SVETSKO PRVENSTVO 2030. GODINE NA DVA KONTINENTA? Zajednička kandidatura kao spoj između Afrike i Evrope!
Trofej Svetskog prvenstva, Foto: EPA/Facundo Arrizabalaga

uvereni u uspeh

SVETSKO PRVENSTVO 2030. GODINE NA DVA KONTINENTA? Zajednička kandidatura kao spoj između Afrike i Evrope!

Maroko, Španija i Portugalija žele da ugoste najbolje reprezentacije sveta

Objavljeno: 20:22h

Marokanski kralj Mohamed VI objavio je u utorak zajedničku kandidaturu Maroka, Španije i Portugala za domaćinstvo Svetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine.

- Objavljujem pred vašom skupštinom da je Kraljevina Maroko odlučila da sa Španijom i Portugalom podnese zajedničku kandidaturu za domaćina Svjetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine - rekao je marokanski kralj u prigodnoj poruci koju je pročitao ministar nacionalnog obrazovanja, predškolskog uzrasta i sporta Čakib Benmusa u Kigaliju, gde će FIFA u četvrtak imati svoj 73. Kongres.

Ova zajednička kandidatura, bez presedana u istoriji fudbala, biće spoj između Afrike i Evrope, između severa i juga Mediterana, te između afričkog, arapskog i euro-mediteranskog svieta, istakao je suveren u poruci.

Maroko se u prošlosti nekoliko puta kandidovao za domaćina Svetskog prvenstva, a najbliži je bio organizaciji turnira 2010. kada je izgubio od Južne Afrike.

Trofej Svetskog prvenstva
foto: EPA/Peter Powell

Ovo je druga službena kandidatura za domaćinstvo Mundijala 2030, nakon što su to početkom februara zajednički uradili Argentina, Čile, Paragvaj i Urugvaj.

Četiri južnoameričke zemlje su pozvale da se turnir vrati "tamo gde je fudbal rođen", 100 godina nakon što je prvi Mundijal održan u Montevideu.

Nagađa se da bi u trku za SP 2030. mogli zajedno da se uključe i Egipat, Grčka, te Saudijska Arabija.

Naredno Svetsko prvenstvo na rasporedu je 2026. godine u Meksiku, SAD i Kanadi sa 48 reprezentacija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.