DA LI SU ZVEZDINE UDARNE IGLE NASTAVILE DA BODU?! Ko je PROP'O, a ko nije?! Jedan je izdao Srbiju, a jedan obišao ceo svet! (VIDEO)
Zvezdini globtroteri - gde su i šta rade?, Foto: AP/Dado Đilas/Zorana Jevtić/Reuters/Wikipedia

GDE SU I ŠTA RADE?!

DA LI SU ZVEZDINE UDARNE IGLE NASTAVILE DA BODU?! Ko je PROP'O, a ko nije?! Jedan je izdao Srbiju, a jedan obišao ceo svet! (VIDEO)

Bilo je i onih koji su postali prave male legende fudbala, kao i onih koji su potpuno otišli u zaborav!

Objavljeno:

Kada napadač dođe u Crvenu zvezdu, od njega se očekuje da postiže golove iz nedelje u nedelju. Očekuje se da napravi razliku na terenima u Superligi, ali i da bude konkurentan na evropskoj sceni.

Do sredine prve decenije 21. veka, praksa je bila da u crveno-belom taboru igraju samo domaći (eks Ju) igrači, dok su posle toga mnogi stranci zadužili boje nekadašnjeg šampiona Evrope i sveta (do tada je viđeno samo nekoliko izolovanih slučajeva - Adilson, Vilijans tokom 90-ih...).

Poslednji u nizu stranaca koji su ostavili dubog trag u crveno-belom dresu, pa onda otišli u "beli svet" je Ričmond Boaći, koji je za nešto preko 5.5 miliona evra pojačao kineski Đangsu.

Tim povodom, odlučili smo se da se prisetimo svih napadača koji su u skorije vreme ostavili bilo kakav trag u Crvenoj zvezdi, a onda otišli iz kluba kako bi napredovali u karijeri. Za vas rezimiramo njihov učinak po odlasku iz kluba.

Ernan Barkos - U Zvezdi je igrao kao pozajmljeni igrač Rasinga, ali se zbog nekih nesuglasica u svlačionici nije baš najbolje snašao. Posle je imao nekoliko magičnih sezona. Branio je boje Sportinga, Gremija, Palmeirasa, igrao je i u Kini, a svugde je bio više nego dobar. Može se reći da je u Brazilu, iako Argentinac, stekao status legende. A, to nije lako u ovako fudbalskoj državi.

Abiola Dauda - Odigrao je solidnu ulogu u generaciji koja je pod Slavišom Stojanovićem osvojila titulu prvaka posle dominacije Partizana, a onda za pola miliona evra prešao u Vitese iz Arnema. Tamo je malo igrao, malo ne, da bi prekoŠoktske kao slobodan igrač otišao u Atromitos iz Atine, gde je standardan ove sezone.

Ugo Vijeira - Došao iz moskovskog Torpeda, samo nekoliko godina pošto je ljubav njegovog života preminula od kancera (sada je u braku sa Srpkinjom). Osvojio je titulu, postigao onu golčinu u Derbiju, a onda je na Božić 2017. godine za pola miliona evra prešao u Jokohamu. Tamo je prilično standardan, a pokazuje bolju formu nego u poslednjoj polusezoni u Srbiji. Videćemo gde će ga karijera dalje odvesti.

Kristijan Borha - Posle dve prosečne sezone u Ljutice Bogdana, odakle je došao iz Flamenga, prešao je u Santa Fe iz rodne Kolumbije, da bi preko meksičkog fudbala stigao do Amerike de Kali (iz grada dobro poznatog ljubiteljima serije Narkos) gde igra fudbal karijere. Prošle sezone je na 40 utakmica dao 15 golova.

Filip Đorđević - Jedna od boljih karijera među svim ovim igračima, ali karijera sa jednom velikom mrljom (koji god da je razlog za nju). Bivši igrač Nanta, a sada momak u zapećku rimskog Lacija, odustao je od igara za reprezentaciju kada je bio u životnoj formi. Ove sezone za Lacijale nije odigrao nijedan meč.

Ognjen Mudrinski - Otišao je u Grojter Firt posle dobre sezone u Zvezdi za 650.000 evra, ali se tamo očajno snašao. Vratio se preko Araua u Spartak iz Subotice, gde je igrao solidno, pa se preporučio Čukaričkom, gde ga je povredio Everton Luiz na skoro pola sezone. Sada se konačno vratio na teren.

Andrija Kaluđerović - Najveći fudbalski globtroter od svih! Igrao na tri kontinenta. Najbolje je da uđete OVDE i pročitate ceo tekst o njemu. Kako ne bismo celu A4 stranu morali da trošimo na njega.

Dragan Mrđa - Iz mlađih kategorija Zvezde zaigrao je za seniorski tim, a onda preko Belgije, Himkija, Voše i Siona opet stigao u Ljutice Bogdana. Tu je osvojio titulu kod Slaviše Stojanovića, gde je bio jedan od glavnih igrača. Na 27 utakmica - 18 golova, malo li je? Trenutno igra za Olimpiju, a tamo je stigao preko japanskih klubova Omije i Šonana.

Predrag Sikimić - Uzeo titulu sa Grofom, postigao jedan od lepših golova u Večitim derbijima. Za Zvezdu je odigrao 46 ligaških utakmica i dao svega deset golova (dao je nekoliko važnih u Superligi), pa otišao u kazahstanski Atirau kako bi pred kraj karijere uzeo lep novac.

Petar Orlandić - Verovatno najgori napadač na ovoj listi, a uzeo je titulu, čovek upamćen po tome što je gol protiv Olimpijakosa ('ej, Olimpijakosa!!!) u prijateljskoj utakmici proslavio kao pogodak bar u četvrtfinalu Lige šampiona! Mnogo se pričalo o načinu na koji je on doveden i razlogu zašto je doveden (to je sasvim druga tema). U Zvezdu je kao slobodan igrač stigao iz Zete, a kao slobodan je i otišao - na Kristijanovo rodno ostrvo Madeiru, da brani boje Unijaa. Trenutno igra za kineske Leoparde.

Luka Jović - Srpski Falkao, kako su ga nazvali pojedini novinari bliski dešavanjima u Ljutice Bogdana. Od tog Falkao trenutno ima samo interesantan nadimak, jer i dalje ne uspeva da se nametne u Nemačkoj u Ajntrahtu, gde je stigao preko limasolskog Apolona (raja za menadžere/kriminalce) i Benfike B. Navodno je iz Zvezde otišao za 800.000 evra, ali pitanje je u čijem džepu su završile te pare.

Dejan Lekić - Iz Srpske (treće) lige, iz Zemuna, prešao u Zvezdu. i odmah postao jedan od najboljih strelaca Superlige. Odatle je za 2.5 miliona prešao u Osasunu za koju je čak uspeo i da postigne tri gola iz dve utakmice protiv Barselone, čime retko ko može da se pohvali.

Kleo - Najkontroverznijeg smo ostavili za kraj. Igrao u Zvezdi na pozajmici iz portugalskog Olivaiša, pa na dan kada je pozajmica gotova potpisao za Partizan za cifru od 400.000 evra. U Partizanu je ostavio dubok trag, a Grobari ga koriste kao simbol za sve "preletačeviće" iz redova jednog u drugi večiti tabor.

BONUS VIDEO: Stanje terena u Subotici pred meč Spartak - Crvena zvezda

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.