada je u septembru 2004. godine sa ovog sveta otišao Brajan Klaf, posle kratkotrajne borbe sa rakom želuca, samo 20 meseci pošto je bio podvrgnut uspešnoj transplantaciji jetre.

Međutim, da tolikih reka viskija popijenih u kasnim noćnim, ali i jutarnjim i popodnevnim satima nije bilo, ne bi bilo ni nekih od luđih javnih nastupa u istoriji trenerskog posla.

Ovaj gospodin, koji je sa Derbi Kauntijem ušao iz druge lige u prvu i za dve sezone je osvojio, koji je sa Notingem Forestom osvojio čak dve titule prvaka Evrope i jedan šampionat Engleske, bio je sve samo ne običan dosadni, stereoptini, surovom tradicijom zatrovani ostrvski trener/menadžer. Na njega iz ove perspektive možemo da gledamo i kroz prizmu veoma poznatog i cenjenog TV lica, omiljenog gosta svih sportskih "talk-show"-ova.

Inače, pre trenerske karijere bio je dobar napadač, postigao je blizu 300 golova za skoro isti broj nastupa, ali je sa 29 godina morao da završi karijeru jer su mu na utakmici zauvek stradali prednji ukršteni ligamenti.

Brajan Klaf
Brajan Klaf foto: Profimedia

Njegove izjave ostaće zauvek upamćene. Zamislite da u Srbiji ili Engleskoj 2018. godine neki trener izađe u javnost veče pred revanš u Ligi šampiona (tadašnjem KEŠ) i otvoreno, bez dlake na jeziku, izanalizira protivnika, svoju taktiku, isproziva nekolicinu ljudi, a onda dan kasnije izađe na teren i pobedi šampiona Evrope... E, on je to radio 1979. godine!

Naravno, nije ni njemu bilo baš lako da dostigne ove visine. Šest godina u Derbi Kauntiju, ulaz u prvu ligu, titula u istoj, nisu bili dovoljni da tamo zadrži posao, pošto je samo godinu dana posle osvojene lige Klaf dao ostavku u tom klubu (priča se da bi dobio otkaz da nije uradio tako, pošto je predsednik kluba izgubio sluh za njegove medijske istupe). Iste večeri kad su on i Piter Tejlor, njegov najbolji prijatelj i prvi saradnik otišli iz kluba, Klaf se pojavio u TV emisiji i napljuvao fudbalske funkcionere rekavši da "pojma nemaju sa ovim sportom".

Posle otkaza, njih dvojica su zajedno preuzeli maleni Brajton i Hov Albion, sa kojim su postigli veliki neuspeh. Samo 12 pobeda iz 32 utakmice, poraz od ekipe koja igra ispod četvrtog ranga (non-league) od 0:4 u FA kupu, trećeligaški fudbal samo godinu dana posle susreta sa Juventusom u 1/4 finalu Kupa šampiona, bili su samo neki od razloga za Klafov rastanak sa dugogodišnjim prijateljem i napuštanjem ovog neambicioznog kluba.

Njegovo prijateljstvo i saradnja sa Piterom Tejlorom su, inače, bili od ogromnog značaja. Tokom većeg dela karijere bio mu je pomoćni trener, čovek kome ide bar 50 odsto (ako ne i više) zasluga za sve ono što je Klaf postigao, ostao je u Brajtonu, a Klaf je odlučio da "sreću" potraži u klubu koji je do juče "pljuvao" po medijima na sva usta - Lids junajtedu, aktuelnom šampionu Engleske.

Spomenik Brajanu Klafu i Piteru Tejloru
Spomenik Brajanu Klafu i Piteru Tejloru foto: Profimedia

Bila je to jedna od kapi koja je prelila čašu njihovog prijateljstva. Doduše, bilo ih je još. Tokom vremena kada su radili zajedno u Derbiju, nekoliko godina ranije, Tejlor se naljutio jer je Klaf dobio povišicu, a on nije. Međutim, njih dvojica su se konstantno svađali i mirili, pa je čak u jednom momentu, krajem 70-ih Klaf dopustio Tejloru da predvodi tim Notingema (da, i tamo su radili zajedno, čisto da ne bude zabune) kao glavni trener na jednoj utakmici.

No, početkom 80-ih Piter je napustio Notingem i vratio se u Derbi, da ga vodi samostalno, a od tada, pa do kraja života njih dvojica više nisu pričali. Tokom trećeg kola FA kupa, kada su se našli sa različitih strana terena, nisu se ni pozdravili. Klaf se ipak pojavio na Tejlorovoj sahrani 1990. godine, i bio je vidno uzrujan, pišu tadašnji hroničari dešavanja u engleskom fudbalu, uz dodatak da je čak i okrenuo Piterovu ćerku čim je čuo šta se dogodilo.

