IZNENAĐENI STE USPEHOM ĐORĐA PETROVIĆA U ČELSIJU? Posle ovoga će vam biti jasno KAKAV JE TO ZAPRAVO BISER!
Đorđe Petrović briljirao na golu Čelsija, Foto: Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

veliki potencijal

IZNENAĐENI STE USPEHOM ĐORĐA PETROVIĆA U ČELSIJU? Posle ovoga će vam biti jasno KAKAV JE TO ZAPRAVO BISER!

Đorđe Petrović je došao u centar pažnje nakon sjajnog izdanja u dresu Čelsija

Objavljeno:

Bred Fridel, legendarni američki golman sa ogromnim iskustvom igranja u Premijer ligi, poznavao je Đorđa Petrovića mnogo bolje od ostrvske javnosti koja se čudila kada je Čelsi letos izdvojio 14.000.000 evra za malo poznatog srpskog golmana.

Nekadašnji čuvar mreže Liverpula, Totenhema, Vile i Blekburna je odmah Englezima hrabro poručio da će tek da vide šta su dobili.

„Mislim da će dobiti šansu. A kada je dobije, ne vidim ko će ga skloniti sa gola. Vidim ga dugoročno kao prvog golmana Čelsija. On je vrsta golmana sa kojim je ceo tim, a posebno odbrana, veoma sigurna. Osećate se prijatno kada ga imate u timu. Reakcija na bočne lopte, defanzivno postavljanje - sve to zaista sjajno radi“, pohvalio je slavni Amerikanac tada srpskog golmana.

Đorđe Petrović briljirao na golu Čelsija
Đorđe Petrović briljirao na golu Čelsijafoto: ASHLEY WESTERN/Colorsport / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nepune dve i po utakmice su bile dovoljne da Fridelove reči zazvone u Engleskoj. Navijači Čelsija su oduševljeni, mnogi smatraju da prvi golman Robert Sančes i ne mora da se vraća na gol kada se za mesec dana oporavi od povrede.

Petrović je debitovao zamenivši Sančesa protiv Evertona, primio gol, potom sačuvao mrežu protiv Šefilda, a onda sinoć dočekao svojih pet minuta protiv Njukasla. Iako ni u jednom od tri meča nije imao mnogo posla (ukupno dve odbrane na tri meča), na penal lutriji je pokazao da je golman koji pravi razliku. Pogodio je stranu kod prva dva penala, pokušao da sačeka Bruna Gimaraeša kod trećeg i konačno kod četvrtog uradio ono što je zaslužio.

Pokazao je rukom Metu Ričiju na levu stranu, ušao mu u glavu a onda se kao mačka bacio u suprotnu stranu i skinuo mu penal. Odbrana kojom je Čelsi otišao u polufinale Liga kupa Engleske što će mu najverovatnije biti jedina šansa za trofej u sezoni...

Đorđe Petrović briljirao na golu Čelsija
Đorđe Petrović briljirao na golu Čelsijafoto: Matt West / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Znamo da su penali lutrija ali da imaju veze i sa kvalitetom, i sa talentom“, rekao je Maurisio Poektino posle meča i nagovestio zadovoljstvo srpskim golmanom.

Petrović je proglašen za igrača utakmice.

„Pribran i uvek dostupan za loptu. Pomalo nepsretan sa dugim loptama. Nije imao mnogo šansi da pokaže sposobnosti zaustavljanja šuteva, ali je fantastičnom odbranom penala na kraju završio meč“, stoji u opisu ostrvskih medija.

Ostrvo je upoznalo srpskog čuvara mreže, ali Fridel i Amerikanci su neke stvari znali ranije. Znali su i u užem krugu većih klubova. Pre Čelsija je za Petrovića ozbiljno bio zainteresovan Mančester Junajted, a najviše ocene je dobio i od skauta Liverpula, Notingem Foresta i Nanta. Amerikanci su tada odbijali ponude vredne oko 10.000.000 evra i čekali. Na ruku im je išlo što je Petrović iz utakmice u utakmicu bio sve bolji. Postao je najbrži golman u istoriji MLS lige koji je odbranio pet penala. Za tako nešto mu je bilo potrebno samo 48 utakmica. Odbranio je skoro trećinu udaraca sa bele tačke na golu Nju Inglenda...

I tada je Fridel tvrdio da je Petrović momak u kojeg vredi uložiti.

