HAOS U GRUPI SRBIJE! Mađari u strahu, "orlovi" mogu do prvog mesta ako UEFA povuče DRASTIČAN POTEZ
Detalj sa meča Bugarska - Srbija, Foto: Starsport

otkud sad ovo?

HAOS U GRUPI SRBIJE! Mađari u strahu, "orlovi" mogu do prvog mesta ako UEFA povuče DRASTIČAN POTEZ

Potencijalna diskvalifikacija rivala bi sve promenila

Objavljeno: 09:28h

Srbiji je potreban bod protiv selekcije Bugarske da overi plasman na dugo čekano Evropsko prvenstvo, ali situacija u grupi G može dodatno da se iskomplikuje zbog potencijalne diskvalifikacije reprezentacije koja nam je rival u poslednjem kolu.

Ovakav scenario bi najviše odgovarao Piksijevim "orlovima".

Prema pisanju mađarskog Nemzeti sporta, ukoliko bi Bugarska bila disvkalifikovana Srbija bila imala šansu da zauzme prvo mesto u grupi. To bi takođe ostavilo uticaj na sastav šešira na Evropskom prvenstvu.

Fudbaleri Bugarske
Fudbaleri Bugarskefoto: Starsport

Mogućnost za tako nešto postoji usled problema Saveza našeg suseda u vezi sa organizacijom utakmice protiv Mađarske koja je najpre zakazana za Sofiju, potom pomerena u Plovdiv usled bezbedonosnih razloga. Stadion u ovom gradu ipak ne može da dočeka meč jer je u toku rekonstrukcija, pa je nova alternativa Kardžali i stadion Arde. Međutim, i dalje nema konkretne odluke...

Naime, prema pravilima UEFA ako neka reprezentacija bude diskvalifikovana njeni rezutlati se brišu, a u takvoj situaciji bi najmanje izgubili "orlovi" pošto su u jednom meču odigrali 1:1 sa Bugarskom. Mađarska bi izgubila tri boda, Crna Gora šest, dok bi Litvanci ostali bez četiri.

To bi značilo da Srbija ima 12 bodova, jedan više od Mađarske, ali je realno malo moguće da dođe do ovakvog scenarija.

Bugarska - Litvanija
Bugarska - Litvanijafoto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Mesto u kvalifikacijama je bitno zbog šešira na EP, koji se određuju na takav način. Potencijalna disvkalifikacija bi na još jedan način uticala upravo na ovaj segment.

Razlog je to što pojedine grupe imaju šest ekipa, dok neke broje pet. Kako bi u određivanju šešira svi bili ravnopravni iz skupina sa šest timova ne računaju se rezultati protiv poslednjeplasiranog. Ako bi Bugarska bila izbačena UEFA bi morala da pronađe novo rešenje, jer bi u grupi G ostale četiri selekcije.

Bonus video:

00:30

Piksi na Puškaš Areni

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.