SARA CETINJA, GOLMANKA INTERA: "Evropsko i Svetsko prvenstvo je san kojem teži cela naša reprezentacija" (FOTO)
Sara Cetinja u dresu Intera, Foto: Espreso ilustracija, EPA/ZBIGNIEW MEISSNER

NOVOGODIŠNJI ESPRESO INTERVJU

SARA CETINJA, GOLMANKA INTERA: "Evropsko i Svetsko prvenstvo je san kojem teži cela naša reprezentacija" (FOTO)

Članica nero-azura u razgovoru za naš portal podelila je svoju fudbalsku priču od Subotice do grada mode

Objavljeno: 09:46h
Veljko Petrović

Sara Cetinja (23) je deo ženske fudbalske reprezentacije Srbije i dama koja brani boje slavnog Intera iz Milana.

U novogodišnjem intervjuu za Espreso, golmanka nero-azura u razgovoru za naš portal podelila je svoju fudbalsku priču od Subotice do grada mode.

Sara Cetinja u dresu Intera
Sara Cetinja u dresu Interafoto: Domenico Cippitelli/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

*Bili ste tri godine u Spartaku i dve u Crvenoj zvezdi. Šta je ono što najviše pamtite iz perioda u Subotici i Beogradu?

- Tako je. Imala sam malo drugačiji put od ostalih devojaka. Ja sam prvo bila u Spartaku, pa prešla u Crvenu zvezdu. Iz Subotice najviše pamtim srednjoškolske dane, a u klubu posle tri godine nisam bila zadovoljna i te sam prihvatila ponudu da branim boje Crvene zvezde čiji sam od malena navijač. Iz Beograda sa druge strane pamtim prelepe momente iza juga Marakane, upoznala sam sjajne ljude zaslužne za moj razvitak i napredak. Pre svih trener golmana Dragan Babić, pa zatim sve moje saigračice koje su uvek bile velika podrška - počela je Sara razgovor za Espreso.

*Potom je usledilo prvo internacionalno iskustvo i odlazak u Nansi. Koliko je bilo teško da odete iz zemlje i da li ste lako doneli tu odluku?

- Moj cilj je oduvek bio da se oprobam u inostranstvu, samim tim odluka nije pala teško i trebalo mi je svega dan-dva da odlučim - kaže Sara za Espreso.

*U Nansiju ste odigrali samo dve utakmice jer je klub tražio da se degradira u niži rang. Zbog čega je došla ta odluka? Znam da je bio kratak period, ali šta je glavna razlika u odnosu na fudbal u Srbiji i Francuskoj?

- U Nansiju sam odigrala samo dve utakmice ali iz razloga što se liga prekinula zbog koronavirusa, zatim je klub na kraju sezone zbog velikih finansijskih problema odlučio da se spusti u niži rang kako bi se oporavili od krize. U tom periodu je postojala velika razlika, verujem da je danas fudbal u Srbiji uznapredovao pa razlika nije toliko očigledna, sećam se velike promene nabolje u uslovima, kako infrastrukturnih oko kluba tako i finansijskih - rekla je Sara za Espreso.

*Odlazak u Pomiljano koji se tek plasirao u Seriju A. Da li smatrate da je potpis za ovaj klub možda ključan za Vašu karijeru i ekipu gde ste sada jer ste se tu pokazali u najboljem svetlu?

- Odlazak u Pomiljano je bio pun pogodak, ja sam oduvek sebe videla u Seriji A tako da sam prihvatila ponudu oberučke, ne razmišljajući o tome koliko je klub "mali". Imala sam sreću da radim sa odličnim trenerima, znamo svi da je italijanska škola golmana ipak nešto posebno, tako da sam iskoristila priliku da napredujem na profesionalnom i privatnom planu. Svakako da je to iskustvo zaslužno za to gde sam danas - istakla je Sara za Espreso.

Sara Cetinja u dresu Pomiljana
Sara Cetinja u dresu Pomiljanafoto: Insidefoto / ddp USA / Profimedia

*Pomiljano je opština u Napulju. Kako se Vama svideo život u tom gradu, jer je za mnoge taj jug Italije na "lošem glasu?" I kako je izgledalo kada je Napoli osvojio titulu posle 33 godine? Snimci su bili neverovatni.

