VELJKOVIĆ PRIČAO O REPREZENTACIJI I EVROPSKOM PRVENSTVU: " Mi smo braća, nevezano od rezultata, držimo se zajedno!"
Veljković je u opširnom intervjuu pričao o početcima sa Srbijom, o svojoj klupskoj karijeri i očekivanjima u Nemačkoj, Foto: Starsport©

pripreme za ep

VELJKOVIĆ PRIČAO O REPREZENTACIJI I EVROPSKOM PRVENSTVU: " Mi smo braća, nevezano od rezultata, držimo se zajedno!"

Veljković je u opširnom intervjuu pričao o početcima sa Srbijom, o svojoj klupskoj karijeri i očekivanjima u Nemačkoj

Objavljeno:

Jedan od bitnih šrafova reprezentacije Srbije i strelac gola u odlučujućem meču sa Bugarskom, Miloš Veljković, neko je ko je prošao kroz mnoge izazove u karijeri, ali je uvek bio spreman da se odazove pozivu Srbije.

Posle skoro dve i po decenije pauze, a prvi put pod imenom Srbija, naša država će učestvovati na Evropskom prvenstvu, a Veljković je dao intervju za Meridian sport nakon uspešnog plasmana

“Atmosfera u timu je vrhunska. Nevezano od rezultata, držimo se zajedno. Tako je tokom slavlja, ali i tokom najtežih momenata. Zajedništvo je naša odlika koja se nikada nije menjala. Sada je još bolje posle plasmana na EURO. Porazi su nas dodatno ujedinili. Mi smo kao braća. Dolazak na okupljanje je specijalan doživljaj. Radujem se svakom pozivu i zajedničkom radu sa selektorom i ekipom. Posebno zadovoljstvo, rečima neopsiva čast… Svaka utakmica je teška, ne postoji izuzetak. Baš tako je bilo i sa Bugarima. Hteli smo tri boda. Nismo realizovali trijumf, ali izboren je plasman posle toliko godine i to je bez sumnje veliki uspeh”, kazao je Miloš Veljković na početku razgovora i nastavio u istom tonu:

“Mnogo mi znači sve vezano za nacionalni tim. Uoči sezone sam zacrtao nekoliko ciljeva, a glavni je bio da postignem prvenac i sa reprezenzacijom obezbedim učešće na Evropskom prvenstvu. Neverovatan uspeh. Došlo je u pravom momentu, a čekali smo toliko dugo. Smatram da nije moglo bolje. Igrali smo pred domaćom publikom, a sa tribina sam imao podršku porodice. Veća radost ne postoji. Branimo boje naše države. Privilegovani smo. U Beogradu je uvek sjajno igrati, ali Leskovac je ponudio jedno specifično iskustvo. Podrška je bila na vrhunskom nivou i nadam se da smo im barem malo uzvratili prikazanim na terenu. Stadion je zaista lep, moderan. Uslovi za rad su bili odlični, kako u Leskovcu tako i u Nišu. Osoblje u hotelu je bilo divno i ljubazno. Osetili smo ljubav i neprekidnu podršku. U tako teškim situacijama upravo takav podstrek može biti od krucijalnog značaja”.

Nepotrebno je menjati princip koji dokazano donosi dobrobit. Stojković je još jednom ponovio provereni “portugalski recept” i tako postao prvi selektor koji je Srbiju odveo na Svetsko i Evropsko prvenstvo.

“Nismo mnogo pričali. Skoro sve je bilo identično kao pred Portugaliju. Selektor nije želeo da nas opterećuje pričom. Bili smo svesni pritiska i tenzije prisutnih u javnosti. Svi su očekivali pobedu. Neophodno je sačuvati mirnu glavu uoči toliko značajnih mečeva. Družili smo se, trudili da ne razmišljamo o tom pravcu. Mister je učinio sve da nas rastereti. On uvek nađe prave reči, nebitno u kojoj situaciji se nalazimo. Zna da nas motiviše i pre utakmice, ali i na poluvremenu”.

Veljkovićevu reprezentativnu karijeru oslikavaju mnogi bajkoviti detalji. Uspon je počeo još 2015. godine kada je sa mladom reprezentacijom “pokorio” planetu i osvojio Mundijal (za igrače do 20 godina). Dobar deo zlatnih dečaka iz ekipe selektora Veljka Paunovića danas čini okosnicu Piksijeve slagalice.

