SRBIJA ĆE IMATI BAR 3 KLUBA U GRUPNOJ FAZI UEFA TAKMIČENJA: Da li je moguće da Partizan neće biti među njima?
Fudbaleri Partizana, Foto: Starsport©

imaju zicer, ali i krizu

SRBIJA ĆE IMATI BAR 3 KLUBA U GRUPNOJ FAZI UEFA TAKMIČENJA: Da li je moguće da Partizan neće biti među njima?

Do kraja regularnog dela sezone su ostala još dva kola, a onda sledi dodatnih sedam kola plej-ofa u borbi za ulaznice za Evropu i što veće parče UEFA finansijskog kolača

Objavljeno:

U FK Partizan stanje odavno nije bilo tako loše kao što je sad. Treneri su se smenjivali kao na traci, loši rezultati ostajali. Ostaje i uprava, a kako se šuška nema nikoga voljnog da je zameni u trenutku opšteg rasula. Vrhunac je činjenica da se jedno od glavnih pojačanja, Fuseni Dijabate, ne vraća otkako je otišao na okupljanje reprezentacije Malija još 17. marta...

Crno-beli su ispali od Radničkog iz Sremske Mitrovice u Kupu, u Superligi imaju 22 boda manje od Crvene zvezde, a u Evropi su stigli do šesnaestine finala Lige konferencija, ali su tu zaustavljeni od moldavskog Šerifa. Jeste da su drugu godinu zaredom izborili nokaut fazu UEFA takmičenja i evropsko proleće, ali to je u najslabijem takmičenju, u koje su otišli jer nisu uspevali da prođu kvalifikacije za Ligu Evrope.

Navijači jedva čekaju da se mučna sezona završi, a baš bi sledeća mogla da im konačno donese grupnu fazu LE. Zbog velikog broja poena koje su pre svih Zvezda i Partizan skupili u prethodnih pet sezona, srpski klubovi će izvesno imati predstavnike u grupnim fazama sva tri UEFA takmičenja.

FK Partizan
foto: FK Partizan/Miroslav Todorović

Naime, osvajač Superlige (skoro sigurno Crvena zvezda) direktno će se plasirati u grupnu fazu Lige šampiona.

Vicešampion Srbije će ići u kvalifikacije za eltino takmičenje i to u 3. kolo, na stazu "pratilaca". Ako ispadne odmah u tom kolu, ali i ako prođe do plej-ofa pa tu buide eliminisan, ovaj srpski klub će se preseliti u grupe Lige Evrope. Dakle, i on će svakako biti učesnik grupne faze, LŠ ili LE.

Isto tako, osvajač Kupa Srbije će ići u 3. kolo kvalifikacija za LE, a ako ne izbori to takmičenje, preseliće se u grupe Lige konferencija. Ako šampion ili vicešampion osvoje Kup, ovo mesto će pripasti trećeplasiranom u prvenstvu. U osmini finala najmasovnijeg domaćeg takmičenja ostali su Zvezda, TSC, Čukarički, Vojvodina, Novi Pazar, Napredak, Radnički Niš i Radnik Surdulica.

1 / 5 Foto: Starsport©

Srbija će imati još dva predstavnika u Evropi. Treći i četvrti u Superligi (četvrti i peti ako šampion ili vicešampion osvoje Kup) ići će u kvalifikacije za LK od 3. kola, odnosno 2. kola.

Pošto je Partizan trenutno tek četvrti i u ozbiljnoj krizi, mogao bi da se nađe u napornim kvalifikacijama za LK, najmanje UEFA klupsko takmičenje.

Po trenutnom plasmanu, Zvezda će direktno u LŠ, a TSC bi išao u kvalifikacije za najjače takmičenje i imao sigurnu grupnu fazu LE jer je trenutno drugi sa 58 bodova.

Ali, u igri za ovo su i Čukarički (56), Partizan (54), a ne treba nikako otpisivati ni Vojvodinu (50) i Novi Pazar (47). Do kraja regularnog dela sezone su ostala još dva kola, a onda sledi dodatnih sedam kola plej-ofa u borbi za ulaznice za Evropu i što veće parče UEFA finansijskog kolača.

Podsetimo, od sezone 2024/25. Srbija će ponovo ostati bez direktnog učesnika LŠ, a nacionalni koeficijent bi mogao značajno da se sroza ako ne bude jakih rezultata u predstojećoj sezoni.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video:

05:26

DOLASKOM DŽAJIĆA ZA PREDSEDNIKA FSS POPRAVLJA SE ODNOS ZVEZDE I PARTIZANA! Bjelinić: Ako Vidić pobedi FUDBAL SE MENJA IZ KORENA

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.