PARTIZANOV TIHI UBICA: Saldanja otvoreno govorio za Espreso, ne poredi se sa Leonardom, a zbog ovoga baš ŽALI!
Mateus Saldanja, Foto: Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

intervju

PARTIZANOV TIHI UBICA: Saldanja otvoreno govorio za Espreso, ne poredi se sa Leonardom, a zbog ovoga baš ŽALI!

Brazilac je za kratak period pokazao šta sve ume na terenu

Objavljeno: 17:53h
Andrej Kosić

Mateus Saldanja je pre nekoliko meseci stigao u Partizan iz azerbejdžanskog Nefčija.

Očekivanja navijača nisu bila prevelika, ali je sjajni Brazilac ekspresno pokazao sav svoj kvalitet i partijama u crno-belom dresu pokazao da se radi o velikom igraču.

Samba u Humskoj... Mateus Saldanja
Samba u Humskoj... Mateus Saldanjafoto: Starsport©

Brazilac je u razgovoru za portal "Espreso" govorio o brojnim zanimljivim temama, a razgovor smo počeli njegovim brzim privikavanjem na prilike u srpskom fudbalu.

- U svakoj zemlji i svakoj ligi sam naučio nešto novo, na terenu, sa mojim saigračima. U svakoj ligi se nešto novo nauči. Samo na kraju mogu da kažem šta je stvarno dobro. Sama igra je ista svuda, ali svaka zemlja ima drugačiju kulturu, to je ta razlika - rekao je Saldanja.

On je najbolji strelac Superlige na polusezoni sa 15 postignutih golova. Od svog prvog meča u Partizanovom dresu bilo je jasno da su u Humskoj uboli premiju njegovim dovođenjem. Partizan je veliki klub i igranje u njemu stvara i veliki pritisak, ipak, naš sagovornik sa time neme problema.

Mateus Saldanja
Mateus Saldanjafoto: Starsport©

- Ja to ne gledam kao pritisak, samo želim da postižem golove i to je ono što me zanima. Želim da pomažem mojim saigračima koliko je do mene. Mislim da je bitna ekipa, nisam bitan samo ja. U timu je svaka pozicija jedan lider, ako svako radi svoj posao onda na kraju Partizan pobedi i to je ono što je najbitnije.

Saldanja nije imao preterano dobre brojke kada su u pitanju postignuti golovi pre dolaska u tabor srpskog velikana. U Partizanu se i to promenilo, pa je on za samo nekoliko meseci uspeo da postigne više golova nego u ostalim klubovima za koje je nastupao.

- Uvek se spremam na isti način, ali u svakoj zemlji gde sam bio je druga kultura i zato je jako bitno kako se neko uklapa u novu sredinu. Nekako u Partizanu imam najveću želju za golovima i za napadače je jako ekipa igra napadački i agresivno. Napadač mora da ima njuh i glad za golovima. Ekipa je najbitnija, jer da bih ja došao do pozicije da dam gol, ekipa mora da mi napravi situaciju za to, ako nema toga nema ni golova.

Mateus Saldanja
foto: Foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Njegov prethodni klub bio je Nefči, pa je Saldanja uporedio srpski i azerbejdžanski fudbal.

- U Srbiji ima više kvaliteta. U Azerbejdžanu i u Aziji je fudbal je na malo nižem nivou nego ovde.

Veliki je ljubitelj košarke i često ga možemo videti na utakmicama KK Partizan, pogotovo nakon što je crno-bele pojačao njegov sunarodnik Bruno Kaboklo.

Bruno Kaboklo
Bruno Kaboklofoto: Starsport©

- Volim da idem na košarku i prija mi medijska pažnja, volim da budem blizu navijača i volim da imam pozitivnu konekciju sa njima, jer se to onda prenosi i na naše utakmice - kaže Saldanja, ali i žali što takvu podršku nemaju i fudbaleri Parnog valjka.

- Žao mi je što mi na našim utakmicama nemamo podršku kao košarkaši, gledao sam videe na internetu, na youtube-u, ali nisam video to navijanje uživo. Gledao sam i snimke sa derbija. Čujem se i sa mojim sunarodnikom Brunom Kaboklom.

Partizan na titulu čeka od daleke 2017. godine kada je glavni igrač tima bio drugi Brazilac, Leonardo. Ipak, Saldanja ne želi da se poredi s njim.

Miljenik Grobara... Leonardo
Miljenik Grobara... Leonardofoto: Starsport©

- Svako ima svoju priču i svako ima svoje momente. Mislim da ova ekipa isto tako može da napravi svoju priču i svoje momente.

Mnogi su primetili da Saldanja često menja kopačke i da se to dešava i po nekoliko puta mesečno. Objasnio je zbog čega to radi.

- Uvek volim kada mogu da kupim nešto novo, a sve stare stvari dajem ljudima i mlađima u klubu. Volim da imam novo, ali sve što iznosim pokušavam da dajem mlađima u klubu, jer znam da to njima znači.

Kada su ga navijači Partizana po prvi put videli, odmah su mogli da primete neverovatnu sličnost koju ima sa slavnim sunarodnikom Robertom Firminom. Mateus priznaje da su ga i članovi porodice mešali sa bivšim fudbalerom Liverpula.

Roberto Firmino dok je nosio dres Liverpula
Roberto Firmino dok je nosio dres Liverpulafoto: EPA/Peter Powell

- Kada sam bio mlađi, moja baka je mislila da sam ja lično Roberto Firmino, sada ne. Ali pre da.

U razgovoru nam je otkrio da je navijač Flamenga, a na pitanje kada će reprezentacija Brazila ponovo sesti na svetski tron, dao je jasan odgovor.

- Na sledećem Svetskom prvenstvu.

Bonus video:

01:40

Jovanović: Partizan je veliki klub i mora da se poštuje

(Espreso/A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.