Mnogo toga se u mom slučaju zasniva na nacionalnom timu. Više od cele decenije delim svlačionicu sa mnogim članovima ekipe. To su moja braća. Zajedno smo od tinejdžerskih dana. Funkcionišemo kao porodica. Povezuje nas toliko toga… Dovoljno je osvnuti se na trofej sa Svetskog prvenstva na Novom Zelandu. Uvek se prisetimo lepih dana koje smo zajedno proveli. Držimo se i bodrimo međusobno. Najveća smo podrška jedan drugom. Iako ne igramo u istim klubovima do detalja se poznajemo. Posle dužeg vremena sam igrao sa Srđanom Babićem u tandemu. Znam sve šta on voli, sve šta radi na terenu. Takođe i on zna sve o meni. Bio je zaista odličan. Doneo je mnogo ekipi, a igrao je bolestan, pod virusom. Veliko poštovanje za njega. Uvek neko iskoči u prvi plan. Oduvek nas je krasio pobednički mentalitet, taj timski duh. Preneli smo to u A selekciju, gde su nas na najlepši način dočekali iskusniji saigrači”.

Žreb za EURO nije u mislima štopera Verder Bremena, jer je fokusiran isključivo na igru i obaveze svog tima.

“Apsolutno mi je svejedno ko se nalazi sa druge strane terena. Bitno je da pružimo maksimum. Ne smemo mnogo da pričamo unapred. Potrebno je da to vreme trošimo na rad i trening, a tek posle možemo pričati. Svesni smo mi da posedujemo kvalitet, ali to ništa ne znači ako ga ne demonstriramo. Imamo jednu obavezu, koja uvek mora da nam je na umu – ostaviti sve na terenu za našu državu”.

“Ne obazirem se na komentare sa društvenih mreža”

“Tačno znam kada sam odigrao dobro, a kada ne. Postoji nekoliko ljudi koji mi uvek daju iskreno i objektivno mišljenje o mom nastupu. To su trener, roditelji i još nekoliko bliskih osoba koji intezivno prate moju karijeru. Isključio sam se. Ne čitam novine, a pogotovo ne komentare na društvenim mrežama. Tako je godinama unazad. Trebalo mi je to. Ne ulazim u razmišljanja. Takav način funkcionisanja mi pomaže da idem napred. Nekad si najbolji, nekad najgori. U svakom slučaju ti si taj koji najemotivnije prihvata bilo koji od mogućih ishoda”.

Staž boravka i rada u Nemačkoj automatski Veljkoviću dodeljuje ulogu domaćina i vodiča naše ekspedicije na predstojećem prestižnom turniru Starog kontinenta.

“Rođen sam u Švajcarskoj, a godinama već živim u Nemačkoj. Sigurno je da mogu da pokažem saigračima mnogo toga, ali još uvek ne znamo ni u kom gradu ćemo igrati. Ima vremena do tada dosta. Nismo ni razgovarali o tome. Nemci žive za fudbal i siguran sam da nas očekuje pravi spektakl. Saigrači iz Verdera su srećni zbog mene. Čestitali su mi odmah po povratku u klub i već tražili određeni broj ulaznica za naše mečeve”, istakao je iskusni štoper, koji se potom osvrnuo na teške dane kroz koje prolazi nemačka reprezentacija:

Baš o tome se najviše priča u svlačionici. Ne čitam novine, ali lako je primetiti da nisu zadovoljni. Angažovali su novog selektora i potrebno mu je vreme da svoju ideju pretvori u delo. Čeka ga težak zadatak. Prosto je čudno kada nema dominacije Nemačke. Navikli su nas na izvanredne igre i rezultate, a to nikada nije bilo iznenađenje imajući u vidu mentalitet i načine rada. Verujem da će ubrzo uspeti da se vrate u sam vrh”.

Nakon što se sa Novog Zelanda ponosno vratio sa zlatnom medaljom oko vrata, Veljković je 2015. godine napustio redove Totenhema i započeo i dalje uspešnu epizodu u redovima zelenih iz Bremena.

“Znam da to ne zvuči atraktivno, ali naš primarni cilj je opstanak u Bundesligi. Sve preko je veliki plus za naš tim. Daćemo sve od sebe da budemo što bolji. Nadam se da ćemo uraditi više nego prethodne sezone. Nedavno nas je napustio napadač iz starne postave, a nije lako nadoknaditi takav gubitak. Igramo drugačiji fudbal u odnosu na sam start sezone. Trudimo se budemo atraktvniji, ali da osvajamo bodove što i jeste poenta. Liga je sve kvalitetnija. Koliko je bilo teško prošle godine, sada je još dva puta teže. Idemo postepeno, korak po korak”.

Bonus video:

00:05

Dejvis kup - navijači Srbije

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.