- Napulj je grad u koji sam se ja zaljubila od prvog dana, to da je na lošem glasu se može uporediti sa tim da je u svetu i Srbija na lošem glasu, tako da se ne slažem nimalo... Ljudi sa juga Italije a pogotovo Napulja su druželjubivi, topli i po mentalitetu jako slični nama. Može se reći da sam imala sreće da za kratko vreme koje sam provela tamo doživim povratak Skudeta u grad koji živi za fudbal, grad čuvenog Maradone - poručila je Sara za Espreso.

*Dolazimo do Intera. Kolika je čast braniti za klub takvog slavnog imena? Kako je izgledalo kada su Vas pozvali oko prelaska, da li ste se iznenadili? Kako je tekao taj period od kontakta do potpisa? Sigurno je velika čast kada Vas pozove i ženski trener koji je osvojio četiri Serije A zaredom?

Rita Guarino
Rita Guarinofoto: Fabrizio Corradetti/IPA Sport / / imago sportfotodienst / Profimedia

- Inter je jedan od najvećih svetskih klubova i samim tim je čast braniti te slavne boje. Nije me iznenadilo interesovanje Intera, između prvog kontakta i samog potpisa je prošlo nekoliko meseci, prvenstveno zbog toga sto sam bila pod ugovorom u Pomiljanu. Bila sam naravno počastvovana pozivom Rite Guarino, i mnogo sam srećna što imam priliku da radim sa njom i celim timom Intera - objasnila je Sara za Espreso.

Sara Cetinja u dresu Intera
Sara Cetinja u dresu Interafoto: Claudio Grassi/IPA Sport/ipa-agency.net / Shutterstock Editorial / Profimedia

*Video sam fotografije sa Samirom Handanovičem i Markom Arnautovićem. Da li su Vam dali neki savet, posebno Samir jer znamo kakva je čuda pravio na golu?

- Sa Samirom i Markom sam se srela na Bozićnoj večeri Intera, proćaskali smo malo, obzirom da sam kao mala pratila rad Handanoviča razmenili smo iskustva, on je sjajan momak i između ostalog poželeo mi je sreću i obećao da će prvom prilikom doći da pogleda neku moju utakmicu - otkrila je Sara za Espreso.

*Koji Vam je cilj kada govorimo o klupskoj karijeri? Imate li neki klub iz snova i zašto baš taj?

- Cilj u klupskoj karijeri mi je da igram na najvišem nivou i u Ligi šampiona. Moj klub je Crvena zvezda i taj san sam ostvarila. Što se tise inostranih klubova od malena pratim Liverpul i Atletiko Madrid, ali za sada mislim da je Serija A prava liga za mene - rekla je Sara za Espreso.

*Kada govorimo o reprezentaciji Srbije, deluje da naš nacionalni tim sve više i više raste. Da li bi neko ispunjenje sna bilo da igrate na Evropskom ili Svetskom prvenstvu i šta to fali Srbiji da bi se na isto plasirala?

- Evropsko i Svetsko prvenstvo je san kojem teži cela naša reprezentacija. Napredak je evidentan i mnogo truda i rada ulažemo kako bismo se plasirale na neko od dva velika prvenstva. Uslovi našeg Saveza su nažalost na niskom nivou, početna tačka za uspeh i plasman na neko prvenstvo bi trebalo da bude poboljšanje uslova, a sigurna sam da ćemo se u narednom periodu za iste i izboriti - istakla je Sara za Espreso.

*Koju Novu godinu pamtite i zbog čega? Šta biste sebi poželeli u 2024?

- Recimo da su mi najviše ostale u sećanju davne proslave Novih godina, uz druženje sa drugarima i otvaranje poklona kada otkuca 00:00. Sebi kao i svim čitaocima Vašeg portala želim srećnu i uspešnu Novu godinu, punu zdravlja, srece i mira - zaključila je Sara za Espreso.

Sara Cetinja u dresu Intera
Sara Cetinja u dresu Interafoto: Insidefoto / ddp USA / Profimedia

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

07:54

DOMINACIJA: Fudbalerke Spartaka šampionke Srbije proslavile 11. uzastopnu titulu VIDEO

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.