Jedan od važnijih perioda njegove karijere obeležen je i konstantnim prepucavanjem sa Donom Revijem, trenerom Lidsa koji je Brajan preuzeo, kada je Revi postao selektor reprezentacije Engleske 1974. godine.

Ovo je njihov najpoznatiji TV duel, kada je Klaf već postao trener Lidsa.

Da li zbog previše alkohola, koji je konstantno konzumirao, da li zbog kompleksa od Revija (pravog predstavnika engleske trenerske škole, koji je za pobedu bio spreman da povredi pola protivničke ekipe), ili nečega drugog, u Lidsu je proveo samo sedam nedelja, pošto ga svlačionica nije prihvatila, što se videlo i po rezultatim (najgori Lidsov start sezone u poslednjih 15 godina).

Prvog dana na poslu, kada je došao na trening, igračima se obratio sledećim rečima:

- Sve trofeje, medalje, odličja koje ste osvojili pod Revijem u Lidsu, možete da bacite u kantu, a ja ću vas sada naučiti kako se zaista igra fudbal - rekao je fudbalerima, što ga je na kraju i koštalo trenerske fotelje (pogledajte film "Prokleti junajted" koji se bavi upravo tom tematikom).

Bio je poznat po tome što je gajio lepršav stil fudbala, dijametralno suprotan od Revijevog, sa dva brza krila koja su tromim britanskim defanzivcima tog doba zadavala mnogo muke.

A, onda, došao je najslavniji period njegovog života. 18 godina u Notingem Forestu.

- Sećam se prvog dana kada je došao. Sedeli smo u svlačionici kada se začuo prasak. Uleteo je unutra, skinuo jaknu i bacio je na klin na vratima za koji nismo ni znali da postoji. Nije bilo ljubaznosti, rukovanja, upoznavanja. Samo je rekao: „Vucite dupeta na teren.“ Mislim da smo svi osetili struju u telima - rekao je tadašnji fudbaler Čudne šume Džon Robertson svojevremeno kada je upitan o Klafu.

Takve njegove metode pročule su se po celom svetu, a nije odmagalo ni to što je nastavio da se pojavljuje u medijima i konstantno priča ono što od jednog trenera niko ne očekuje.

- Raspravljali smo dvadesetak minuta i odlučili da sam ja u pravu - istakao je o jednoj svađi u svlačionici Foresta.

Takođe, poznato je i da je Klaf jednom prilikom nasrnuo na Roja Kina, udario ga u glavu i pritom patosirao nasred svlačionice. Kin je posle Klafove smrti pričao o tom događaju.

- On je bio neverovatan. Ulazim na poluvremenu u svlačionicu, a Brajan me još s vrata udara pravo u lice pesnicom: „Nikada ne vraćaj loptu golmanu!!!“ Vrištao je iz sveg glasa. Nije mu palo na pamet da mi se ikada izvini, ali sledeće nedelje dobio sam nekoliko slobodnih dana - rekao je Kin, koji za Klafa tvrdi da je veći trener i od samog Aleksa Fergusona.

Interesantno, fudbal je mogao da ostane uskraćen za ovakvu veličinu, pošto mu je kao dečaku prva ljubav bio kriket, a ne "ganjanje bubamare po kaljuzi". Srećom, kaljuga je preovladala na kraju, a mi smo postali bogatiji za reči, dela i zaostavštinu velikog, velikog Brajana Klafa, čoveka čije izjave slobodno možete da pustite svaki put kada se osećate pomalo depresivno...

Evo još nekih legendarnih, čisto da se malo nasmejete:

- A da, Frenk Sinatra... Je l' znate da me je jednom upoznao?

- Kažu da je Rim nije sagrađen za jedan dan, ali to je zato što ja nisam bio angažovan na tom poslu.

- Kada umrem, Bog će morati da mi preda svoju omiljenu stolicu.

1999. godine Mančester junajted je odlučio da umesto na najstarijem fudbalskom takmičenju FA kupu, učestvuje na prvom Klupskom svetskom prvenstvu.

- Junajted u Brazilu!? Nadam se da će zakačiti proliv - rekao je Klaf upitan da prokomentariše takvu odluku.

Ukoliko poznajete engleski jezik, možete da pogledate i film o njemu u prilogu, koji će vam obelodaniti još mnoge interesantne detalje iz Klafovog života i trenerske karijere.

BONUS VIDEO: Protest srpskih navijača ispred Vlade Srbije


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.