ŽIVE VATRE! Komentator RTS-a za Espreso napravio listu NAJLEPŠIH fudbalerki: Ovo prosto MORATE DA VIDITE (FOTO)
Foto: RTS printscreen

svaka čast!

ŽIVE VATRE! Komentator RTS-a za Espreso napravio listu NAJLEPŠIH fudbalerki: Ovo prosto MORATE DA VIDITE (FOTO)

Još malo je ostalo do početka velikog takmičenja.

Objavljeno:

Sutra ujutro po našem vremenu počinje Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene. Domaćini Mundijala su Australija i Novi Zeland.

Nažalost, Srpkinje se nisu kvalifikovale za Svetsko prvenstvo, pa njih nećemo moći da navijamo, ali to ne znači da ovo takmičenje ne privlači pažnju i u našoj zemlji.

Sportski komentator RTS-a Nemanja Matić će komentarisati Mundijal, a pre otvaranja takmičenja on je ekskluzivno za Espreso odgovorio na neka naša pitanja.

Na početku smo pitali Matića da li su muškarcima privlačne fudbalerke kao što ženama privlače pažnju fudbaleri.

– Mislim da su fudbalerke u prethodnih nekoliko godina uspele, pre svega, da očaraju muški deo publike sjajnom igrom, fantastičnim driblinzima, izuzetnim intenzitetom trčanja i prelepim golovima. Koliko su danas fudbalerke popularne najbolje govore i podaci da je finale Evropskog prvenstva između Engleske i Nemačke prošle godine pratilo više od 87.000 ljudi na čuvenom "Vembliju" u Londonu, dok je finale prošlog Svetskog prvenstva u Francuskoj između Amerikanki i Holanđanki na stadionu "Liona" pratilo blizu 60.000 gledalaca. Ipak, ženski fudbal je danas najpopularniji u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, u Skandinaviji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, Italiji, Španiji i u Brazilu, međutim i Srbija ima sjajnu reprezentaciju predvođenu Jelenom Čanković, Milicom Mijatović, Jovanom Damnjanović, Alegrom Poljak, Violetom Slović i Nevenom Damjanović. Mislim da bi kruna ove generacije bio istorijski prvi plasman Srbije na Evropsko prvenstvo koje će se 2025. godine igrati u Švajcarskoj - rekao nam je Matić.

Zamolili smo Matića da za naš portal izdvoji pet fudbalerki koji će se takmičiti na Mundijalu, a za koje on smatra da su najlepše.

– Činjenica je da je već godinama Aleks Morgan jedna od najboljih fudbalerki planete, ali i dama koju javnost u Sjedinjenim Američkim Državama čitavu deceniju smatra jednom od njihovih najlepših sportistkinja. Ona je definitivno jedna od igračica koja je svojim stavom, ponašanjem, izvanrednim fudbalskim partijama i lepotom u mnogome doprinela popularnosti ženskog fudbala širom sveta. Prethodne godine bila je druga u izboru za najbolju fudbalerki planete. Kada se kaže Aleks Morgan, uvek se doda i ime legendarne Megan Rapino, dame interesantnog imidža i još interesantnijeg stila igre koja je najavila da će se nakon ovog šampionata penzionisati. Rapino je bila najbolja igračica sveta 2019, a zajedno sa Morganovom je osvojila olimpijsko zlato u Londonu 2012, i dve uzastopne svetke titule u Kanadi 2015. i Francuskoj 2019. godine.

– Aleksija Puteljas je trenutno najbolja fudbalerka sveta. U prethodne dve godine osvajala je Fifinu zlatnu loptu. Reprezentativka Španije je sa Barselonom trijumfovala u Ligu šampiona ove godine, ali nije ostavila dublji trag u finalu protiv Volfsburga zbog povrede. Bila je to njena druga evropska klupska titula i četvrto finale elitnog nadmetanja sa Barsom. Aleksija se oporavila od povrede i očekuje se da će biti glavna uzdanica Španije na Svetskom šampionatu. Ipak, Španija je dobila i novu mladu nadu svetskog fudbala, atraktivnog centarfora 19-godišnju Salmu Paraljuelo koja bi mogla biti najprijatnije iznenadjenje šampionata.

– Švedjanka Fridolina Rolfe je jedna od najbržih i najprodornijih igračica sveta. Bila je možda i ključna fudbalerka Barselone u pohodu na titulu prvakinja Evrope ove godine. Fridolina Rolfe je na Olimpijskim igrama u Riju 2016. i Tokiju 2021. predvodila Šveđanke do finala i donosila im srebrne medalje. Pored nje, Šveđanke se u napadu uzdaju i u sjajnu Stinu Blekstenijus, fudbalerku Arsenala.

– Lusi Bronz je najbolji desni bek planete. Nastupa za Englesku, ali i za aktuelnog klupskog šampiona Evrope, Barselonu. Lusi je sa Lionom tri puta bila klupska šampionka Evrope, a 2020. proglašena najboljom fudbalerkom sveta. Kruna njene karijere svakako je titula Evropskih šampionki sa reprezentacijom Engleske osvojena protiv Nemačke prošle godine na prepunom Vembliju pred 87.000 gledalaca.

– Dodao bih i da će jedna od najboljih fudbalerki svih vremena, Marta Silva, predvoditi Brazil i na ovom svetskom šampionatu. Marta će u napadu tima igrati sa još jednom legendom, Debinjom.

Bonus video:

00:14

SEKA ALEKSIĆ U ESPRESO AKCIJI ZA MINU POŠARAC

(Espreso/M.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.