"POSEBNI" PROMAŠAJ: Roma smenila Murinja, čovek nigde ne može da izdrži 3 sezone!
Žoze Murinjo - serija u Rimu je otkazana u toku treće sezone..., Foto: EPA/Giuseppe Lami

otkaz

"POSEBNI" PROMAŠAJ: Roma smenila Murinja, čovek nigde ne može da izdrži 3 sezone!

Smena ne iznenađuju s obzirom da je Roma nanizala mnogo loših rezultata protiv direktnih konkurenata

Objavljeno: 09:56h
Nedeljko Đukić

Fudbalski klub Roma je smenio trenera Žozea Murinja!

Rimska "Vučica" je saopštila da je čuveni Portugalac zajedno sa svojim stručnim štabom razrešen dužnosti.

- Želeli bismo da se zahvalimo Žozeu u ime svih nas u Romi na njegovoj strasti i trudu od dolaska u klub - rekli su u saopštenju američki vlasnici Den i Rajan Fridkin.

- Uvek ćemo imati sjajna sećanja na njegov boravak u Romi, ali verujemo da je trenutna promena u najboljem interesu kluba. Želimo Žozeu i njegovim pomoćnicima sve najbolje u njihovim budućim nastojanjima.

Smena ne iznenađuju s obzirom da je Roma nanizala mnogo loših rezultata počev od poraza od Juventusa (0:1) krajem 2023. Zatim nisu uspeli na svom terenu da pobede Atalantu (1:1), pa su ispali u četvrtfinalu Kopa Italije od gradskog rivala Lacija (0:1), da bi u nedelju bili poraženi na gostovanju Milanu (1:3).

Murinjo je za sve to vreme uspeo da se istakne svaljivanjem krivice na sudije i dobijanjem dva crvena kartona.

Tako "Posebni" ni u Romi nije uspeo da se zadrži duže od tri sezone - tri pune je uspeo jedino u prvom mandatu u Čelsiju i u Real Madridu. Skoro redovno bi već u prvoj sezoni uspostavio svoj sistem pa u toj ili sledećoj osvojio trofej, ali kad bi naišao na prvu veću krizu, ne bi preuzimao odgovornost već bi svaljivao krivicu na pojedine igrače i ulazio u sukob s upravom.

Ostaće upamćen kao vrhunski motivator i taktičar, mada u modernom fudbalu prevaziđen, ali ne i neko ko je umeo da razvije talentovane igrače već je uglavnom ubirao plodove već gotovih "proizvoda" koje je obično mogao da priušti jer je vodio najbogatije klubove.

Žoze Murinjo
foto: EPA/Matt Dunham

Sa Romom je za dve i po sezone osvojio Ligu konferencija, ali nije uspeo da izbori Ligu šampiona.

Od velikih trofeja, Murinjo ima tri Premijer lige sa Čelsijem (2005, 2006. i 2015), dve Serije A sa Interom (2009. i 2010), dve Lige šampiona (sa Portom 2004. i Interom 2010), La Ligu sa Realom (2012), Ligu Evrope sa Mančester Junajtedom (2017) i pomenutu LK sa Romom (2022).

Romanu Abramoviču u dva mandata u Čelsiju nije uspeo da donese obećavanu LŠ, ali jeste Premijer ligu. U Interu će takođe ostati ikona, dok su u Realiu jedva dočekali da mu vide leđa i pored jedne titule nacionalnog prvaka.

LE nije ispunila prohteve velikana kao što je Junajted, kao ni LK sa Romom, a sa Totenhemom koji je vodio od 2019. do 2021. Murinjo nije došao ni do jednog trofeja.

Bonus video:

00:22

Gol i slavlje Ferencvaroša

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.