„Đorđe Petrović bi trebalo da bude na radaru premijerligaških klubova. Mogao bi da bude starter u praktično bilo kojem timu Evrope. Dugo vremena nije bilo boljeg golmana u MLS ligi. Smatram da je dovoljno dobar da počinje utakmice za Mančester Junajted i Čelsi“, govorio je čovek sa sa 450 utakmcia u Premijer ligi.

Čekao je Nju Inglend i isplatilo mu se. Čelsi je letos izdvojio 14.000.000 evra za Srbina ali biće tu još koje milionče kada se ostvare bonusi. Čekao je šansu i Petrović pored Roberta Sančesa koji se nije baš pokazao kao pojačanje. Primio je gol na skoro svakoj utakmici i nakon povrede nije bilo mnogo bojazni među navijačima Čelsija. Ne zbog neke velike vere u Petrovića već zbog sumnje u Sančesovo prisustvo među stativama. Španac jeste poznat kao golman koji sjajno igra nogom i učestvuje u igri ali Čelsi nije uspevao da sačuva mrežu što je ipak primarni zadatak golmana. Naravno, taj bilans ide i na dušu saigrača koliko i Sančesa.

Petroviću tek sledi dokazivanje i pritisak jer je svetla reflektora usmerio ka sebi a znamo kakve su golmanske sudbine... Jedna greška može da poništi sve dobro do tada. Međutim, dečački osmeh na licu korpulentne momčine iz Kostolca je sinoć nagovestio da nema problem sa pritiskom. Čak i kada su sve oči uprte u njega kao u penal seriji...

„Ne osećam pritisak. Oni su ti koji treba da daju penal, a ja sam taj koji može da postane heroj. Samo sam odradio svoj posao. Vrlo jednostavno“, rekao je Petrović posle meča.

Đorđe Petrović briljirao na golu Čelsija
Đorđe Petrović briljirao na golu Čelsijafoto: Adrian DENNIS / AFP / Profimedia

Srpskog golmana tek očekuju pravi izazovi. Kreće zgusnut raspored i mečevi protiv Vulvsa, Kristal Palasa, Lutona, Prestona i Fulama u kojima će sigurno biti starter. Za sredinu januara i derbi protiv Liverpula je zakazan povratak na teren Sančesa. Ili na klupu? Srpski golman ima otvoren autoput da se zacementira na golu Plavaca. I ostane to još dugo kao što je Fridel najavio...

Čelsi već dugo nije imao golmana koji je trajao. Poslednji je bio momak čije ime staje u Petrovićevo prezime. Klupsku legendu Petra Čeha je nasledio Tibo Kurtoa, sjajno branio četiri godine ali je izabrao da ode u Real. Njega je nasledio skupo plaćeni Kepa Arizbalaga i nije se proslavio. Umesto njega je na gol stao Eduar Mendi, imao sezonu iz snova kada je osvojena Liga šampiona i onda je pao sa ostatkom tima.

Letos je Čelsi u skladu sa novom transfer strategijom izabrao da promeni obojicu golmana i na iznenađenje mnogih doveo Sančesa i Petrovića. Španac je dete Brajtona u kojem je napravio ime, postao i reprezentativac ali utisak je da nije i nikada neće biti golman svetske klase. Ali baš zbog stila igre i iskustva može da bude od velike pomoći za Petrovićev napredak i da ga nauči stvarima koje je preskočio odrastajući u fudbalskoj Srbiji. Sančes je bio prvi koji je sinoć na društvenim mrežama pokazao sreću zbog uspeha mladog kolege i čestitao mu uz fotografiju na kojoj ga je zagrlio. Zdrava konkurencija.

Petrović ima potencijal čije granice vredi istraživati. Pre samo godinu i po dana je stajao na golu u Surdulici, a sinoć je zapalio Stamford Bridž. Neko ko nije poseban potencijal ne bi mogao tako brzo da pređe toliki put. Za godinu i po dana je prošao tri različita fudbalska ambijenta i kulture, nisu mu bila potrebna navikavanja, aklimatizacije, pozajmice, guranja kroz reprezentativne selekcije... Samo je bilo dovoljno da ga stavite gol i pustite ga da radi svoj posao.

Bonus video:

01:39

NE VIDIM ISKRENU EMOCIJU, KORISTE FUDBAL KAO IGRAČKU Emirati poslali ponudu koja se ne odbija: Ovoj cifri ne možete reći ne

(Espreso/Mozzartsport/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.